Perustelut
1. Hyvinvointialueen vaikuttamistoimielinten pöytäkirjat toukokuulta:
Em. pöytäkirjat ovat oheismateriaalina.
2. Väestömuutosten ennakkotietoja 31.5.2024 ja 30.6.2024:
Em. yhteenvetotilastot ovat oheismateriaalina.
3. Työnvälitystilasto, tilannekatsaus 31.5.2024:
Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli toukokuun lopussa 21 600 työtöntä työnhakijaa. Toukokuun aikana työttömien määrä laskee normaalivuosina huhtikuuhun verrattuna, kuten kävi nytkin. Työttömien määrä laski 300 hengellä edelliseen kuukauteen verrattuna.
Vuotta aiemmasta on työttömien määrä noussut 2 400 henkilöllä eli 13 %, kun koko maan työttömien määrä on noussut samassa ajassa 12 %. Varsinais-Suomessa lomautettujen määrä nousi 600 henkilöllä (53 %) verrattuna vuodentakaiseen. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli toukokuun lopussa Varsinais-Suomessa 9,2 % eli 0,9 %yksikköä korkeampi kuin vuosi sitten. Työttömien osuus työvoimasta oli kuitenkin selkeästi pienempi kuin koko maassa (9,9 %) keskimäärin.
Toukokuussa työttömiä oli kaikissa Varsinais-Suomen seutukunnissa viime vuotta enemmän.
Varsinais-Suomen työttömyysaste oli korkein Turun seudulla (9,6 %) sekä Turussa (12,0 %). Pienin työttömyysaste oli Turunmaan saaristossa (5,8 %) sekä kunnista Ruskolla (3,7 %). Salon seudun työttömyysaste on painunut loppukeväästä taas selkeästi pienemmäksi kuin Turun.
Toukokuun viimeisenä päivänä oli avoimia työpaikkoja tarjolla alueen työ- ja elinkeinotoimistossa 3 000 kappaletta eli selvästi vähemmän (-46 %) kuin vuosi sitten. Kolmen viime kuukauden aikana uusia työpaikkoja on avautunut 13 100 kpl eli 45 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kaikkiaan työpaikkoja oli avoinna toukokuun aikana 7 200 kappaletta, joista 3 400 oli uusia, toukokuun aikana avautuneita työpaikkoja. Näin uusia työpaikkoja tuli toukokuussa tarjolle 53 % vähemmän kuin vuotta aiemmin.
Koronavuosina työvoiman kysyntä oli poikkeuksellisen vilkasta ja lähes kaikilla aloilla osaajia haettiin enemmän kuin edellisinä vuosina. Viime vuoden alkupuolella alkanut työvoiman kysynnän hiipuminen näkyy tilastoissa karusti ja esimerkiksi viime toukokuun lukemista jäätiinkin selvästi. Alkuvuonna määrällisesti eniten työpaikkoja on ollut auki hoitoalalla (-48 %), vaikka paikkamäärät ovatkin lähes puolittuneet viime vuodesta. Työpaikkoja on ollut määrällisesti seuraavaksi eniten auki MARA-alalla sekä palvelualan sekalaisissa töissä. Pahimmin paikkojen määrä on alkuvuonna notkahtanut viime vuoteen verrattuna hoitoalan lisäksi kaupanalalla (pl. puhtaat myyntitehtävät) (-72 %), maatalous- ja puutarha-alan töissä (-58 %), teollisuudessa (pl. metalli) (-58 %) ja rakentamisessa (-48 %). Opetus- (-2 %) ja siivousalaa (-15 %) lukuun ottamatta muilla aloilla paikkamäärät ovat pudonneet paljon verrattuna viime vuoteen.
Em. ajankohtana Laitilan työttömyysaste oli 6,5 %. Työttömiä työnhakijoita (ml. henk.koht. lomautetut) oli yhteensä 255, joista miehiä 138 ja naisia 117. Työttömistä alle 25-vuotiaita oli 20 ja yli vuoden työttömänä olleita oli 62.
Em. ajankohtana avoimia työpaikkoja oli yhteensä 92 kpl.
