Sivistysvaliokunta, kokous 15.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 18 Perusopetuksen tuntijako 1.8.2024 alkaen

LAIDno-2024-91

Valmistelija

  • Nestori Mäkelä, sivistystoimen palvelupäällikkö, nestori.makela@laitila.fi
  • Tuomas Kankaanpää, Varppeen koulun rehtori, tuomas.kankaanpaa@laitila.fi

Perustelut

Valtioneuvoston asetuksella 111/2023 on muutettu perusopetuksen tuntijakoa niin, että B1-kielen opetukseen tulee yksi vuosiviikkotunti lisää 7. vuosiluokalle 1.8.2024 alkaen. Muutoksesta johtuen Opetushallitus on päivittämässä opetussuunnitelman perusteita B1- kielen osalta. Päivitetyt opetussuunnitelman perusteet on luvattu julkaistavaksi alkuvuodesta 2024, jonka jälkeen perusopetuksen järjestäjien on kevään 2024 aikana laadittava paikalliset opetussuunnitelmat.

Valtakunnallinen B1-kielen tuntijakomuutos edellyttää muutoksia opetuksen järjestäjän paikalliseen tuntijakoon. Muuttunut tuntijako ja sen mukaiset paikalliset opetussuunnitelmat otetaan vuosiluokkien 7–9 osalta käyttöön 1.8.2024.

Tuntijakouudistuksen myötä B1-kielen opetusta pitää jatkossa järjestää yhteensä vähintään seitsemän vuosiviikkotuntia niin, että opetusta on kaksi vuosiviikkotuntia 6. luokalla, kaksi vuosiviikkotuntia 7. luokalla ja yhteensä kolme vuosiviikkotuntia 8.–9. luokilla. Opetuksen järjestäjä päättää omassa paikallisessa opetussuunnitelmassaan, kuinka edellä mainitut kolme vuosiviikkotuntia sijoitetaan tuntijaossa 8. ja 9. vuosiluokalle.

Vaikka B1-kielen opetustuntimäärän lisäys koskee 7. vuosiluokkaa, niin käytännössä 1.8.2024 voimaan astuva uusi tuntijako koskee kaikkia vuosiluokkia 7–9 seuraavien kahden lukuvuoden aikana. B1- kielen opetusta pitää seitsemännen luokan lisätunnin lisäksi järjestää myös lukuvuonna 2024-25 kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla oleville oppilaille niin, että myös 9.-luokkalaiset saavat yhden vuosiviikkotunnin lisää ruotsin kielen opetusta lukuvuoden 2024– 2025 aikana. Ensi lukuvuoden 8.-luokkalaisille yhden vuosiviikkotunnin lisäys ruotsin kieleen on annetava viimeistään lukuvuonna 2025–2026 näiden oppilaiden ollessa 9. luokalla.

 

Muutos käytännössä:

Yläkoulussa säilytetään viikottainen työaika ja päivien kesto samanlaisena kuin nykyään kaikilla vuosiluokilla 7-9. Päivien pituudet pysyvät yläkoululaisilla kuudessa oppitunnissa. Oppitunnit järjestetään pääsääntöisesti välillä 8.25-14.30 (pl. elämänkatsomustiedon ja ortodoksisen uskonnon opetus). Koska nykyisessä tuntijaossa opiskellaan edellä mainittu tuntimäärä, edellyttää malli tuntijaon muokkaamista siten, että B1-lisätunti mahtuu 7. vuosiluokan oppilaille uudessa tuntijaossa 30 viikkotunnin sisälle ja siirtymävaiheessa 9. luokan oppilaille lukuvuosina 2024-2025 ja 2025-2026. 

Uuden tuntijaon mukaan 1.8.2024 lukien opiskelevat aloittavat 7. vuosiluokan oppilaat opiskelevat lisätunnin B1-ruotsia 7. vuosiluokalla lukuvuonna 2024-2025. Uudessa tuntijaossa nykyisiä äidinkielen ja terveystiedon tuntimääriä muokattaisiin siten, että B1-lisätunti mahtuu 30 viikkotunnin sisään: äidinkieltä opiskeltaisiin 3,4 viikkotunnin sijasta 3 ja terveystietoa 1 viikkotunnin sijasta 0,4 viikkotuntia 7. vuosiluokalla. Äidinkielen ja terveystiedon tuntimäärät pysyisivät muuten yläkoulun aikana samanlaisina, mutta esimerkiksi terveystietoa opetettaisiin 8. luokalla selvästi nykyistä suurempi määrä, 1,6 viikkotuntia. 

8. vuosiluokalla lukuvuonna 2024-2025 opiskelevat jatkavat vanhan tuntijaon mukaan. 

Viikkotuntimäärän pitäminen 30:ssä edellyttää valinnaisainetuntien määrän pudottamista 4:stä 3:een 9. vuosiluokalla. 8. luokalla lukuvuonna 2023-2024 opiskelevat joutuvat siis yhden 2 viikkotunnin valinnaisaineen sijaan valitsemaan 1 viikkotunnin valinnaisaineen, ns. lyhytkurssin. Valinnaisuuden määrä muuttuisi mallissa 9. luokalla nykyisestä 2 + 4 viikkotunnista 2 + 3 viikkotuntiin (taide- ja taitoaineiden valinnaiset + valinnaisaineiden opinnot ml. B2-kieli). 

Muutos edellyttää 8. vuosiluokalla valittavien 9. luokan valinnaisaineopintojen opetussuunnitelmamuutoksia. Valinnaisainetarjottimen on oltava valmiina viimeistään maaliskuun puoliväliin tultaessa. Valinnat tehdään tarjottimelle 13.3. vanhempainillan jälkeen n. viikon aikamääreen sisällä. 

Muutos ei edellytä muutoksia kuljetuksiin eikä synnyttä lisäkustannuksia tarjottavan kokonaistuntimäärän pysyessä samana. 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Sivistysvaliokunta hyväksyy tuntijakoehdotuksen 1.8.2024 alkaen liitteen ja kuvauksen mukaisesti.

 

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin. Pöytäkirjaan merkittiin, että asian käsittelyn aikana asiantuntijana kuultiin sivistystoimen palvelupäällikkö Nestori Mäkelää.

Tiedoksi

palvelupäällikkö, perusopetuksen koulut

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan sivistysvaliokunnalle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.