Elinvoimajaosto, kokous 9.10.2023

§ 40 Kestävä Laitilan keskustan elinvoimaisuuden kehittämishanke

LAIDno-2021-642

Valmistelija

  • Antti Maantiehinno, Hanketyöntekijä, antti.maantiehinno@laitila.fi

Perustelut

Projektipäällikkö aloitti työskentelyn kestävä Laitilan keskustan elinvoimaisuuden kehittämishankeessa 1.4.2022 50% työajalla. Hankkeen tavoitteena on ollut kehittää kaupungin keskustaa elinvoimaisuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden näkökulmista. Hankkeen toimenpiteinä on toteutettu kartoituksia, työpajoja ja kokeiluja alkuperäisen hankesuunnitelman mukaisesti. Tämän lisäksi on hankkeeseen muutoshakemuksella sisällytetty joitakin teemoja, jotka nousivat hankkeen aikana käydyissä keskusteluissa vahvimmin esiin. Hanke on ollut suunnitellun mukaisesti kartoittava ja kokeileva. Yksi hankesuunnitelman mukaisista tuotoksista on toimenpide-ehdotusten laatiminen Laitilan kaupungille. Liitteenä oleva yhteiskoonti antaa laajemman kuvan hankkeen aikana käydyistä keskusteluista ja kartoituksista, sekä kokeiluista syntyneistä havainnoista. Tiivistelmään taas on koottu konkreettisempia yksittäisiä toimenpiteitä, teemoja, sekä hanke-ideoita Laitilan keskustan kehittämisen jatkoa ajatellen. 

Hanke on synnyttänyt Laitilassa paljon keskustelua keskustan kehittämiseen liittyen. Hankkeen molempien suurien kokeilujen toteutukset olivat kuitenkin haasteellisia. Hidaskatukokeilun toimenpiteitä pidettiin liian radikaaleina maasetutumaisen kaupungin keskustaan, joten lopullisen toteutuksen toimenpiteet olivat melko pieniä. Kesäkatukokeilun toteutukseen taas vaikutti suuresti Vihtorinkadun saneeraustyö, joka ohjasi autoliikenteen kulkemaan kokeilualueen läpi koko kokeilujakson ajan. Toisaalta myös resurssien rajallisuus, sateiset kelit ja heikko ilmoittautuminen pakottivat paikallisia toimijoita peruttamaan tai siirtämään suunniteltuja toimenpiteitä ja osallistumista kokeiluun. 

Tästä huolimatta kokeiluista saatiin kerättyä arvokasta tietoa Laitilan keskustan kehittämistarpeita ja -mahdollisuuksia ajatellen. 

Hankkeen alkuperäinen päättymispäivä oli 30.9.2023, mutta sille on haettu jatkoa tammi-helmikuulle 2024.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Elinvoimajaosto merkitsee tiedoksi Kestävän Laitilan keskustan elinvoimaisuushankkeen tilannekatsauksen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijoina läsnä tämän asian käsittelyn ajan olivat projektipäällikkö Antti Maantiehinno ja toimitusjohtaja Katariina Torvinen Ukipolis Oy:stä. He poistuivat klo 17.02.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.