Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 8.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 35 Oikaisuvaatimukset toimenpidelupaan 22-0060-T, skeittipuiston rakentaminen

LAIDno-2022-653

Valmistelija

  • Tapio Linden, Rakennustarkastaja, tapio.linden@laitila.fi

Perustelut

Rakennustarkastajan myöntämään toimenpidelupapäätökseen 22-0060-T on tullut kolme oikaisuvaatimusta. Oikaisuvaatimuksissa vaaditaan rakennustarkastajan päätöksen kumoamista.

Oikaisuvaatimuksissa mainitaan toimenpiteen, sekä yleiskaavan vastaisuus, että asemakaavan vastaisuus ja että skeittipuisto sijoittuu rakennusalueen rajojen ulkopuolelle.

Yleiskaavan mukaan alue sijaitsee: "Julkisten palvelujen ja hallinnon alueella PY. Alue varataan pääasiassa kunnan, valtion ja muiden yhteisöjen toimintoja varten. Alueeelle saa sijoittaa vähäisissä määrin myös muita työpaikkatoimintoja ja asumista". Eli yleiskaava on hyvin väljä ja salliva.

Asemakaava tarkempana kaavana määrittää alueen: "Opetustoimintaa palvelevien rakennusten korttelialueeksi, YO". 

Kyseistä toimenpidettä, skeittipuiston rakentamista ei voida pitää rakennuksena ja sen sijaintia opetustoimintaa palvelevien rakennusten piha-alueella ei voida pitää kaavan vastaisena. Sivistystoimen johtajan antaman vuoteen 2027 asti ulottuvan oppilasmääräennusteen mukaan, oppilasmäärä tulee olemaan jyrkästi laskeva. Joten kaavan toteutuminen oppilaitosrakentamisen osalta, ainakaan koko kaavan mittasuhteissa tulee olemaan hyvin epätodennäköistä. 

Verrattaessa skeittipuiston rakentamista kaavan mukaiseen 2-kerroksisen oppilaitoksen rakentamiseen, voidaan sen aiheuttamaa haittaa naapurustolle pitää vähäisenä. 

Valituksessa on virheellisesti annettu ymmärtää että rakennelma olisi ensimmäinen kyseisellä alueella, kuitenkin alueella on jo olemassa hiekkakenttä, rantalentopallokenttä, sekä koripallokenttä. 

Vastoin oikaisuvaatimuksen väittämää, toimenpiteestä on toimitettu hyvin yksityiskohtaiset suunnitelmat jo lupahakemusvaiheessa, joten oikaisuvaatimus on näiltä osin virheellinen.

Valituksissa oltiin huolissaan nuorten ongelmista, ongelmakäyttäytymisestä ja heidän aiheuttamistaan haitoista. Kuitenkin jo nykyisin alueella oleva koulut ja muut liikunta- ja urheilupaikat ja niiden liikenne ja alueen keskeinen sijainti huomioiden skeittipuiston vaikutusta voidaan pitää vähäisenä, eikä sen voida katsoa aiheutavan kohtuutonta haittaa naapureille ja MRL:n 135 §:n mukaiset rakentamisen edellytykset täyttyvät.

Mielestäni ongelmia aiheuttavat lähinnä nuoret, joilla ei ole harrastuksia. Kyseisellä toimenpiteellä saadaa yksi liikuntapaikka ja -vaihtoehto lisää sitä kaipaaville nuorille.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tapio Linden, Rakennustarkastaja, tapio.linden@laitila.fi

Rakennus- ja ympäristölautakunta pitää voimassa rakennustarkastajan 11.5.2022 myöntämän toimenpidelupapäätöksen (22-0060-T), Skeittipuiston rakentamisen asemakaava-alueelle YO. Urheilukentän ja koulukeskuksen välittömään läheisyyteen.

PÄÄTÖS 22-0060-T:

Myönnän haetun toimenpideluvan ja vahvistan esitetyt suunnitelmat noudatettaviksi seuraavin ehdoin:

Ilmoitus naapurille tehty MRL:n mukaisesti: Määräaikaan mennessä naapureilla (lähialueen kiinteistönomistajilta) saapui kaksi erillistä huomautusta jossa toisessa oli useita allekirjoittajia.

Naapurit olivat huolissaan lisääntyvästä liikenteestä, melusta, turvattomuudesta, roskaamisesta, ja ilkivallasta. Sekä myös roskaavien puiden kaatamisesta.

Hakija on myös toimittanut vastineen huomautuksiin, jossa todetaan hankkeen aloitteen lähteneen nuorilta itseltään ja eri sijoituspaikkavaihtoehtojen harkinnassa voitti kyseinen paikka, jonka etuina on mm.se että kyseiselle alueelle on jo olemassa olevat järkevät kulkureitit. kiinteistöllä on jo viheralueen lisäksi asfaltoidut ja valaistut pysäköintipaikat, sekä muita lähiliikuntaan kannustavia elementtejä, kuten rantalentopallokenttä, kuntoilulaitteet, koripallokenttä, sekä hiekkakenttä.

 

Edellä mainitut seikat huomioiden ja että alue tulee aidata kuten hakija vastineessaankin esittää, niin että kulku alueelle estyy asutusalueen puolelta. Skeittiparkin käyttöohjeistukseen tulee lisätä käyttöaika: "Käyttö kielletty 22 - 08 välisenä aikana",

Kaadettavaksi esitettävien puiden kunto tulee selvittää ja mahdollisesti ainakin osa puista tulisi säästää ja kaadettujen puiden tilalle istuttaa uudet vähemmän roskaavat puut, toimitettavan istutussuunnitelman mukaisesti.

Ennen töiden aloittamista tulee toimenpiteelle hyväksyä vastaava työnjohtaja.

Vastaava työnjohtaja vastaa rakentamisesta ja sen suunnitelmien mukaisesta toteutuksesta.

Rakentamisessa tulee noudattaa hyväksyttyjä piirustuksia, sekä niihin mahdollisesti tehtyjä korjausmerkintöjä. Oleelliset muutokset tulee hyväksyttää erikseen muutospiirustuksina.

Loppupiirustukset tulee toimittaa rakennusvalvontaan sähköisesti arkistoitavaksi (PDF) ennen loppukatselmusta.

Lupa raukeaa ellei toimenpidettä ole aloitettu ja saatettu loppuun kolmen vuoden kuluessa luvan myöntämisestä. Luvan voimassaoloa työn aloittamista varten voidaan pidentää enintään kahdella vuodella. Työn loppuunsaattamista varten luvan voimassaoloa voidaan pidentää enintään kolmella vuodella kerrallaan.

Päätös

Jäsen Jorma Oivo ei osallistunut asian käsittelyyn eikä päätöksen tekoon.

Keskustelun kuluessa jäsen Aki Vainio esitti jäsen Ville Varjon kannattamana seuraavan muutosehdotuksen, että toimenpidelupaa ei myönnettäisi tähän paikkaan ja kaupunki selvittäisi skeittipuiston sijaintipaikkaa uudelleen.

Asiasta suoritettiin äänestys.

Rakennus- ja ympäristölautakunta hyväksyi esittelijän päätösehdotuksen äänin 4-2.

Eriävä mielipide

  • Jäsen Ville Varjo jätti kirjallisen eriävän mielipiteen.

Äänestystulokset

  • Kyllä 4 kpl 67%

    Paula Elo, Elina Sukari, Veera Kiveinen, Juha Raittinen

  • Ei 2 kpl 33%

    Aki Vainio, Ville Varjo

Oheismateriaali