Sosiaali- ja terveysvaliokunta, kokous 20.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 68 Kokoomuksen valtuustoryhmän valtuustoaloite ikäihmisten digipalveluiden tavoitettavuudesta

LAIDno-2022-321

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kaupunginvaltuutettu Virve Aho esitti Kokoomuksen valtuustoryhmän kirjallisen valtuustoaloitteen, joka kuuluu seuraavasti:

"Maailma muuttuu ja sen myötä tulee muuttumaan nykyistä voimakkaammin myös eri palveluiden tuottamistavat. Kustannusten nousu ja jatkuva palvelutarpeen lisääntyminen lisäävät painetta löytää keinoja tuottaa palveluita nykyistä tehokkaammin. Nämä ovat lisänneet jo nyt it-palveluiden ja erilaisten etävastaanottojen kehittämistä ja käyttöönottoa. Näin on todettu myös tulevaisuuden sote-palveluiden kohdalla; erilaiset etävastaanotot tulevat lisääntymään nykyisestään.

Myös eri yhdistykset tarjoavat jo nyt palveluita ja kohtaamisia netin välityksellä. Esim. Laitilan ikäihmisille on tullut mahdollisuus osallistua Sippe-nettikutsuille. Järjestäjänä toimii Turun lähimmäispalveluyhdistys. Tämän kaltaiset tapahtumat ovat tulevaisuutta ja tulevat lisääntymään. Näillä palveluilla tuodaan nykyistä enemmän sisältöä ikäihmisten arkeen ja samalla voidaan myös vähentää ikäihmisten yksinäisyyttä. Palveluiden kehittäminen tuleekin nähdä erittäin hyvänä asiana.

Olemme huolisamme ikäihmisten mahdollisuudesta olla osana osallistuvia kuntalaisia sekä siitä, millä turvaamme ikäihmisten mahdollisuuden käyttää tulevaisuuden peruspalveluita tasavertaisesti muiden kuntalaisten kanssa. Kehityksen myllerryksessä emme ole kiinnittäneet riittävästi huomiota siihen, miten varmistamme käyttäjien it- taidot, innostuksen ja palveluiden käytettävyyden.

Aloite

Laitilan Kokoomus esittää, että Laitilan kaupunki lähtee kehittämään ja toteuttamaan ratkaisuja, joilla turvataan ikäihmisten riittävät it-taidot ja mahdollisuuden digitaalisten palveluiden käyttämiselle.

Tarvitaan it-palveluiden käytön osaamista, riittävän kattavia, toimivia ja kohtuuhintaisia verkkopalveluita sekä myös helppokäyttöisiä it-ohjelmia ja laitteita. Mikäli haluamme olla kolme kukonaskelta edellä, niin lähdemme myös kehittämään omia ladattavia helppokäyttöisiä appejä, joilla tavoitetaan kaupungin ikäihmiset ja mahdollistetaan osallistuminen. Samalla pystymme tuomaan palvelut ja tapahtumat jokaisen ikäihmisen tietoisuuteen nykyistä paremmin.

Palveluiden kehittäminen siten, että digipalvelut olisivat mahdollisimman helposti kaikkien käytettävissä, on nähtävä osana ennaltaehkäisevää työtä. Samalla mahdollistamme yhdenvertaiset palvelut kaikille kuntalaisille. Meillä on Laitilassa erinomaista osaamista sekä henkilöstön, vapaaehtoisten toimijoiden että paikallisten yritysten taholta. Tarvitaan riittävää koordinointia, tarpeiden kartoitusta, yhteistyötä ja innostavia tapoja tehdä tämä digiloikka ikäihmisten arkeen."

Ehdotus

-

Päätös

Kaupunginvaltuusto merkitsi em. valtuustoaloitteen tiedoksi lähettäen sen samalla kaupunginhallitukselle asianmukaista valmistelua varten.

Perustelut

-

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus toteaa, että otsikossa mainitun valtuustoaloitteen valmisteluvastuu on sosiaali- ja terveysjohtajalla.

Kaupunginhallitus lähettää aloitteen kaupunginvaltuustolle ennen valmistelun aloittamista lähetekeskustelua varten.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan oli vs. sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Koski.

Perustelut

-

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto käy aloitteesta lähetekeskustelun.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Sari Koski, Ikäihmisten palvelujohtaja, sari.koski@laitila.fi

Perustelut

Kansallisen ikäohjelman mukaan vuoteen 2030 mennessä teknologiset ratkaisut sisältyvät yhä luontevampana osana ikääntyneen väestön palvelujärjestelmää ja ikääntyvän henkilön omasta hyvinvoinnista, terveydestä ja toimintakyvystä huolehtimista. Teknologiset ratkaisut ovat hyvä lisä, mutta ne eivät voi korvata kokonaisuudessaan mitään palvelua. Tavoitteena on, että yhteiskunta tukee ikääntyneiden yhdenvertaisia mahdollisuuksia hyödyntää itsenäistä suoriutumista tukevaa teknologiaa. Samanaikaisesti pyritään siihen, että teknologian hyödyntäminen lisää myös ammattilaisten hyvinvointia. Teknologian kehittäminen ja käyttöönotto tarvitsevat niin ammattilaisten, ikäihmisten kuin heidän omaistensa mukanaoloa.

