Tekninen valiokunta, kokous 21.6.2023

§ 48 Pohjoiskulman vesiosuuskunta

LAIDno-2023-122

Valmistelija

  • Niko Kryssi, Vesihuoltopäällikkö, niko.kryssi@laitila.fi
  • Mika Raula, Tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Perustelut

Pohjoiskulman vesiosuuskunta on esittänyt, että Laitilan kaupunki ottaisi vesiosuuskunnan vesi- ja viemäriverkostot kokonaisuudessaan haltuunsa ja vastattavakseen.

Verkosto käsittää runkolinjoja n.24 km ja talohaaroja n. 11 km, joiden rakennusvuodet ovat 2012-2013. Vesiosuukunnan esityksen mukaan kiinteistökohtaiset pumppaamot jäävät vesiosuukunnan hallintaan ja vastuulle. Viemärilinjassa on yhteensä 4 kpl linjapumppaamoita.

Vesiosuuskunnassa on viemäriliittymiä 47 kpl:tta ja vesiliittymiä 34 kpl:tta.

Osuuskunnalla on velkaa n. 22.000,00 €

Vesihuoltolaitokselle käyttökustannukset ovat 2,03 € juomavedelle ja 2,06 € jätevedelle. Jolloin vesiosuuskunnan ottaminen Laitilan kaupungin verkostoon toisi vuosittain kuluja 21.890,33 €. Tämän vuosittaisen kulun lisäksi vesiosuuskunnan verkoston lisääminen vesilaitoksen vesihuoltoverkostoon toisi lisäkuluja arviolta 64.000€ kaukokäyttökeskuksien ja muiden töiden osalta, jotta uusi verkon osa saataisiin kaukovalvonnan piiriin.

Vesiosuuskunnalta saatavat tulot vuosittain ovat 21.756,58 €. Tulot muodostuvat käyttömaksuista ja perusmaksuista.

Vesilaitoksen taloudellisesta näkökulmasta tarkasteltuna Pohjoiskulman vesiosuuskunnan liittäminen osaksi Laitilan kaupungin vesihuoltoverkostoa on kannattamatonta. Vesiosuuskunta on kuitenkin rakentanut varsin kattavan verkoston alueelle, mitä kaupunki ei olisi milloinkaan toteuttanut. Verkosto takaa laadukkaan veden sekä jätevedenkäsittelyn liittyjilleen. Samalla se parantaa alueen houkuttelevuutta kyliin uusien rakennushankkeiden osalta. Kaupungin edun mukaista on, että tällaisia hankkeita toteutetaan osuuskuntien kautta ja näiden tukeminen on näin ollen tarpeen.

Mikäli verkosto siirtyy kaupungin hallintaan, on tasapuolisen kohtelun kannalta oikeudenmukaista, että lähtökohtaisesti niin liittymä- kuin käyttömaksutkin säilyvät samoina kuin osuuskunnan aikana. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mika Raula, Tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Tekninen valiokunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että vesihuoltolaitos ottaa vastattavakseen Pohjoiskulman vesiosuuskunnan vesi- ja viemäriverkostot. Osuuskunnan nykyiset liittymä- kuin käyttömaksut esitetään pidettäviksi ennallaan.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.