Sosiaali- ja terveysvaliokunta, kokous 20.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 75 LISÄPYKÄLÄ: Terveyskeskusosaston paikkaluvun supistaminen (lisäpykälä)

LAIDno-2022-941

Valmistelija

  • Tuuli Kuisma, ylilääkäri, tuuli.kuisma@laitila.fi
  • Tanja Raisto-Elo, Osastonhoitaja, tanja.raisto-elo.lh@laitila.fi

Perustelut

Laitilan terveyskeskusosasto on 23+1 paikkainen perusterveydenhuollon hoitoyksikkö,​ jossa annetaan potilaille akuuttien sairauksien vuoksi hoitoa ympärivuorokautisesti. Potilaan hoitojakson keskimääräinen pituus on kuusi (6) vuorokautta. Vuodeosaston hoitajamitoitus on 0,​73. Vastaavien terveyskeskusosastojen mitoitukset naapurikunnissa: U-​Sote 1; Kaarina 0,​83;​ Parainen 1,​05. Ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä lakimuutosten jälkeen hoitajamitoitus on 0,7. Tämä on edellytys asianmukaisen perushoivan antamiseksi kodinomaisessa ympäristössä hoivayksikön asiakkaalle, jonka vointi on vakaa eikä akuuttia hoidettavaa ole todettu. Terveyskeskusosastolla perushoivan lisäksi potilaiden hoitoon sisältyy akuuttien sairauksien hoito, voinnin jatkuva monitorointi sekä kuntoutus.

Laitilan vuodeosasto on onnistunut ajankohtaisen sairaanhoitajapulan keskellä pitämään henkilöstönsä ja onnistunut rekrytoinneissa. Laitilan terveyskeskusosastolla ei ole jouduttu supistamaan potilaspaikkojen määrää pitkäaikaisesti henkilöstöpulan vuoksi. Henkilöstön vaihtuvuus on vähäistä ja sairaslomien määrä verrattain vähäistä. Keväällä 2021 terveyskeskuksen eri yksiköihin tehdyn henkilöstölle suunnatun työtyytyväisyyskyselyn perusteella vuodeosaston henkilökunta oli terveyskeskuksen yksiköistä tyytyväisin yksikkö.

Terveyskeskusosaston täyttöaste on ollut tammikuusta 2022 kesäkuuhun 2022 tarkasteltuna 71,4 %. 80 % tavoitteellinen täyttöaste on ollut potilaiden korkean hoitoisuuden vuoksi mahdotonta saavuttaa. Sairaanhoitopiirin kriisiytyneen hoitajaresurssitilanteen vuoksi Laitilan terveyskeskusosaston kuormitus on kasvanut lyhyessä ajassa merkittävästi ollen esimerkiksi heinäkuussa 86 % (tavoitteellinen täyttöaste 80%). Laitilan terveyskeskusosasto on hoitanut ylikunnallisesti potilaita koko sairaanhoitopiirin alueelta mm. muiden yksiköiden henkilöstöpulasta johtuvien terveyskeskusosastojen supistettujen paikkamäärien vuoksi. Terveyskeskusosastolla on ollut ajalla 1-​6/2022 yhteensä 2011 hoitopäivää,​joista 29 % on koostunut ulkopaikkakuntalaisista. Henkilökunnalle ennestään tuntemattomat potilaat, erilliset potilastietojärjestelmät sekä eri kuntien ja kaupunkien erilaiset jatkohoitomahdollisuudet, yhteyshenkilöt sekä hoitoyksiköiden toimintamallien selvitystyö lisäävät merkittävästi ulkopaikkakuntalaisten hoitoisuutta. Laitilan terveyskeskusosaston hoitajamitoitus on verrokkikuntiin nähden matala.

Hyvinvointialueelle siirtymisen  myötä Laitilan terveyskeskusosaston tulevaisuus vaikuttaa ajankohtaisesti turvatulta. Laitilan terveyskeskusosaston poikkeuksellisen hyvä henkilöstötilanne on huomioitu alueella laajasti. Hyvinvointialueelle siirtymisen myötä ja hoitajapulan jatkuessa, ylikunnallinen hoito tulee jatkumaan vähintään samalla tasolla. Kunnanhallituksen 27.6.2022 §181 myöntämän fysioterapiavakanssin myötä Laitilan terveyskeskusosasto pystyy vahvistamaan asemaansa hyvinvointialueen laadukkaana kuntouttavana perusteveydenhuollon sairaalayksikkönä. Jotta laadukasta ja asianmukaista sekä potilasturvallista hoitoa voidaan toteuttaa osastolla, tulee potilaspaikkoja vähentää. Turvallinen ja laadukas hoitotyö akuutissa yksikössä ei toteudu osaston ollessa täynnä (24 paikkaa) nykyisellä hoitajamitoituksella.

Laadukkaan ja potilasturvallisen vuodeosastohoidon sekä henkilökunnan jaksamisen takaamiseksi esitetään vuodeosaston paikkaluvun laskemista 20+1 paikkaan. Tällöin vuodeosaston hoitajamitoitus on 0,​83.

Ehdotus

Esittelijä

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Sosiaali- ja terveysvaliokunta päättää, että Laitilan terveyskeskusosaston paikkaluku lasketaan 20+1 heti, kun se toiminnan puolesta on mahdollista.

Päätös

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Aho teki ehdotuksen, että Laitilan terveyskeskusosaston paikkalukua ei lasketa 20+1. Jäsen Haalisto kannatti Ahon ehdotusta.

Koska oli tehty esittelijän ehdotuksesta kannatettu muutosehdotus, puheenjohtaja määräsi suoritettavaksi nimenhuutoäänestyksen. Äänestys tapahtui siten, että esittelijän ehdotus oli jaa ja  Ahon ehdotus ei. Suoritettiin nimenhuutoäänestys.

Puheenjohtaja totesi äänestyksen tuloksen. JAA: viisi ääntä (Lehtola, Lähteenmäki, Laaksonen, Uusikartano ja Toivola) ja EI: kolme ääntä (Aho, Airola ja Haalisto).

Äänestyksen päätyttyä puheenjohtaja totesi, että esittelijän ehdotus tuli sosiaali- ja terveysvaliokunnan päätökseksi.

Merkittiin pöytäkirjaan, että läsnä tämän asian käsittelyn ajan oli ylilääkäri Tuuli Kuisma ja osastonhoitaja Tanja Raisto-Elo.

Tiedoksi

osastonhoitaja Raisto-Elo, ylilääkäri Kuisma, osaston henkilökunta