4. Työnvälitystilasto, tilannekatsaus 30.6.2024:
Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli kesäkuun lopussa 24 200 työtöntä työnhakijaa. Kesäkuun aikana työttömien määrä nousee normaalivuosina toukokuuhun verrattuna reilusti, kuten kävi nytkin. Työttömien määrä nousi 2 600 hengellä edelliseen kuukauteen verrattuna. Vuotta aiemmasta on työttömien määrä noussut 2 500 henkilöllä eli 12 %, kun koko maan työttömien määrä on noussut samassa ajassa 11 %. Varsinais-Suomessa lomautettujen määrä nousi 300 henkilöllä (17 %) verrattuna vuodentakaiseen.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli kesäkuun lopussa Varsinais-Suomessa 10,3 % eli 0,9 %yksikköä korkeampi kuin vuosi sitten. Työttömien osuus työvoimasta oli kuitenkin selkeästi pienempi kuin koko maassa (10,9 %) keskimäärin.
Kesäkuussa työttömiä oli kaikissa Varsinais-Suomen seutukunnissa Vakka-Suomea lukuun ottamatta viime vuotta enemmän.
Varsinais-Suomen työttömyysaste oli korkein Turun seudulla (10,8 %) sekä Turussa (13,5 %). Pienin työttömyysaste oli Turunmaan saaristossa (6,2 %) sekä kunnista Ruskolla (4,6 %). Salon seudun työttömyysaste on painunut loppukeväästä lähtien taas selkeästi pienemmäksi kuin Turun.
Kesäkuun viimeisenä päivänä oli avoimia työpaikkoja tarjolla alueen työ- ja elinkeinotoimistossa 2 100 kappaletta, joten pudotus on ollut roima (-58 %) viime vuoteen verrattuna. Kolmen viime kuukauden aikana uusia työpaikkoja on avautunut 10 300 kpl eli 51 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kaikkiaan työpaikkoja oli avoinna kesäkuun aikana 4 900 kappaletta, joista 2 200 oli uusia, kesäkuun aikana avautuneita työpaikkoja. Näin uusia työpaikkoja tuli kesäkuussa tarjolle 66 % vähemmän kuin vuotta aiemmin.
Koronavuosina työvoiman kysyntä oli poikkeuksellisen vilkasta ja lähes kaikilla aloilla osaajia haettiin enemmän kuin edellisinä vuosina. Viime vuoden alkupuolella alkanut työvoiman kysynnän hiipuminen näkyy tilastoissa karusti ja esimerkiksi viime kesäkuun lukemista on pudottu roimasti. Alkuvuonna määrällisesti eniten työpaikkoja on ollut auki hoitoalalla (-42 %), vaikka paikkamäärät ovatkin lähes puolittuneet viime vuodesta. Työpaikkoja on ollut määrällisesti seuraavaksi eniten auki rakennusteollisuudessa, MARA-alalla sekä metalliteollisuudessa. Pahimmin paikkojen määrä on alkuvuonna notkahtanut viime vuoteen verrattuna kaupanalalla (pl. puhtaat myyntitehtävät) (-77 %), teollisuudessa (pl. metalli) (-66 %) ja palvelualan töissä (-65 %). Rakentamisessa paikkamäärien pudotus on viime vuoden kesäkuuhun verrattuna -49 %. Opetusalalla paikkamäärän pudotus on ollut toimialoista pienintä (-13 %).
Em. ajankohtana Laitilan työttömyysaste oli 7,0 %. Työttömiä työnhakijoita (ml. henk.koht. lomautetut) oli yhteensä 275, joista miehiä 144 ja naisia 131. Työttömistä alle 25-vuotiaita oli 23 ja yli vuoden työttömänä olleita oli 67.
Em. ajankohtana avoimia työpaikkoja oli yhteensä 49 kpl.
5. Päätökset kunnan peruspalvelujen valtionosuuden muuttamisesta ja kotikuntakorvauksen perusosan korjaamisesta vuodelle 2024:
Em. päätökset ovat oheismateriaalina.
6. Kokouksen aluksi Laitilan-Pyhärannan ja Varsinais-Suomen Yrittäjien edustajat kertoivat kuntabarometrin tuloksista.
Ehdotus
Esittelijä
-
Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi
Kaupunginhallitus merkitsee em. asiat tiedoksi.