Sosiaali- ja terveysvaliokunta, kokous 13.10.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 87 Talousarvio 2022 ja vuosien 2023-2024 taloussuunnitelma

LAIDno-2021-911

Valmistelija

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on hyväksynyt tehtäväkohtaisesti kehykset vuoden 2022 talousarviolle ja vuosien 2023–2024 taloussuunnitelmalle. Kehyksen lähtökohtana ovat kaupungin strategia ja valtuuston asettamat strategiset päämäärät, talousarviovuoden 2021 ja tilinpäätöksen 2020 luvut. 

Kaupunginhallitus on antanut talousarviolle kehykset kokouksessaan 28.6.2021 § 238. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan tuloarviomääräraha on 2 664 110 (kehys 2 506 821) euroa ja menomääräraha 35 488 012 (kehys 34 660 207) euroa. Tuloarviot ja menomäärärahat on jaettu edelleen tehtäväalueille.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan talousarvioehdotus ylittää talousarviokehyksen tulojen osalta  157 289  eurolla ja menojen osalta  827 805 eurolla. Vuoden 2021 talousarvioon verrattuna tulot laskevat 23 711 euroa ja menot kasvavat 2 007 474 euroa. 

Vuoden 2022 talousarviota on laadittu haasteellisessa taloustilanteessa. Palvelutarpeiden kasvu, arvioidut palkankorotukset ja hintojen nousu sekä lakimuutokset aiheuttavat merkittäviä kustannuspaineita. Talousarviossa on huomioitu vammaispalvelun, lastensuojelun sekä matalan kynnyksen palveluiden tämän hetkinen tarve, vastattu rajoitetusti palvelutarpeiden kasvuun ja varauduttu henkilöstömitoituksen nousuun ikäihmisten asumispalveluissa. Merkittävimmät talousriskit liittyvät korona-aikana kertyneen palvelu- ja hoitovelan purkamiseen. Talousarvioesitys sisältää välttämättömiä lisäyksiä, joilla vastataan palvelutarpeen kasvuun ja lainsäädännön edellyttämiin muutoksiin.

Palvelutuotantoa kehitetään valtakunnallisen sote-uudistuksen tavoitteiden mukaisesti. Toimiala on vuonna 2022 aktiivisesti mukana hyvinvointialueen sote-valmistelussa.

Sosiaalityön hallinto

Hallinto sisältää sosiaalityön, päihdehuollon sekä muun hallinnon.

Sosiaali- ja terveystoimen hallinnosta on siirretty palkka-, koulutus- ym. henkilöstöön liittyviä kuluja niiden oikeille kustannuspaikoille ikäihmisten palveluihin sekä perhepalveluihin, jotta jatkossa kustannusten laskenta perustuu todellisiin kustannuksiin.

Vuoden 2022 talousarviossa esitetään lisättäväksi yksi kokoaikainen sosiaalityöntekijä aikuissosiaalityön resurssia vahvistamaan. Tällä hetkellä yksi henkilö vastaa Laitilan kaupungin aikuissosiaalityöstä, vammaispavelusta sekä Monipalvelukeskus Palkkeen toiminnasta. Yhden sosiaalityöntekijän palkkakustannus on 58 500 euroa henkilösivukuluineen.

Virka-aikainen sosiaalipäivystys järjestetään Laitilassa sosiaali- ja perhepalvelujen toimesta. Virka-ajan ulkopuolisen sosiaalipäivystyksen järjestää Varsinais-Suomen alueella Turun kaupunki. Vuoden 2022 aikana hätäkeskuksesta ohjautuvia virka-aikaisia tehtäviä suunnitellaan siirrettäväksi Turun kaupungin sosiaalipäivystykseen. Laitilan osalta muutos ei ole merkittävä. 

Sosiaalihuollon Kantaan siirtyminen on viivästynyt, sillä käytössä oleva nykyinen asiakastietojärjestelmä ei mahdollista liittymistä. CGI:n tuottama Pro Consona asiakastietojärjestelmä vaihtuu asteittain Omni 360-ohjelmaksi, jonka myötä Kantasiirto tulee mahdolliseksi vuoden 2022 aikana.

