Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 12.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 59 Lausunnon antaminen Vaasan hallinto-oikeudelle

LAIDno-2021-1174

Valmistelija

  • Tuija Kailaste, Ympäristöpäällikkö, tuija.kailaste@laitila.fi

Perustelut

Vaasan hallinto-oikeus on pyytänyt Laitilan kaupungin rakennus- ja ympäristölautakunnalta lausunnon Suomen Kiertoaines Oy:n biokaasulaitoksen ympäristölupaa koskevan valituksen (dnro 751/2022) johdosta. Rakennus- ja ympäristölautakunta on käsitellyt luvan ja tehnyt asiasta myönteisen päätöksen kokouksessaan 11.05.2022 § 29. Lausunto tulee antaa viimeistään 18.10.2022.

Valituksessa on tuotu esiin seuraavia asioita:

Valituksessa vaaditaan ympäristölupapäätöksen kumoamista, koska asiakirjoissa on ristiriitaisuuksia mm. laitoksen sijoituspaikkaan liittyen.

Lautakunta on myöntänyt Suomen Kiertoaines Oy:lle ympäristöluvan biokaasulaitoksen toiminnalle hakemuksen liitteenä olleen asemapiirroksen osoittamaan paikkaan Nikkarintie eteläpuolelle kiinteistölle 400-419-11-106 (kortteli 855, tontit 2 ja 3). Oikea kiinteistönumero ja ajantasainen asemapiirros käy ilmi hakemuksen vireillä olosta tiedottavassa kuulutuksesta sekä kiinteistönumero kuulutuksesta, jossa annetaan tieto päätöksestä. 

Kuulutus ympäristölupahakemuksen vireillä olosta on lähetetty lähialueen asukkaille noin 550 metrin etäisyydellä asemapiirroksen osoittamasta paikasta yhteensä 34 kiinteistön omistajalle sekä kaupungin omistamilla kiinteistöillä vuokralla oleville. Kuulemiskirje on sisältänyt kuulutuksen sekä asemapiirroksen. Valittajan omistama kiinteistö sijoittuu alle 550 metrin etäisyydelle suunnitellusta laitoksen sijoituspaikasta, joten valittaja on saanut kuulutuksen hakemuksen vireillä olosta sekä ajantasaisen asemapiirroksen. Lisäksi kuulutus sekä hakemukseen liittyvät asiakirjat ovat olleet nähtävillä Laitilan kaupungin verkkosivuilla sekä kaupungin kirjastossa kuulemisajan. Kuulutus hakemuksen vireillä olosta on julkaistu paikallislehdessä.

Tieto päätöksestä, kuulutus, on toimitettu Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja Uudenkaupungin terveydensuojeluviranomaisen lisäksi niille, jotka ovat tehneet muistutuksen tai ilmaisseet mielipiteen tai ovat erikseen ilmoitusta pyytäneet sekä niille joille on annettu lupahakemuksesta erikseen tieto. Valittaja on jättänyt asiaan muistutuksen ja tästä syystä saanut kuulutuksen päätöksestä sekä päätöksen. Lisäksi lupapäätös on annettu tiedoksi julkisella kuulutuksella paikallislehdessä. Kuulutus päätöksestä ja päätös on ollut julkisesti nähtävillä Laitilan kaupungin ilmoitustaululla ja verkkosivuilla.

Laitilan kaupunki on pyrkinyt salaamaan kuntalaisilta paikan, johon ympäristölupa on myönnetty. Kuulutuksen mukaan ympäristölupa on myönnetty Suomen Kiertoaines Oy:lle, mutta paikkaa ei ole mainittu eikä ilmoituksessa ole edes kiinteistötunnusta.

Lupapäätös on annettu tiedoksi julkisella kuulutuksella paikallislehdessä Laitilan Sanomat. Sen tarkoituksena on antaa tieto päätöksestä sekä tieto siitä missä päätös, sen kuulutus sekä ohjeet muutoksen hakuun ovat luettavissa.

Tieto päätöksestä, kuulutus, on toimitettu V-S ELY-keskuksen ja Uudenkaupungin terveydensuojeluviranomaisen lisäksi niille, jotka ovat tehneet muistutuksen tai ilmaisseet mielipiteen tai ovat erikseen ilmoitusta pyytäneet sekä niille joille on annettu lupahakemuksesta erikseen tieto. Lisäksi päätös on lähetetty muistutuksen jättäneille, joita on yhteensä kahdeksan, valittaja mukaan lukien. Kuulutus päätöksestä on lähetetty yhteensä 34 kiinteistön omistajalle sekä kaupungin omistamilla kiinteistöillä vuokralla olevia. 

Pyynnöstä huolimatta valittajalle ei ole luovutettu kopioita muistutuksista valitukseen liitettäväksi eikä annettu selvitystä kuka on maksanut tutustumismatkat ja ketkä ovat olleet mukana biokaasulaitoksiin tutustumismatkoilla.

