Kaupunginvaltuusto, kokous 7.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Tasapainon puolesta - IPU:n valtuustoryhmän valtuustoaloite kuntalaisten vaikuttamismahdollisuuksien parantamiseksi

LAIDno-2021-475

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kaupunginvaltuutettu Janne Kuusisto esitti Tasapainon puolesta - IPU:n valtuustoryhmän kirjallisen valtuustoaloitteen, joka kuuluu seuraavasti:

"Kuntalaisten vaikuttamismahdollisuuksia päätöksentekoon pitää lisätä nykyisestä.

Tulee luoda kuntalaisille kanava jossa he voivat tuoda ilmi näkemyksiään sekä mielipiteitään kulloinkin päätöksenteekoon tulevista asioista.

Helpointa tämä olisi kaupungin verkkosivuilla, jonne esimerkiksi valtuuston esityslistan yhteyteen avattaisiin kommentointimahdollisuus.

Samalla tulisi luoda myös mahdollisuus kommentoimatta äänestää siitä onko henkilö kussakin kohdassa esitetyn päätösehdotuksen kannalla, vai sitä vastaan.

Tämä kuntalaisten kanta tulisi tuoda tietoon valtuutetuille ennen kyseisen kohdan käsittelyä valtuustossa.

Tällätavoin ottaisimme merkittävän edistysaskeleen kohti todellista demokratiaa, jossa kuntalaiset otettaisiin nykyistä paremmin osaksi päätöksentekoa, ja samalla lisäisimme kuntalaisten kiinnostusta asioidemme hoitamiseen.

Kuntaliitosten, palvelukokonaisuuksien myymisen tai vastaavan kokoluokan päätöksiä valmistellessa tulisi myös järjestää neuvoa antava kuntalaisäänestys.

Näin Laitila olisi esimerkki muille siitä, miten otamme jokaisen kuntalaisemme mielipiteen huomioon."

Ehdotus

-

Päätös

Kaupunginvaltuusto merkitsi valtuustoaloitteen tiedoksi lähettäen sen samalla kaupunginhallitukselle asianmukaista valmistelua varten.

Perustelut

-

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus toteaa,​ että otsikossa mainitun valtuustoaloitteen valmisteluvastuu on hallintojohtajalla. 

Kaupunginhallitus lähettää aloitteen kaupunginvaltuustolle ennen valmistelun aloittamista lähetekeskustelua varten.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Perustelut

-

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto käy aloitteesta lähetekeskustelun.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Heli Kiertokari-Laitinen, hallintojohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi

Perustelut

Kuntalaisten äänestysaktiivisuuden laskiessa on pohdittava keinoja, joilla kuntalaiset saadaan osallistumaan ja vaikuttamaan aktiivisemmin kotikunnan toimintaan. Demokratian vahvistaminen on yksi tärkeimmistä tehtävistä. Pelkästään vaaleissa äänestäminen neljän vuoden välein ei riitä, vaan osallistumista tarvitaan myös vaalien välillä.  Tavoitteena on herättää laajasti eri kuntalaisryhmien ja ikäluokkien kiinnostus ja mahdollisuudet yhteisten asioiden hoitoon.  Ihmisten mahdollisuuksia osallistua demokratiaan vahvistetaan niin teknologian kuin osallistavien rakenteiden kautta. Digitaalisten alustojen kautta päätöksentekoon osallistumisesta voi tulla kiinnostavaa ja se voi aktivoida uusia ryhmiä osallistumaan. Tulevien päätösten valmisteluun osallistuminen saattaa lisätä kykyä ymmärtää syntyneitä päätöksiä ja päätökseen vaikuttaneita syitä.   

Kunnallinen itsehallinto nauttii Suomessa vahvaa lainsäädännöllistä suojaa. Perustuslaissa määritelty kunnallinen itsehallinto on kuntalaisten itsehallintoa. Edustuksellinen demokratia on Suomen paikallishallinnon perusta. Edustuksellisuus perustuu kuntien asukkaiden joka neljäs vuosi käyttämään äänivaltaan kuntavaaleissa, jolloin he valitsevat edustajansa kunnanvaltuustoihin. Kukin valtuutettu on saanut mandaatin edustaa äänestäjiään ja toisaalta äänestäjien on mahdollista olla yhteydessä omaan edustajaansa, jonka kautta voi tuoda omaa näkemystään kunnan päätöksentekoon.

Valtuusto on kunnan asukkaiden valitsema kunnan ylin toimielin. Valtuusto käyttää kunnan päätösvaltaa, jollei ole toisin säädetty. Kunnan ylin poliittinen päätösvalta kuuluu valtuustolle. Valtuustolla on kokonaisvastuu kunnan toiminnasta ja taloudesta. Valtuuston tulee edistää kuntalaisten suoraa osallistumista kunnan toimintaan ja päätöksentekoon.

