Kaupunginhallitus, kokous 31.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 34 Johtavan psykologin vakanssin muuttaminen vastaavan sairaanhoitajan vakanssiksi ja täyttöluvan myöntäminen

LAIDno-2020-200

Valmistelija

  • Tuuli Kuisma, ylilääkäri, tuuli.kuisma@laitila.fi

Perustelut

Laitilan terveyskeskuksen mielenterveys- ja päihdeyksikkö tuottaa laitilalaisille matalan kynnyksen psykososiaalisia palveluita. Yksikössä on neljä vakanssia; kolme sairaanhoitajan vakanssia sekä yksi johtavan psykologin virka. Yksikkö tuottaa psykososiaalista tukea niin 13–17 -vuotiaille nuorille kuin laitilalaisille aikuisille. Laitilan terveyskeskuksen tahtotila on ollut kehittää Laitilan mielenterveys- ja päihdeyksikön palveluita, helpottaa saavutettavuutta ja madaltaa kynnystä hakeutua palveluiden piiriin sekä laajentaa moniammatillista yhteistyötä sekä terveystoimen sisällä että eri toimialojen välillä.

Johtava psykologi on irtisanoutunut virastaan 23.1.2022 ja  viimeinen virassaolopäivä on 28.2.2022. Psykologisia tutkimuksia johtava psykologi on tehnyt lääkärin lähetteellä vuositasolla noin 10 kappaletta vuodessa. Psykologien rekrytointi on haastavaa, ammattibarometrin arvioiden mukaan psykologien saatavuus on heikkoa (Työ- ja elinkeinoministeriö 2021).  Mielenterveys- ja päihdeyksikön johtamiskokemusta omaavan psykologin rekrytointi kuvautuu merkittävänä haasteena, vastaavia toimenkuvia perusterveydenhuollossa ei juuri ole. Psykologien määrä Suomessa on 6500 ja aktiivisesti ammatissa toimivia psykologeja on 5000. Yksityisellä sektorilla työskentelee noin 32 % toimivista psykologeista. Sairaanhoitajan rekrytointi, jolla on kokemus mielenterveys- ja päihdetyöstä sekä kehittämis- ja esimieskokemusta kuvautuu rekrytointi prosessina vähemmän haasteellisena. Sairaanhoitajia on suomessa 73 600 kpl (tilastokeskus 2020). Mielenterveys- ja päihdeyksiöiden sairaanhoitajarekrytoinnit ovat aiemmin onnistuneet ajankohtaisessa sairaanhoitajapulassa eri toimiyksiköistä parhaiten. Esimerkkinä; syksyllä 2021 mielenterveys- ja päihdeyksikön sairaanhoitajan määräaikaiseen sijaisuuteen saapui kahdeksan pätevyyden omaavaa hakemusta.

Johtavan psykologin tehtäväkohtainen palkka Laitilan mielenterveys- ja päihdeyksikössä on 4153 eur/kk ja henkilöstökustannukset vuositasolla n. 64 000 eur. Vastaavan sairaanhoitajan tehtäväkohtainen palkka Laitilan terveyskeskuksessa on noin 2968 eur/kk, vuosikustannukset noin 46 000 euroa. Psykologisen tutkimuksen hinta ostopalveluna on noin 700-1300 euroa/kpl. Psykologisten tutkimusten saatavuus ostopalveluna kuvautui ajankohtaisesti tehdyn kyselykierroksen pohjalta hyvänä. Lisämäärärahaa tai talousarvion ylitys ei arviolaskelmien mukaan ole riskinä muutoksessa. Vuonna 2019 mielenterveys- ja päihdeyksikössä toteutettiin 2637 asiakaskäyntiä ja vuonna asiakaskäyntien määrä kasvoi 13 % 2978 asiakaskäyntiin.  Psykologiset tutkimukset vievät resurssia noin kahdeksan tuntia per tutkimus ja siten kahdeksan asiakaskäyntiä yksikön matalan kynnyksen supportiivisesta terapiatyöskentelystä. Kyseisellä muutoksella saadaan vastattua matalan kynnyksen psykososiaalisen tuen kasvavaan tarpeeseen ja samalla varmistamaan psykologisten tutkimusten hankinta ilman lisämäärärahatarvetta.

Muuttamalla johtavan psykologin virka vastaavan sairaanhoitajan toimeksi voidaan mielenterveys- ja päihdeyksikön palveluja vahvistaa ajankohtaiseen kasvaneeseen tarpeeseen sekä hoitoon pääsyä parantaa kuitekaan heikentämättä palveluvalikoimaa. Hyvinvointialueen liittymisen myötä ostopalveluiden tarve psykologisille tutkimuksille väistyy, mm. Vakka-Suomen alueella on perusterveydenhuollossa psykologin vakansseja ja tarvittavat tutkimukset voitaneen yhdistymisen myötä hankkia sisäisesti.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää muuttaa Laitilan terveyskeskuksen mielenterveys- ja päihdeyksikön johtavan psykologin viran vastaavan sairaanhoitajan toimeksi ja myöntää tähän täyttöluvan 1.3.2022 alkaen. 

Päätös

Asian käsittelyn aikana kaupunginhallituksen jäsen Janne Kuusisto esitti, että johtavan psykologin virkaa ei muuteta vastaavan sairaanhoitajan toimeksi ja että myönnetään täyttölupa ko. virkaan. Kaupunginhallituksen jäsen Nina Arokoivu kannatti Janne Kuusiston tekemää muutosehdotusta.

Koska keskustelun kuluessa oli tehty kannatettu muutosehdotus, asiassa oli suoritettava äänestys. Puheenjohtaja määräsi suoritettavaksi äänestyksen siten, että ne, jotka kannattavat esittelijän ehdotuksen hyväksymistä, äänestävät "jaa" ja ne, jotka kannattavat Janne Kuusiston tekemän muutosehdotuksen hyväksymistä, äänestävät "ei".
Äänestysesitys ja -menettely hyväksyttiin.
Suoritetussa äänestyksessä annettiin 6 jaa-ääntä ja 3 ei-ääntä.

Todettuaan äänestystoimituksen päättyneeksi puheenjohtaja ilmoitti, että kaupunginhallitus oli hyväksynyt esittelijän ehdotuksen äänin 6-3.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijoina läsnä tämän asian käsittelyn ajan olivat sosiaali- ja terveysjohtaja Johanna Ahokas ja ylilääkäri Tuuli Kuisma.

Äänestystulokset

  • Jaa 6 kpl 67%

    Juha Kiviö, Heikki Peltola, Pekka Kuusisto, Riikka Saarela, Tiina Saari, Mika Kinnala

  • Ei 3 kpl 33%

    Hanna Lahtonen, Janne Kuusisto, Nina Arokoivu

Tiedoksi

Hallintojohtaja, sosiaali- ja terveysjohtaja, ylilääkäri

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan kaupunginhallitukselle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.