Perustelut
Kuntalain 121§:n mukaan "Tarkastuslautakunta laatii arviointisuunnitelman ja antaa valtuustolle kultakin vuodelta arviointikertomuksen, jossa esitetään arvioinnin tulokset. Arviointikertomus käsitellään valtuustossa tilinpäätöksen yhteydessä. Lautakunta voi antaa valtuustolle muitakin tarpeellisena pitämiään selvityksiä arvioinnin tuloksista. Kunnanhallitus antaa valtuustolle lausunnon toimenpiteistä, joihin arviointikertomus antaa aihetta."
Tarkastuslautakunta luovutti 6.6.2021 arviointikertomuksen vuodelta 2021. Kaupunginvaltuusto merkitsi sen tiedoksi ja lähetti kaupunginhallitukselle sekä edelleen valiokunnille asianmukaista jatkovalmistelua varten. Kaupunginhallituksen on annettava arviointikertomukseen liittyvät selvitykset 26.9.2022.
Tarkastuslautakunnan arviointikertomus on esityslistan liitteenä.
Sosiaali- ja terveystoimen osalta arviointikertomuksessa todetaan seuraavaa:
"Koronapandemia lisäsi menoja perusterveydenhuollossa, perhepalveluissa ja toimeentuloturvan tehtäväalueella. Valtiolta saatu avustus kattoi pandemian vaikutuksia.
Erikoissairaanhoidon kulut alittivat alkuperäisen talousarvion 0,6 milj. eurolla, mutta olivat 0,4 milj. euroa suuremmat kuin vuonna 2020.
Työmarkkinatuen kuntaosuus ylittyi 163 000 euroa. Työllistämistoimenpiteitä on ollut käytössä rajoitetusti.
Kaukolankoti on edelleen laitoshoitoa antava palveluyksikkö. Sosaali- ja terveystoimeen on perustettu resurssipooli, mutta työntekijöiden saaminen on ollut haasteellista."
Tarkastuslautakunta edellyttää, että Sosiaali- ja terveysvaliokunta antaa selvityksen työmarkkinatuen kuntaosuuden huomattavan ylittymisen syistä.
Työmarkkinatuen kuntaosuuden kasvuun on vuonna 2021 ollut useita syitä.
Koronapandemian vuoksi vuonna 2020 työmarkkinatuen kuntaosuus ylittyi 73 000 euroa. Aiempina vuosina Laitilan työttömyystilanne on ollut varsin maltillinen. Vuoden 2021 talousarviota laadittaessa odotuksena oli, että pandemiatilanne helpottuu vuonna 2021 ja tilanne työllistymistoiminnan osalta palaa aiemmalle tasolle. Työllisyys ja työvoimapoliittiset toimenpiteet eivät kuitenkaan palanneet koronaa edeltävälle tasolle. Yrityksillä oli haasteita mm. työtarvikkeiden saannissa, joka osaltaan vaikutti työllistämiseen. Uusia työntekijöitä sekä työkokeilijoita ei yrityksiin juurikaan otettu työllistämistoimien kautta.
Koronapandemia vaikutti myös Monipalvelukeskus Palkkeen toimintaan, joka oli vuoden 2021 aikana muutamia viikkoja kiinni. Toimintaa rajoitettiin terveysturvallisuus huomioiden.
Osatyökykyisten työllistyminen oli vuoden 2021 aikana haasteellista. Useissa tapauksissa myöskään Kelan kriteerit työkyvyttömyydestä eivät täyttyneet ja näin ollen siirtyminen eläkkeelle ei ollut mahdollista.
Päätoimisesti yrittäjänä työllistyneellä on ollut oikeus työttömyysetuuteen lähtökohtaisesti sen jälkeen, kun yritystoiminta on lopetettu kokonaan. Korona-aikana yrittäjät ovat voineet väliaikaisesti saada työmarkkinatukea, jos päätoiminen työskentely on päättynyt tai tulot vähentyneet koronapandemian vuoksi. Ensimmäinen vastaava työttömyysturvalain väliaikainen muutos tuli voimaan 8.4.2020, ja sen voimassaoloa jatkettiin useaan otteeseen koronaviruspandemian jatkuessa. Viimeisin väliaikainen muutos oli voimassa 30.11.2021 asti. Tällä väliaikaisella lakimuutoksella on ollut vaikutuksia myös Laitilan työmarkkinatuen kuntaosuuden kasvuun.