Aloitteessa ehdotetaan mm., että kuntalaiset voisivat kommentoida tai äänestää esityslistan asioista kaupungin internetsivuilla. Kuntalaisten aktiivisuus ja mahdollisuudet osallistua esimerkiksi sosiaaliseen mediaan ovat erilaiset ja moninaiset. Edustuksellisen demokratian kautta valittua valtuustoa ei voida korvata tai sen päätösvaltaa siirtää sosiaalisen median äänestyksellä tai kommenteilla, koska sen edustavuutta kuntalaisten mielipiteissä on mahdoton todentaa. Toisaalta kunkin luottamushenkilön tulee tuntea vastuunsa äänestäjilleen ja pyrkiä olemaan selvillä edustamiensa kuntalaisten mielipiteistä. Valtuutettujen perehtyminen päätöksenteossa olevaan asiaan sekä tietojen kerääminen on keskeinen valtuutetun tehtävä. Asiaa päätöksentekoon valmisteltaessa tulee niin ikään mm.  selvittää päätökseen vaikuttavat tosiseikat (mukaan lukien taloudelliset vaikutukset, yhteys strategiaan ja tulostavoitteisiin yms.), mutta myös asianosaisten, kuntalaisten ja sidosryhmien näkökulmia.

Kuntalaisten osallisuuden edistämiseen on kunnilla monia mahdollisuuksia. Osa niistä on lakisääteisiä kuntalaisten osallistumisoikeuksia, osa kuntien itsensä kehittämiä ja vapaaehtoisesti toteuttamia. Kaiken osallistumisen lähtökohtana on avoin viestintä ja vuorovaikutuksen mahdollisuudet. Tarkoituksena on tarjota kuntalaisille monipuolisia osallistumisen paikkoja. Vahva osallisuus ja aktiiviset kuntalaiset tekevät kunnasta yhteisöllisen ja elinvoimaisen.

Osallisuuden edistäminen on kunnan olennainen tehtävä. Työ kuntalaisten ja muiden paikallisten toimijoiden osallisuuden edistämiseksi on monenlaisten prosessien tunnistamista, yhteensovittamista ja koordinointia. Suuri merkitys on yhdistysten ja kansalaisyhteiskunnan vapaamuotoisten ryhmittymien oma-aloitteisella toiminnalla, jonka tukemiseen kuntalakikin viittaa yhtenä keinona vaikuttavien osallistumismahdollisuuksien edistämisessä. 

Kuntalain 22 pykälässä esitetään esimerkinomaisesti tapoja, joilla asukkaiden osallistumista ja vaikuttamista voidaan edistää. Osallistumista ja vaikuttamista voidaan edistää erityisesti:

1) järjestämällä keskustelu- ja kuulemistilaisuuksia sekä kuntalaisraateja;

2) selvittämällä asukkaiden mielipiteitä ennen päätöksentekoa;

3) valitsemalla palvelujen käyttäjien edustajia kunnan toimielimiin;

4) järjestämällä mahdollisuuksia osallistua kunnan talouden suunnitteluun;

5) suunnittelemalla ja kehittämällä palveluja yhdessä palvelujen käyttäjien kanssa;

6) tukemalla asukkaiden, järjestöjen ja muiden yhteisöjen oma-aloitteista asioiden suunnittelua ja valmistelua.

Kuntalaisten vaikuttamistoimielimiä ovat vanhusneuvosto, vammaisneuvosto sekä nuorisovaltuusto. Kuntalaiset voivat tehdä kuntalaisaloitteita. 

Laitilan kaupunginvaltuusto on talousarvioehdotuksesta päättäessään hyväksynyt suunnitelman kuntalaisten osallisuuden ja osallistamisen keinojen lisäämisestä mm. osallistavan budjetoinnin keinoin. Edelleen kaupungissa on järjestetty asiakasraateja ja kuntalaisiltoja. Kevään aikana kaupungin kotisivuille avautuu palautekanava. Tavoitteena on, että kuntalaisten suoran vaikuttamisen keinoja edelleen lisätään ja monipuolistetaan kaikissa hallintokunnissa, jotta yhä useamman kuntalaisen ääni ja mielipide tulee kuulluksi. 

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus antaa oheisen vastineen kaupunginvaltuustolle koskien Tasapainon puolesta - IPU:n valtuustoryhmän valtuustoaloitetta kuntalaisten vaikuttamismahdollisuuksien parantamiseksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Heli Kiertokari-Laitinen, hallintojohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi

Perustelut

-

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto merkitsee tiedoksi edellä olevan kaupunginhallituksen antaman vastineen Tasapainon puolesta - IPU:n valtuustoryhmän valtuustoaloitteeseen kuntalaisten vaikuttamismahdollisuuksien parantamiseksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.