Perhepalvelut

Lasten, nuorten ja perheiden pahoinvoinnin kasvu on havaittavissa myös Laitilassa. Nuorten keskuudessa itsetuhoisuus, mielenterveys- ja päihdeongelmat ovat lisääntyneet. Vanhempien jaksamisen ja psyykkisen voinnin lasku näkyy palvelujen tarpeessa. 

Perhepalveluissa on tehostettu lapsiperhepalveluiden prosesseja yhdistämällä perheneuvola osaksi perhepalveluita. Muutoksen myötä perheneuvolan henkilökunta liittyi perhepalveluiden tiimiin. Tällä  organisaatiomuutoksella pyritään tarjoamaan asiakkaille  oikea- aikaisia  ja vaikuttavia palveluita. Lisäksi on keskitytty yhteistyön kehittämiseen palveluiden sisällä sekä muiden toimijoiden välillä. Sivistystoimen kanssa on lähdetty rakentamaan tiiviimpää yhteistyötä, jonka kehittäminen jatkuu myös vuonna 2022. Yhteistyön rakentamisessa on keskitytty toimintakulttuurin ja palveluprosessien selkeyttämiseen sekä työskentelyn läpinäkyvyyteen. Sosiaalipalveluihin hakeutumisesta ja niihin ohjaamisesta on  pyritty tekemään helpompaa ja selkeämpää. Perhepalvelujen tiimiä koulutetaan systeemisen työskentelymallin käyttöön. Näillä erilaisilla toimilla pyritään vastaamaan haasteisiin ja hillitsemään kustannusten kasvua.

Toimeentuloturva

Laitilan kaupunki osallistuu vuosina 2021-2022 Työllisyyden kuntakokeiluun, jonka tavoitteena on kohdentaa työvoimapalvelut entistä tehokkaammin laitilalaisille työttömille henkilöille. Työllisyyteen liittyen 1.3.2021 Laitilassa aloitettiin myös osatyökykyisten työllistämisen hanke, joka keskittyy osatyökykyisten työllistämiseen. Hankkeen tavoitteena on kehittää Monipalvelukeskus Palkesta ”Job center”, jossa suunnitellaan ja kehitetään menetelmiä henkilöiden työllistymiseksi yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa. Hanke on osa Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) Työkykyohjelmaa. Työllisyyden kuntakokeilua sekä osatyökykyisten työllistämishanketta hallinnoi Turun kaupunki. 

Toimeentuoturvan tehtäväalueen arvioidaan toteutuvan vuoden 2021 talousarvion suunnitelman mukaisesti. Tavoitteena on työmarkkinatuen kuntaosuuden kustannusten vähentäminen mm. ryhmätoiminnan keinoin.​ Palke 5 on keskeinen toimija tavoitteen saavuttamiseksi painottuen erityisesti työllistymisen edistämiseen​. Täydentävän toimeentulotuen kustannusten kasvua pyritään hallitsemaan yhteistyössä Kelan toimijoiden kanssa.

Vammaispalvelut

Asumispalvelujen kustannusten osuus on kasvanut. Asumispalvelujen käyttäjät ovat ikääntyneet, 52 asumispalveluissa olevasta henkilöstä 9 henkilöä on yli 65-vuotiaita.

Asiointiliikenne toimii  kustannustehokkaana kuljetuspalveluna kunnan alueella ollen ikäihmisten ja toimintarajoitteisten käytössä päiväaikaan asiointiliikenteenä sekä  huolehtien Monipalvelukeskus Palken, ikäihmisten päivätoiminta Pirtin kuljetuksista ja kotihoidon saunakuljetuksista. Vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaiset kuljetukset kilpailutettiin siten, että sopimus on voimassa vuosien 2022 ja 2023 aikana. 

Kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskus KTO:n palvelujen käyttö vuoden 2022 aikana on suunnitelmallista. Palvelujen tarve arvioidaan vuosittain KTO:n asiantuntijoiden kanssa yhteistyössä.

Perusterveydenhuolto

Perusterveydenhuollossa painopisteenä on palveluiden turvaaminen koronapandemian aikana ja varautuminen koronan jälkeiseen aikaan. Myös palvelurakenteen muutosta erikoissairaanhoitopainotteisuudesta kevyempiin palveluihin jatketaan.

