Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 28.6.2023

§ 25 Suunnittelutarveratkaisu, Katinhäntä

LAIDno-2023-604

Valmistelija

  • Mika Raula, Tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Perustelut

Rakennuspaikka ja sijainti

Pinta-alaltaan 25 000 m²:n suuruinen määräala 400-407-4-29-M601, joka sijaitsee Laitilan Katinhännän kylässä arvioidussa osoitteessa Katinhännäntie 589.

Rakennustoimenpide

Toimenpide käsittää uuden yksiasuntoisen 2-kerroksisen 243 k-m²:n suuruisen omakotitalon rakentamisen. 

Rakentamisrajoitus

Alue on maankäyttö- ja rakennuslain 16.1 §:n tarkoittamaa suunnittelutarvealuetta. 

Hakijan perustelut

Hakija on perustellut hakemustaan seuraavasti:

Rakennuspaikan maaperä on tutkittu talon kohdalta ja selvityksen mukaan maaperä soveltuu hyvin rakentamiseen. Määräalalle on jo rakennettu käyttökelpoinen tie. Asuinrakennus sijoitetaan pois maantien läheisyydestä ja määräalalla oleva puusto tullaan säilyttämään suurelta osin, jolloin rakennus ei tule näkymään maantielle ja liikenteestä aiheutuva melu on vähäistä puuston ollessa suojana. 

Naapureiden kuuleminen

Hakija on kuullut Varsinais-Suomen ELY-keskuksen L-vastuualuetta rajanaapurina. Lausuntoa ei ole pyydetty ELY-keskuksen muilta vastuualueilta. Muut naapurit ovat rakentamattomia metsätiloja, joten heidän kuulemista ei nähty tarpeellisena, koska hanke ei vaikuta huomattavasti muiden asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin.

Tiivistelmä ELY-keskuksen lausunnosta:

  • Väyläviraston tierekisterin mukaisessa osoitejärjestelmässä rakennuspaikan sijainti on: 12519 / 2 / noin 2050 - 2195 / vasen. Kiinteistölle on maa- ja metsätalous käyttöön tarkoitettu liittymä tierekisteriosoitteessa 12519 / 2 / noin 2170 / vasen, jota ei löydy tierekisteristä. Liittymälle tai liittymän käyttötarkoituksen muutokselle asuinkiinteistölle kulkuun tarkoitettu lupa tulee hakea Pirkanmaan ELY-keskuksesta.
  • Asemapiirroksen mukaan asuinrakennus on suunniteltu rakennettavaksi lähimmillään noin 110 metrin etäisyydelle maantien keskilinjasta mitattuna.
  • Kun rakennukset sijoitetaan maantien 12519 suoja-alueen ulkopuolelle, ei Varsinais-Suomen ELY-keskuksen Liikenne -vastuualueella ole huomautettavaa uudisrakennusten sijainnista.
  • ELY-keskus ei vastaa mistään liikenteen aiheuttamista mahdollisista haitoista, joita ovat esim. melu, pöly ja tärinä. ELY-keskus ei vastaa myöskään maantien kunnossapidosta aiheutuvista haitoista, kuten esim. lumen aurauksen aiheuttamat haitat tai tien parantamistoimenpiteet.

Rakennus- ja ympäristölautakunnalla on mahdollisuus tutustua saapuneeseen lausuntoon kokonaisuudessaan.

Kaavoitustilanne

Alueella on voimassa Varsinais-Suomen maakuntakaava. Alueelle on osoitettu seuraava maakuntakaavan merkintä ja määräys:

Maa- ja metsätalousvaltainen alue (M). Merkinnällä osoitetaan pääasiassa maa- ja metsätalouskäyttöön tarkoitettuja alueita. Alueita voidaan käyttää harkitusti myös haja-asutusluonteiseen pysyvään tai loma-asutukseen.

Suunnittelumääräys: Olemassa olevien alueiden täydennykseksi ja laajennukseksi voidaan yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa osoittaa pääasiallista käyttötarkoitusta kohtuuttomasti haittaamatta, sekä maisema- ja ympäristönäkökohdat huomioon ottaen mm. uutta pysyvää asumista ja, erityislainsäädännön ohjaamana, myös muita toimintoja.

Suunnitelutarveratkaisun lähtökohdat ja perustelut

Hakemuksen kohteena oleva rakennuspaikka sijaitsee Katinhännän kylässä, Laitilan ja Mynämäen rajalla. Rakennuspaikan läheisyydessä on metsää, vakituista sekä loma-asutusta. Ko. rakennuspaikka on rakentamatonta metsää. Tilalle on rakennettu lampi sekä tieyhteys.