Väestön ikääntymisen myötä tarvitaan siis uusia ratkaisuja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Ikäteknologian hyödyntämistä voidaan jatkaa sillä, että autamme ikäihmisiä löytämään heille itselleen sopivia teknologioita. Palvelujärjestelmissä teknologiaa voidaan hyödyntää esimerkiksi asiakas- ja palveluohjauksessa, toiminnanohjausjärjestelmien kehittämisessä, kotihoidossa ja asumispalveluissa asiakkaiden hoitoa ja huolenpitoa tukevassa teknologiassa ja ikäteknologian kokeilu-, vuokraus- ja lainausmahdollisuuksien kehittämisessä.

Vanhustyön Keskusliiton SeniorSurf tukee digiopastuksissa ja rohkaisee ikääntyneitä ihmisiä tarttumaan tietokoneisiin ja internettiin. Opastusta on mahdollista tiedustella myös esimerkiksi oman alueen kirjastosta. SeniorSurf kannustaa myös eri organisaatioita toteuttamaan ikääntyneille digiopastusta. Ikääntyneet pääsevät osalliseksi digitaaliseen maailmaan sitä paremmin, mitä useammassa paikassa digiopastusta saa.

 Laitilan kotihoidossa on otettu käyttöön vuosien 2018-2019 aikana lääkkeiden koneellinen an­nosjakelu ja 25 koneellista lääkeannosautomaattia. Tämän palvelun on todettu lisäävän asiakkaiden omatoimisuutta ja parantavan lääketurvallisuutta. Lääkeannospussit asennetaan lääkeannosautomaattiin, joka annostelee asiakkaan lääkkeet oikea-aikaisesti ja oikeina annoksina. Automaatti muistuttaa asiakasta yksittäisen lääkeannoksen ottamisesta. Automaatti myös esiavaa lääkeannospussin valmiiksi. Mikäli asiakas ei ota lääkeannospussia kol­mesta selkeästä muistutuksesta huolimatta, automaatti lukitsee annoksen erilliseen säiliöön, jotta lääkkeitä ei tule otettua väärään aikaan. Tieto lääkkeen ottamisesta tai ottamatta jättämisestä lähtee automaattisesti hoitohenkilöstölle tai omaiselle. 

 Laitilan kotihoito pilotoi ajalla 1.10.2021-31.5.2022 kuutta Elisa Oy:n DigiHoiva-laitetta. Palvelua on jatkettu hyvien asiakas- ja henkilöstökokemusten vuoksi kesäkuun 2022 alusta toistaiseksi voimassa olevana palveluna. Kotihoidon kuudella asiakkaalla on käytössään helppokäyttöinen tablettitietokone internet-yhteydellä. Asiakkaan laitteen yhteys avautuu kotihoidon hoitajan soittaessa siihen. Asiakas ja hoitaja keskustelevat videoyhteyden välityksellä ja asiakas voi esimerkiksi yhteyden aikana ottaa lääkkeensä valvotusti. Samalla vaihdetaan vaikkapa päivän kuulumiset. Omaisella/läheisellä on mahdollisuus myös ladata omalle älylaitteelleen sama applikaatio ja ottaa videoyhteys asiakkaan laitteeseen.

Kotihoidossa on otettu käyttöön vuoden 2021 loppupuolella uusi kauppa-asioinnin toimintamalli. Kotihoidon uusi kauppapalvelu on tarkoitettu iäkkäiden palveluiden säännöllisen kotihoidon asiakkaille, jotka eivät itse selviydy kauppa-asioinneistaan. Uudessa toimintamallissa kotihoidon asiakkaiden kauppatilaukset tehdään kaupan verkkotilauksena ja kauppa kerää ostokset. Kotihoidon tehtävänä on edelleen tarvittaessa neuvoa, ohjata ja avustaa asiakasta kauppa-asioinnissa.