Terveyskeskukseen on perustettu iäkkäille kohdennettu muistipoliklinikka tammikuussa 2021. Muistipoliklinikka työskentelee muistihoitaja sekä ostopalvelugeriatri. Lisäksi lääkäriresurssia no kohdennettu merkittävästi aiempaa enemmän iäkkäiden palveluihin. Tällä tavoitellaan iäkkäiden hoitoon parempaa suunnitelmallisuutta, hoitosuunnitelmien ajantasaisuutta sekä päivystyskäyntien vähenemistä.

Erikoissairaanhoito

Erikoissairaanhoidon osalta on käytetty kuntalaskutuksen ennakkotietoja vuodelle 2022. Kustannukset kasvavat vuoden 2021 talousarvioon nähden 143 029 euroa.

Iäkkäiden palvelut

Laitilan kotihoito pilotoi ajalla 1.10.2021-31.5.2022 kuutta Elisa Oy:n DigiHoiva-etälaitetta. Etähoidolla voidaan kattaa osa kotihoidon fyysisistä kotikäynneistä. Kotihoidon asiakkaista kuudella on käytössään helppokäyttöinen tablettitietokone internet-yhteydellä. Asiakkaan laitteen yhteys avautuu kotihoidon hoitajan soittaessa siihen. Asiakas ja hoitaja keskustelevat videoyhteyden välityksellä ja asiakas voi esimerkiksi yhteyden aikana ottaa lääkkeensä valvotusti. Etäkäyntikustannuksen arvioidaan olevan 40%:a fyysisen kotikäynnin kustannuksista. Omaisella/läheisellä on mahdollisuus myös ladata omalle älylaitteelleen sama applikaatio ja ottaa videoyhteys asiakkaan laitteeseen. Pilotoinnin kokonaiskustannukset ovat 10 138 euroa, josta vuoden 2022 osuus on 3 465 euroa. Pilotoinnin kustannukset on tarkoitus kattaa kaupungin iäkkäiden palveluihin vuosien aikana osoitetuista testamenttivaroista.

Kaukolankodin toiminnan kehittämistä jatketaan ja tarkoituksena on muuttaa laitoshoitopaikat tehostetun palveluasumisen paikoiksi. 

Henkilöstömitoituksesta iäkkäiden henkilöiden tehostetusta palveluasumisesta ja pitkäaikaisesta laitoshoidosta on säädetty laissa ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (ns. vanhuspalvelulaki) 1.10.2020 alkaen. Mitoitus nousee asteittain. Vuoden 2022 alusta henkilöstömitoituksen on oltava 0,6 työntekijää asiakasta kohti. Vuoden 2022 talousarvioon esitetään varattavaksi 156 000 euroa (sisältää henkilöstösivukulut) neljän uuden hoitajan palkkaamiseksi. Kolmen hoitajan työyksikkö on Kaukolankoti ja yhden hoitajan Koivukoto. Ilman henkilöstölisäyksiä vanhuspalvelulain edellyttämä vähimmäismitoitus ei täyty.

Vuoden 2022 investointiosaan esitetään varattavaksi 14 910 euroa RAI-arviointijärjestelmän hankkimiseksi. RAI on vanhusasiakkaiden hoidon tarpeen ja laadun sekä kustannusvaikuttavuuden arviointi- ja seurantajärjestelmä. Kunnilla on velvollisuus ottaa RAI-arviointijärjestelmä käyttöön viimeistään 1.4.2023. RAI-järjestelmä on tarkoitus hankkia leasing-sopimuksella 3stepIT:lta 60 kk:n vuokrasopimuksella. Investoinnin kokonaiskustannusarvio on 74 550 euroa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Sosiaali- ja terveysvaliokunta hyväksyy osaltaan vuoden 2022 talousarvioehdotuksen, vuosien 2023–2024 taloussuunnitelman sekä investointi- ja henkilöstöehdotukset lähetettäväksi edelleen kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle päätöksentekoa varten.

 

Päätös

Asian käsittelyn aikana esittelijä poisti esityslistassa olleen liitteen sosiaali- ja terveystoimen investointiehdotukset talousarvioehdotukseen 2022 ja suunnitelmavuosille 2023-2024.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta hyväksyi ehdotuksen muilta osin.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus, Kaupungin valtuusto