Sivistysvaliokunta, kokous 1.10.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 9 Keskustan valtuustoryhmän valtuustoaloite panttikuittilokeron käyttöön ottamiseksi nuorisotyötä tukemaan

LAIDno-2020-171

Valmistelija

  • Noora Mantere, nuorisopäällikkö, noora.mantere@laitila.fi
  • Heli Kiertokari-Laitinen, sivistystoimenjohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi

Perustelut

KV 3.2.2020 § 14

Kaupunginvaltuutettu Mika Toivola esitti Keskustan valtuustoryhmän kirjallisen valtuustoaloitteen, joka kuuluu seuraavasti:

”Erilaisten juomapakkauksien kierrätys on Suomessa ja myös Laitilassa maailman huipputasoa. Tölkkien ja pullojen palautus opitaan jo lapsena. Ohjaavana tekijänä tässä on tietenkin toimiva panttijärjestelmä ja ripeästi pulloja ja tölkkejä nielevät automaatit. Energiaa ja raaka-ainetta säästyy, luonto pysyy puhtaampana. Myös palauttaja saattaa ansaita vuositasolla huomattavia summia.                                        

Tämän aloitteen tarkoitus on, että Laitilalaisille lapsille ja nuorille toimintaa järjestäviä yhdistyksiä voi kuka tahansa helposti tukea panttikuitilla. Käytäntö järjestettäisiin seuraavalla tavalla: Kaupungin nuorisotoimi ottaa tehtäväkseen hallinnoida sopivaksi katsottua määrää lokeroita (esim. 10 – 12 kpl). Yhdistykset hakevat mahdollisuutta kuittilokeroon. Hakemusten perusteella valitaan yhdistykset ja sitoutetaan yhdistyksen vastuuhenkilö huolehtimaan lokeron tyhjentämisestä esim. vuodeksi kerrallaan.

Lukittava lokerikko sijoitetaan päivittäistavarakaupan pullon/tölkin palautus- automaatin välittömään läheisyyteen. Näin kuittilappu ei ehdi niin helposti asiakkaan taskuun asti. Laitilan kaupungille tämä järjestelmä ei aiheuta kustannuksia muutamaa kymppiä (lukot) ja muutamaa työtuntia enempää.  Paikallinen K-kauppias on jo luvannut hankkia sopivan lokerikon. Ehkäpä S-ryhmäkin lähtee mukaan hyvän kierrättämiseen oman paikkakunnan nuorten hyväksi!

Eräässä lähikunnassa samantyyppisestä toiminnasta on saatu erittäin hyviä kokemuksia n. parin vuoden ajalta. Esimerkkinä voi mainita, että hyvinkin pienelle ryhmälle toimintaa järjestävä yhdistys on saanut vaivattomasti satoja euroja vuodessa toimintansa järjestämiseksi.  Kyllä tämän pitäisi onnistua Laitilassakin.”

Päätös:       Kaupunginvaltuusto merkitsi em. valtuustoaloitteen tiedoksi lähettäen sen samalla kaupunginhallitukselle asianmukaista valmistelua varten.

                                              

KH 10.2.2020 § 51

KJ   Ehdotus:    Kaupunginhallitus toteaa, että otsikossa mainitun valtuustoaloitteen valmisteluvastuu on sivistystoimenjohtaja Heli Kiertokari-Laitisella.

Kaupunginhallitus lähettää aloitteen kaupunginvaltuustolle ennen valmistelun aloittamista lähetekeskustelua varten.

Päätös:       Ehdotus hyväksyttiin.

                                                                                                           

KV 16.3.2020 § 22

Ehdotus:    Kaupunginvaltuusto käy lähetekeskustelun em. valtuustoaloitteesta.

Päätös:       Asian käsittelyn aikana puheenvuoron käyttivät valtuutettu Toivola ja nuorisovaltuuston edustaja Niklas Laurila.

Ehdotus hyväksyttiin.

                                                  

Panttikuittilokerokeräyksen järjestäminen vaatii osallistuvalta toimijalta rahankeräysluvan tai pienkeräysluvan. Kaupunki ei voi toimia edellä mainittujen lupien hakijana (Rahakeräyslaki 2019/863 § 5). Tämän kaltaisen varainkeruun mahdollistamiselle on valmistelussa löytynyt kaksi vaihtoehtoa:

 

 

 

Rahakeräyslupa

Pienkeräyslupa

Kustannus

300 € (kertamaksu)+
100 €/vuosittain

55 €/lupa

Voimassaolo

Toistaiseksi

3kk/lupa. Mahdollisuus kahteen lupaan kalenterivuodessa/toimija.

Max keräyssumma

-

10 000 €/kalenterivuosi

Käsittelyaika

3-4 kk

5 arkipäivää

Hakutapa

katso-tunniste

posti, s-posti, sähköinen asiointi

Lisäksi keräyslipas on tarkastettava poliisilaitoksella  ennen keräyksen aloittamista. Lupa tulee kiinnittää lippaaseen näkyvästi.

 

Laitilalaisille nuorisotoimintaa järjestäville yhdistyksille on lähetetty 10.8.2020 kysely, jossa selvitetään yhdistysten kiinnostusta panttikuittilokeroilla tapahtuvaan varainkeruuseen. Kyselyyn on saatu kaksi vastausta, joista toinen osoittaa kiinnostuksen rahankeräysluvalla toteutettuun keräykseen ja toinen pienkeräysluvalla toteutettuun.

Rahankeräysluvalla toteutettu keräys on kertamaksuna yhdistykselle kalliimpi, mutta lupa on toistaiseksi voimassa oleva. Mikäli yhdistykset haluavat kerätä varoja rahankeräysluvalla, tulee yhdistyksen sopia kauppiaan kanssa käytännön järjestelyistä. Nuorisotoimen ei ole tarpeellista tällöin organisoida lippaita.

Pienkeräysluvalla toteutettu keräys voi yhdella luvalla olla käytössä 3 kk. Näin ollen lokerolippaiden jako jaettaisiin neljään jaksoon:

  1. 1.-31.3. hakuaika nuorisotoimelta 12.-7.12.
  2. 1.4.-30.6.  hakuaika nuorisotoimelta 1.3.-7.3.
  3. 1.7.-30.9.  hakuaika nuorisotoimelta 1.6.-7.6.
  4. 1.10.-31.12.  hakuaika nuorisotoimelta 1.9.-7.9.


Yksi yhdistys voi saada kuittilokeron kahdelle ajanjaksolle/kalenterivuosi. Yhdistys vastaa itse pienkeräysluvan hankinnasta ja rahankeräyksen toteuttamisesta ja näistä aihetuvista kuluista. Laitilan kaupunki tarjoutuisi ainoastaan organisoimaan lokerojen käyttöä ja estämään päällekkäisyyksiä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Kiertokari-Laitinen, sivistystoimenjohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi

Sivistysvaliokunta antaa vastauksena valtuustoaloitteeseen kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että nuorisotoimi aloittaa panttikuittilokerokeräyksen organisoinnin siten, että ensimmäiset lippaat ovat käytössä 1.1.2021 alkaen. Panttikuittilokeroiden myöntöperusteena on, että yhdistys järjestää säännöllistä toimintaa nuorille. Lipaskeräykseen osallistuvan toimija vastaa itse keräysluvan hankinnasta ja sekä siihen liittyvistä kustannuksista. 

Tämän asian käsittelyyn osallistui asiantuntijana nuorisopäällikkö Noora Mantere.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Nuorisopäällikkö, KH, KV

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.