Keskusvaalilautakunta, kokous 24.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 11 Vuoden 2022 aluevaalien tuloksen tarkastaminen

LAIDno-2021-693

Perustelut

-

Ehdotus

-

Päätös

Todettiin, että vaalilain mukaan vaalipäivän jälkeisenä päivänä eli maanantaina 24.1.2022 klo 9.00 aloitettavassa kokouksessa keskusvaalilautakunnan on ryhdyttävä tarkastamaan vaalipäivän äänestyksessä annettuja äänestyslippuja ja vaalilautakuntien laskelmia.

Tarkastuslaskennassa on päätettävä, mitkä äänestysliput on mitättöminä jätettävä huomioon ottamatta. Kunkin ehdokkaan hyväksi ennakkoäänestyksessä ja vaalipäivän äänestyksessä annetut hyväksytyt äänet on laskettava yhteen.

Keskusvaalilautakunnalle esiteltiin vaalilautakuntien jättämät suljetut ja sinetöidyt lähetteet. Kun kääreet oli avattu, keskusvaalilautakunta aloitti vaalilautakuntien pöytäkirjojen tarkastuksen sekä suoritti äänestyslippujen laskennan.

Tässä yhteydessä keskusvaalilautakunta päätti, että vaalipäivänä annetuista äänestyslipuista 4 kpl oli sellaista, jotka mitättöminä oli jätettävä huomioon ottamatta.

Hylkäämisen perusteena olivat seuraavat asiat:

  • 1 kpl; äänestyslippua ei ole leimattu
  • 1 kpl; ehdokkaan numero on merkitty siten, ettei selvästi ilmene, ketä ehdokasta se tarkoittaa
  • 1 kpl; äänestyslipussa äänestäjän nimi, erityinen tuntomerkki tai muu asiaton merkintä
  • 1 kpl; tyhjä äänestyslippu

 

Todettiin, että hyväksyttyjä äänestyslippuja oli vaalipäivänä annettu yhteensä 1.623 kpl eli hyväksytyt ennakkoäänet 1.255 kpl mukaan lukien yhteensä 2.878 hyväksyttyä äänestyslippua.

Hylättyjä äänestyslippuja oli yhteensä 4 kpl, joten äänestäneitä oli yhteensä 2.882 kpl (äänestysprosentti 42,5 %).

Kaikki äänestysliput (ennakkoäänestys ja varsinainen vaalitoimitus) paketoitiin ja paketti, joka sisältää myös vaalien tuloksen, toimitettiin arkistoon.

Samalla keskusvaalilautakunta totesi, että päällykseen suljetut asiakirjat on säilytettävä siihen asti, kunnes seuraavat aluevaalit on toimitettu.

Keskusvaalilautakuntaa oli ääntenlaskennan tarkastustyössä avustamassa johdon sihteeri Tuulia Kujanpää.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.