Valittaja on suullisesti pyytänyt kopion muistutuksesta, jossa on 133 henkilön nimet, toimittaakseen tämän Vaasan hallinto-oikeudelle. Valittajalle on suullisesti perusteltu, ettei nimilistaa voida luovuttaa siinä olevien henkilötietojen takia. Tietojen luovuttamisessa on käytetty harkintaa ja pohdittu mm. sitä, että muodostaako nimilista henkilörekisterin, jota ei voida luovuttaa. Valittajan tiedonsaantioikeus ei ole rajaton, joten tietojen luovuttamisessa on käytetty harkintaa ja yleistä varovaisuusperiaatetta. Valittajan pyynnöstä ei käynyt ilmi, että hän olisi halunnut kaikkien muistutuksien asiasisällön kopioina.

Valittajalle on kerrottu, että Laitilan kaupunki vastaa osaltaan kaikkien virallisten asiakirjojen toimittamisesta Vaasan hallinto-oikeudelle asianmukaisella tavalla.

Valittajalle on suullisesti annettu selvitys tutustumismatkalla mukana olleista lautakunnan jäsenistä sekä muista henkilöistä, että matkan maksaja ja maksun saaja. Lausunnon ohessa toimitetaan Vaasan hallinto-oikeudelle valituksessa mainitut asiakirjat.  

Hakija ja Laitilan Kaupunki ovat pyrkineet tahallaan harhauttamaan kaupunkilaisia biokaasulaitoksen paikan suhteen.

Suomen Kiertoaines Oy on jättänyt ympäristönsuojeluviranomaiselle ympäristölupahakemuksen biokaasulaitoksen toiminnalle kiinteistölle 400-419-11-106. Laitilan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisessa ei ole ollut vireillä muita Suomen Kiertoaines Oy:n biokaasulaitoksen toimintaa koskevia ympäristölupahakemuksia muualle. Kaupunki ei ole osallistunut lehtikirjoituksen laatimiseen.

Laitilan kaupunki pilaa hienon alueen monipuolisen kehittämismahdollisuuden sallimalla tällaisen haittoja tuottavan toiminnan alueelle. 

Biokaasulaitoksen toiminta sijoittuu Koveronummen asemakaavassa teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueelle (T). Voimassa olevassa yleiskaavassa teollisuusalueelle (TY), jolla ympäristö asettaa toiminnan laadulle erityisiä vaatimuksia. Suunniteltu biokaasulaitoksen toiminta ei ole asemakaavan vastainen. Alueella on myös muita toiminnanharjoittajia, joiden toiminnan aloittaminen alueella on edellyttänyt ympäristönsuojelulain mukaista ympäristölupa-, rekisteröinti- tai ilmoitusmenettelyä.

Ympäristönsuojelulaissa on määritelty toiminnot, jotka ovat ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavia toimintoja ja joilla tulee olla ympäristönsuojelulain mukainen lupa (YSL § 27), biokaasulaitokset kuuluvat näihin.

Ympäristönsuojelulain mukaan ympäristölupa on myönnettävä, jos toiminta täyttää ympäristönsuojelulain ja jätelain sekä niiden nojalla annettujen säännösten vaatimukset (YSL § 48). Ympäristöluvassa tulee antaa määräykset mm. toiminnan laajuudesta, päästöistä ja niiden vähentämisestä. Luvan myöntämisen edellytyksenä on muun muassa, ettei toiminnasta, asetettavat lupamääräykset ja toiminnan sijoituspaikka huomioon ottaen, saa aiheutua yksinään tai yhdessä muiden toimintojen kanssa mm. terveyshaittaa tai merkittävää ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa (YSL § 49).

Rakentamisen keskeyttäminen 

Toiminnanharjoittaja ei ole hakenut biokaasulaitoksen rakentamiselle rakennuslupaa eikä aloittanut alueella rakennustoimintaa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuija Kailaste, Ympäristöpäällikkö, tuija.kailaste@laitila.fi

Laitilan kaupungin rakennus- ja ympäristölautakunta on arvioinut Suomen Kiertoaines Oy:n lupa-asiaa käsitellessä, että biokaasulaitoksen toiminnasta aiheutuu päästöjen muodossa mahdollisesti hajuhaittaa lähialueelle. Biokaasulaitoksen toiminnalle ei ole esitetty ympäristönsuojelulaissa tai sen alaisessa asetuksessa vähimmäisetäisyysvaatimusta asutuksesta, joten lautakunta on kustannuksellaan katsonut tarpeelliseksi tutustua vastaaviin laitoksiin ennen päätöksen tekoa. 

Lautakunta huomauttaa, että Varsinais-Suomen ELY-keskus on tehnyt hankkeen YVA tarveharkintapäätöksen samojen lupa-asiakirjojen ja sijaintitietojen perusteella kuin ympäristölupapäätös on tehty.

Rakennus- ja ympäristölautakunta toteaa Vaasan hallinto-oikeudelle, että valituksessa ei ole tuotu esiin sellaista ympäristönsuojelulain tarkoittamaa terveyshaittaa tai merkittävää ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa aiheuttavaa asiaa ja katsoo, että  ympäristöluvan myöntämisen edellytykset Suomen Kiertoaines Oy:n biokaasulaitoksen toiminnalle edelleen täyttyvät.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.