Rakennusjärjestyksen mukaan uuden rakennuspaikan pinta-alan tulee olla vähintään 2000 m². Hakemuksen kohteena oleva rakennuspaikka on noin 2,5 ha:n suuruinen määräala pinta-alaltaan noin 5,62 ha:n suuruisesta rakentamattomasta tilasta Takamaa 400-407-4-29. Emätilaa ei ole lohkottu vuoden 1965 jälkeen ja se on rakentamaton. Hakemuksen kohteena olevalla alueella ei ole oikeusvaikutteista osayleiskaavaa, eikä alueelle olla lähitulevaisuudessa laatimassa osayleiskaavaa. Hakemuksen kohteena oleva määräala kuuluu tilaan, jonka emätilan aluetta ei ole käytetty rakentamiseen. Hakemuksen kohteena olevan rakennuspaikan läheisyydessä ei ole asemakaavoitettuja alueita, eikä alueelle olla laatimassa asemakaavaa.

Asemapiirroksessa esitetyn mukaisesti, rakennus soveltuu ympäröivään maisemaan ja kun puusto säilytetään hakemuksessa esitetyllä tavalla, se ei tule näkymään maantielle ja puusto vaimentaa liikenteestä aiheutuvaa melua.

Kun otetaan huomioon alueella jo tapahtunut rakentaminen, alueen suunnittelutilanne ja kaavoitukselle jätettävä suunnitteluvara, voidaan katsoa, ettei hakemukseen suostuminen aiheuta haittaa asemakaavoitukselle, yleiskaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle.

Hakemukseen suostuminen ei vaaranna maanomistajien tasapuolisen kohtelun periaatteen toteutumista lupakäsittelyssä.

Hakijalta peritään suunnittelutarveratkaisusta Laitilan kaupungin rakennusvalvonnan viranomaistehtävien maksuperusteiden mukaisesti 180 €. 

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 16.1 §, 137.1 §, rakennusjärjestyksen 7. luvun 13 §, Laitilan kaupungin hallintosääntö 33 § rakennus- ja ympäristölautakunnan ratkaisuvalta kohta 2.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Petri Kuusela, Rakennustarkastaja, petri.kuusela@laitila.fi

Rakennus- ja ympäristölautakunta toteaa, että hanke täyttää maankäyttö- ja rakennuslain 137 §:ssä säädetyt rakennusluvan erityiset edellytykset suunnittelutarvealueella edellä mainituin perustein.Tämä suunnittelutarveratkaisu on voimassa kaksi vuotta päätöksen antamispäivästä lukien, jona aikana rakennusvalvontaviranomaiselta tulee hakea rakennuslupaa, muutoin suunnittelutarveratkaisu raukeaa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Hakijat
Laitilan rakennusvalvontaviranomainen
Varsinais-Suomen ELY-keskus

Muutoksenhaku

Seuraavaan päätökseen voidaan hakea muutosta Turun hallinto-oikeudelta kirjallisella valituksella. Valituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksin vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Mikäli päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksin myös asianosainen sekä kunnan jäsen.

Valituskirjassa on ilmoitettava

- valittajan nimi, ammatti, asuinkunta ja postiosoite

- päätös, johon haetaan muutosta

- miltä osin päätöksestä valitetaan ja muutos, joka siihen vaaditaan tehtäväksi

- muutosvaatimuksen perusteet

Valituskirja on valittajan tai valituskirjan muun laatijan omakätisesti allekirjoitettava. Jos ainoastaan laatija on allekirjoittanut valituskirjan, siinä on mainittava myös laatijan ammatti, asuinkunta ja postiosoite.

Valituskirjaan on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai viran puolesta oikeaksi todistettuna jäljennöksenä sekä todistus siitä päivästä, josta valitusaika on luettava. Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä. Omalla vastuulla voi valitusasiakirjat lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Valitusaika on 30 päivää päätöksen tiedoksiannosta.

Turun hallinto-oikeuden postiosoite on PL 32, 20101 Turku ja käyntiosoite Sairashuoneenkatu 2-4, 20100 Turku, sähköposti turku.hao@oikeus.fi, puh. 0295642400 ja fax 0295642414. Sähköinen asiointi osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (701/93) 3 §:n nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksua hallinto-oikeudessa 270 euroa.