Sosiaali- ja terveysvaliokunta, kokous 20.12.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 119 Laitilan kaupungin toimenpiteet vaikeutuneen koronavirusepidemian vuoksi 20.12.2021

LAIDno-2020-467

Valmistelija

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen koronapandemian koordinaatioryhmä kokoontui  kiireellisesti 19.12.2021. Maakunta on edelleen epidemian leviämisvaiheessa. 
Koronaepidemian koordinaatioryhmä toimii sosiaali- ja terveysministeriön sekä THL:n ohjeiden mukaisesti. Kunnilla on mahdollisuus omaan päätöksentekoon ohjausryhmän suosituksista poiketen, mikäli paikallinen epidemiatilanne sitä edellyttää. 

Koronatilanne Laitilan kaupungin alueella on kääntynyt heikompaan suuntaan ja tartuntojen sekä virukselle altistuneiden määrä on kasvanut. Omikron -virusmuunnos on vaikuttanut tilanteeseen merkittävästi. Perusterveydenhuollon jäljitystyö on ruuhkautunut.

Tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi sekä perusterveydenhuollon toimintakyvyn turvaamiseksi esitetään rajoitustoimena Varppeen koulun sulkemista pois lukien keittiön toiminta välittömästi ajalle 20.12.-22.12.2021.
 
Poikkeukselliset opetusjärjestelyt eivät koske haavoittuvassa asemassa olevia oppilaita, vaan seuraavien ryhmien opetus järjestetään lähiopetuksena: 

  • erityisen tuen päätöksen saaneet oppilaat 
  • pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaat 
  • valmistavan ja joustavan perusopetuksen oppilaat
  • yksilöllisen tarveharkinnan perusteella myös muiden oppilaiden välttämätön lähiopetus

Näihin ryhmiin kuuluva oppilaat voivat siirtyä etäopetukseen karanteeni- tai eristystilanteessa tai jos oppilas tai hänen perheenjäsenensä kuuluu riskiryhmään. Oppilaalle voidaan kokonaistilanteen harkinnan perusteella tehdä tarvittaessa myös Perusopetuslain 18 §:n mukainen päätös erityisistä opetusjärjestelyistä.  

Päätöksen etäopetuksesta tekee sivistysjohtaja. Perusopetuksen osalta tarvitaan tartuntatautiviranomaisen päätös tilojen käytöstä, koska se poikkeaa AVIn voimassa olevasta päätöksestä. 
 
Laitilan kaupungin korona-johtoryhmä seuraa tilannetta viikoittain sekä tilanteen heikentyessä tarvittaessa useamminkin.
 
Päätöksenteon peruste 
 
Tartuntatautilain § 58 1 momentin mukaan, kun laajaa tartunnan vaaraa aiheuttava yleisvaarallinen tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäilty tartuntatauti on todettu tai sen esiintyminen on perustellusti odotettavissa, kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaava toimielin voi päättää toimialueellaan sosiaali- ja terveydenhuollon 
toimintayksiköiden, oppilaitosten, päiväkotien, asuntojen ja vastaavien tilojen sulkemisesta sekä yleisten kokousten tai yleisötilaisuuksien kieltämisestä. Edellytyksenä on lisäksi, että toimenpide on välttämätön yleisvaarallisen tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäillyn tartuntataudin leviämisen estämiseksi. 
Päätökset tehdään enintään yhden kuukauden ajaksi. Toimenpiteet on heti lopetettava, kun tartunnan vaaraa ei enää ole. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Sosiaali- ja terveysvaliokunta päättää sulkea välittömästi seuraavat tilat ajalle 20.12.-22.12.2021

  • Varppeen koulu, pois lukien keittiö

Sulkemispäätös ei koske erityisen tuen oppilaiden, valmistavan ja joustavan perusopetuksen sekä pidennetyn oppivelvollisuuden piiriin kuuluvien oppilaiden käyttämiä tiloja. Tiloja voidaan käyttää yksilöllisen tarveharkinnan perusteella myös muiden oppilaiden välttämättömään lähiopetukseen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin

Tiedoksi

kaupungin johtoryhmä, Varppeen koulun henkilökunta