Geriatrian erikoislääkärin videovälitteiset etävastaanotot on aloitettu Laitilan terveyskeskuksessa 1/2021. Tämän toiminnan myötä laitilalaisilla ikäihmisillä on mahdollistunut erikoislääkärin vastaanotot omassa kunnassa. Vastaanotolla on mukana aina muistihoitaja, joka huolehtii yhteyden toimimisesta. Näin ollen asiakas tulee normaalisti terveyskeskukseen vastaanotolle eikä hänen itsensä tarvitse osata käyttää teknisiä laitteita. Palaute on ollut pääsääntöisesti positiivista. Sekä asiakkaat että omaiset ovat olleet tyytyväisiä, kun ei tarvitse lähteä vastaanotolle oman kunnan ulkopuolelle sekä siihen, että vastassa on ollut aina sama erikoislääkäri, jota vastaanottojen välissä myös pystytään konsultoimaan muistiasioissa sekä muissakin geriatrista osaamista vaativissa tilanteissa.

Laitilan kaupungilla ei ole itse mahdollisuutta kehittää helppokäyttöisiä sovelluksia, jotka toimivat eri puhelimilla, padeilla ja tietokoneilla. Sovellusten ja appien tietoturvallisuuden testaukseen ei kaupungilla myöskään ole mahdollisuutta. Koska Laitilan kaupunki ei itse valmista laitteita, jää käyttäjän itsensä vastuulle hankkia helppokäyttöinen IT-laite.

Tietohallintopäällikkö Sami Suomiselta saadun tiedon mukaan, mikäli haluttaisiin tarjota ikäihmisille suunnattuja IT-sovelluksia (tai appeja), on nämä palvelut ostettava. Karkeasti arvioiden yhden appin hinta on 15 000 – 30 000 €. Valtuustoaloitteessa puhutaan useasta appista, joten hankinta-arvo ollee noin 50 000 – 100 000 €. Appien jatkokehityksen (toimivat jatkossakin uudistuvilla laitteilla), tietoturva yms. kustannuksia on vaikea arvioida. Karkea arvio on muutama sata euroa/kk/sovellus.

Lisäksi olisi selvitettävä, mitä Laitilan kaupungin hankkimia appeja ikäihmiset haluaisivat käyttää. Tätä tietoa ei tällä hetkellä ole.  Appit pitää myös ”jalkauttaa” kaupungin ikäihmisille. Ikäihmisten palvelujen siirtyessä 1.1.2023 hyvinvointialueelle, tulee esim. ”jalkauttamisresurssit” löytyä kaupungin muista hallintokunnista.

Laitilassa mm. yhteispalvelupiste Avitus ja kirjasto tarjoavat maksutonta digitukea. Avituksessa on asiakaskäyttöön mahdollistettu tietokone. Kirjastossa on myös mahdollista käyttää laitteita (padeja ja tietokoneita). Myös tulostus onnistuu kirjaston virallisten aukioloaikojen ulkopuolella.

Osallistavan budjetoinnin kautta on kuluvan vuoden 2022 aikana saatavana laitteiden käyttöopastusta Vakka-Suomen kansalaisopiston kautta. Vakka-Suomen kansalaisopiston rehtori Tomi Kankaan mukaan käyttöopastus on mahdollisuus toteuttaa joko Laitilan kirjastossa ja/tai eri kylien erikseen sovittavissa kokoontumistiloissa. Opastajina toimisivat kansalaisopiston tietotekniikan opettaja/opettajat. Sopivan opastustuokion pituus olisi kerrallaan n. 3 oppituntia eli 3 x 45 min. Yhden opetustilaisuuden osallistujamäärä olisi maksimissaan 10. Opetustilaisuuksia voisi järjestää viikoittain, esimerkiksi 15 kertaa syksyn aikana.    

Monen ikäihmisen huolena on ajatus kaikkien palvelujen muuttumisesta sähköisiksi. Tärkeää erilaisten palvelujen tuottamisessa on nyt ja tulevaisuudessa kiinnittää huomiota siihen, että kaikilla ikäihmisillä ei ole käytössään tietokoneita/padeja, eikä täten myöskään laiteosaamista. Yhteiskunnan tehtävänä on edistää myönteistä asennetta teknologian mahdollisuuksien hyödyntämiseen, jotta erilaiset hyvät käytännöt saadaan leviämään niin ikääntyneiden kuin ammattilaistenkin keskuudessa. Yhteiskunnan tulee lisäksi varmistaa ikääntyneille, omaisille ja ammattilaisille digituen ja jatkuvan teknologisen oppimisen keinoin valmiudet käyttää koko ajan kehittyvää teknologiaa. Samalla on varmistettava tietosuoja ja –turva sekä asiakas/potilasturvallisuus ja kyberturvallisuus. Lisäksi on huolehdittava yksityisyyden suojasta, eettisyydestä ja vastuullisuudesta. 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Sosiaali- ja terveysvaliokunta antaa yllä olevan vastauksen tiedoksi kau­punginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle Kokoomuksen valtuustoryhmän valtuustoaloitteeseen koskien ikäihmisten digipalveluiden tavoitettavuutta.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

kaupunginhallitus, kaupunginvaltuusto, hallintojohtaja Kiertokari-Laitinen