Laitilan kaupunki on mukana työllisyyden edistämisen kuntakokeilussa. Pääministeri Sanna Marinin hallitus on hallitusohjelmassaan asettanut yhdeksi tavoitteeksi työllisyysasteen nostamisen. Hallitusohjelman mukaan kuntien roolia työllisyyspalveluiden järjestäjänä vahvistetaan. Kokeilun tavoitteena on parantaa erityisesti pidempään työttömänä olleiden ja heikossa työmarkkina-asemassa olevien pääsyä työmarkkinoille. Kokeilulla pyritään myös selvittämään, työllistyisivätkö asiakkaat paremmin, jos valtion ja kuntien voimavarat yhdistettäisiin. Kuntakokeilu toteutetaan ajalla 1.3.2021-30.6.2023.
TE-toimisto kartoitti kuntakokeilun henkilöstötarpeen koronaa edeltävän työttömyystilanteen mukaan. Kartoituksen myötä silloisen matalan työttömyystilanteen mukaisesti Laitilaan varattiin yhden TE-toimiston uraohjaajan työpanos. Kokeilun edetessä ja työttömyystilanteen heikennyttyä resurssi osoittautui liian pieneksi vuoden 2021 aikana, joka osaltaan on vaikuttanut Laitilan kaupungin työmarkkinatuen kuntaosuuden kasvuun. 1.1.2022 Laitilaan lisättiin 0,7 henkilötyövuoden uraohjaajan työpanos, joka on tuonut mukanaan jo selvää edistystä tilanteeseen. Maaliskuussa 2022 Laitilan työllistämistoimien listalla asiakkaita oli 71 henkilöä ja kesäkuussa 2022 lukema oli 50 henkilöä.
Laitila on lisäksi mukana osatyökykyisten työllistämishankkeessa "Kaveria ei jätetä", jonka toteuttajat ja yhteistyötahot ovat Turku, Lieto, Laitila, Uusikaupunki, Paimio, Raisio, Naantali, Kaarina, Kemiönsaari, Kela, RISE, TE-toimisto, TYP, Vates-säätiö, Vamlas, Lihastautiliitto ry, Neuroliitto ry, Vammaisfoorumin työllisyysryhmä, Barona Oy, ForeData Oy, Winnova Oy. Hanketta johtaa Turun kaupunki. Hanke on osa Marinin hallituksen työkykyohjelmaa. Laitila palkkasi hankkeeseen 1,5 henkilön työpanoksen valtionavustuksella ajalle 1.2.2021- 31.12.2022. Liedossa, Laitilassa ja Uudessakaupungissa kehitetään monialaisia työkykytiimejä työllisyyspalveluihin sekä Sijoita ja valmenna-mallin mukaista työhönvalmennusta. Laitilassa kehitetään myös alihankintamallia osatyökykyisten työllistämiseen.
Vuonna 2022 on kiinnitetty huomiota kustannusten hillitsemiseen. Osatyökykyisten työllistämishankkeessa on aloitettu keväällä 2022 osatyökykyisten kuntouttava ryhmätoiminta 4h/vko työllistymisen edistämiseksi. Lisäksi vuoden 2022 aikana yhteistyötä terveyspalvelujen kanssa on tiivistetty sekä tarkasteltu prosessien toimivuutta erityisesti pitkäaikaistyöttömien osalta.
Ehdotus
Esittelijä
-
Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi
Sosiaali- ja terveysvaliokunta antaa yllä todetun selvityksen vuoden 2021 arviointikertomukseen liitettäväksi hallintokuntien yhteiseen vastaukseen, joka toimitetaan kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle tiedoksi.
Päätös
Ehdotus hyväksyttiin.
Merkittiin pöytäkirjaan, että läsnä tämän asian käsittelyn ajan oli johtaja-sosiaalipalveluohjaaja Anitta Keskitalo.