Sivistysvaliokunta, kokous 27.6.2024

§ 62 Perusopetuksen opetussuunnitelman päivitys koskien B1-kielen opetusta

LAIDno-2024-540

Valmistelija

  • Nestori Mäkelä, sivistystoimen palvelupäällikkö, nestori.makela@laitila.fi
  • Tuomas Kankaanpää, Varppeen koulun rehtori, tuomas.kankaanpaa@laitila.fi

Perustelut

B1-kielen uusi tuntijakoasetus (111/2023) ja sen mukaiset paikalliset opetussuunnitelmat otetaan vuosiluokkien 7–9 osalta käyttöön 1.8.2024 alkaen Opetushallituksen 12.2.2024 antaman muutosmääräyksen mukaisina. 

Tuntijakouudistuksen myötä B1-kielen opetusta tulee järjestää perusopetuksen aikana vähintään 7 vuosiviikkotuntia 1.8.2024 alkaen siten, että opetusta on kaksi vuosiviikkotuntia 6. luokalla, kaksi vuosiviikkotuntia 7. luokalla sekä kolme vuosiviikkotuntia 8.–9. luokalla. Opetuksen järjestäjä voi päättää paikallisessa opetussuunnitelmassa, kuinka edellä mainitut 3 vuosiviikkotuntia sijoitetaan 8. ja 9. luokalle. Vuosiluokkien 3–6 ja 7 uudet perusteet siirretään paikalliseen opetussuunnitelmaan sellaisinaan. Opetuksen järjestäjän tulee päättää ja kuvata opetussuunnitelmassaan, mitkä ovat opetuksen tavoitteet ja keskeiset sisällöt vuosiluokilla 8 ja 9.

Laitilassa ruotsia opetetaan tuntijakopäätöksen (sivistysvaliokunta 15.2.2024/ 18 §) mukaisesti siten, että 8. luokalla opiskellaan 1 vuosiviikkotunti ja 9. luokalla 2 vuosiviikkotuntia. 

Tuntijakouudistuksen tavoitteena on edistää toisen kotimaisen kielen ja etenkin B1-ruotsin oppimista ja opetusta sekä lisätä toisen kotimaisen kielen osaamista Kansalliskielistrategian mukaisesti. Kansalliskielistrategian tavoitteena on ruotsinkielisten palvelujen toimivuuden ja saatavuuden turvaaminen sekä ruotsinkielisen kieliyhteisön elinvoimaisuuden vahvistaminen. Tärkeänä tavoitteena on myös riittävän ruotsin kielen taidon saavuttaminen perusopetuksen aikana, jotta vahvistetaan oppilaan valmiuksia käyttää ruotsin kielen taitoaan monipuolisesti erilaisissa viestintätilanteissa.

Opetussuunnitelmatyön pääperiaatteena on ollut, että B1-kielen opetuksen tavoitteita ei lisätä, eikä osaamisen tasoa arvosanoille 5, 7, 8 ja 9 nosteta.

Liitteenä on päivitetty perusopetuksen opetussuunnitelma. 

Muutokset koskevat Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden (2014) lukuja:

  • Ruotsin kielen B1-oppimäärän opetuksen tavoitteet vuosiluokilla 3–6 (s. 1126-)
  • Vieraan kielen B1-oppimäärän opetuksen tavoitteet vuosiluokilla 3–6
  • Ruotsin kielen B1-oppimäärän opetuksen tavoitteet vuosiluokilla 7–9 (s. 1887-)
  • Vieraan kielen B1-oppimäärän opetuksen tavoitteet vuosiluokilla 7–9

sekä 6. vuosiluokan lukuvuosiarvioinnin kriteerejä kohdissa:

  • Oppilaan oppimisen ja osaamisen arviointi ruotsin B1-oppimäärässä vuosiluokilla 3-6 (s. 1127-)
  • Oppilaan oppimisen ja osaamisen arviointi vieraan kielen B1- oppimäärässä vuosiluokilla 3–6 ja perusopetuksen päättöarvioinnin kriteerejä kohdissa:
  • Oppilaan oppimisen ja osaamisen arviointi ruotsin B1-oppimäärässä vuosiluokilla 7–9 (s. 1887-)
  • Oppilaan oppimisen ja osaamisen arviointi vieraan kielen B1- oppimäärässä vuosiluokilla 7–9.

Ehdotus

Esittelijä

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Sivistysvaliokunta päättää hyväksyä B1-kielen paikallisen opetussuunnitelman muutokset astumaan voimaan 1.8.2024 lukien. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin. Pöytäkirjaan merkittiin, että asian käsittelyn aikana asiantuntijana kuultiin sivistystoimen palvelupäällikkö Nestori Mäkelää.

Tiedoksi

Peruskouluyksiköt

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan sivistysvaliokunnalle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.