Sosiaali- ja terveysvaliokunta, kokous 26.3.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 40 LISÄPYKÄLÄ: Sosiaali- ja terveysvaliokunnan toimivallan siirtäminen eräiden kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaavalle toimielimelle säädettyjen tai määrättyjen tehtävien hoitamisesta (lisäpykälä)

LAIDno-2020-467

Valmistelija

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Perustelut

Tartuntatautilain muutos (19.2.2021/147) sisältää uusia tehtäviä ja toimivaltuuksia kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaavalle toimielimelle. Tartuntatautilain muutokset ovat pääosin väliaikaisia ja käynnissä olevaan koronavirusepidemiaan liittyviä. Rajoitussäännökset ovat voimassa enintään 30.6.2021 saakka. Tartuntatautilaissa määritellyt uudet tehtävät liittyvät erityisesti tartuntatautilaissa säädettyjen velvollisuuksien ja rajoitusten sekä niitä koskevien päätösten noudattamisen valvontaan, tartuntatautilain mukaisen toiminnan sekä toiminnassa käytettävien tilojen tarkastamiseen sekä määräyksenantotoimivaltaan tartuntatautilain mukaisten velvollisuuksien noudattamisessa havaittujen puutteiden tai epäkohtien korjaamiseksi.

Aluehallintovirasto on toivonut, että kunnat pystyisivät pääosin hoitamaan uusien pykälien myötä valvottaviksi tulleet kohteet. Sekä aluehallintovirasto että sosiaali- ja terveysministeriö ovat ohjeistaneet tartuntatautilain mukaisten tarkastusten priorisoinnista. Tartuntatautilain muutokset ja erityisesti tarkastustoiminnan tarkoituksenmukainen järjestäminen edellyttävät Laitilan kaupungissa yhteistyötä Uudenkaupungin ympäristöterveydenhuollon kanssa. 

Laitilan Etl ja Tsl mukaisena viranomaisena toimii Uudenkaupungin Ympäristöterveydenhuollon lautakunta ja sen toimivaltaa on delegoitu Uudenkaupungin ympäristöterveydenhuollon viranhaltijoille. Uudenkaupungin ympäristöterveydenhuolto vastaa elintarvikelain ja terveydensuojelulain mukaisesta valvonnasta Laitilan kaupungin alueella. Valvontakohteisiin kuuluvat elintarvikelain mukaisesti kaikki elintarvikehuoneistot (kuten ravintolat, myymälät jne.) sekä terveydensuojelulain piiriin kuuluvat asiakaspalvelutilat (liikuntatilat, majoitustilat, päiväkodit, koulut, kosmetologiset tilat jne.). Pääosa tarkastuksista perustuu vuosittaiseen valvontasuunnitelmaan, jossa kullekin valvontakohteelle on määritetty valvontatiheys riskinarvioinnin perusteella. Uuteen tartuntatautilakiin (Ttl) on kirjattu koronarajoitusten valvontaviranomaiseksi AVIn, Traficomin sekä kunnan tartuntatautiviranomaisen ohella myös kunnan EtL:n ja TsL:n mukaiset viranomaiset tietyin ehdoin: Nämä voivat tehdä ilman erillistä toimivallan delegointia Ttl:n mukaista valvontaa muun suunnitelmallisen tarkastustyönsä yhteydessä, mutta eivät Ttl:n asettama valvontatarve edellä. Lisäksi valvontaa voidaan tehdä AVIn tai Traficomin tekemän valvontapyynnön perusteella myös kohteisiin, joiden tarkastus ei ole vuosisuunnitelman mukaan vuorossa, tai niihin, jotka eivät kuulu Etl:n tai Tsl:n valvonnan piiriin. Mikäli toimivaltaa ei ole delegoitu, voivat kunnan Etl:n ja Tsl:n mukaiset viranomaiset antaa näillä tarkastuksilla toimijoille ainoastaan ohjeistusta ja neuvontaa, ja muu toimivalta on edelleen kunnan Ttl viranomaisella, AVIlla sekä Traficomilla. Tartuntatautilain mukaista tartuntatautien torjunnasta vastaavan toimielimen toimivaltaa (tarkastusoikeus, 59b §) ehdotetaan nyt delegoitavaksi ympäristöterveyden viranhaltijoille, jolloin he voivat tarkastaa suunnitelmallisen valvonnan piirissä olevia kohteita myös Ttl:n nojalla, ilman erillistä AVIn tai Traficomin pyyntöä, sekä kohteita, jotka eivät ole suunnitelmallisen valvonnan piirissä, kuten esimerkiksi kokoontumistilat.

Päätösvallan (Ttl 59c §, 1 ja 2 mom.) delegointi mahdollistaisi antamaan toimijaa koskevia määräyksiä, mikäli tilanne ei korjaudu ohjauksella ja neuvonnalla. Toiminnan keskeyttämistä tai sulkemista (Ttl 59c §, 4 ja 5 mom.) koskeva päätösvalta tulee säilyttää monijäsenisellä toimielimellä eikä sitä esitetä delegoitavaksi (Kuntalaki 91 §:n 3 mom.). Sosiaali- ja terveysvaliokunta päättää tartuntatautilain 59 c §:n 4 ja 5 momentin mukaisten pakkokeinojen käyttämiseen liittyvistä asioista.

Ravitsemusliikkeiden osalta Ttl:n mukainen valvontaviranomainen on AVI. Näiden kohteiden osalta toimivallan delegointi ei ole mahdollista. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Sosiaali- ja terveysvaliokunta päättää siirtää tartuntatautien torjuntaan liittyviä tehtäviä Uudenkaupungin ympäristöterveydenhuollolle seuraavasti:

1. tartuntatautilain 59 b §:ssä säädetyn tarkastusoikeuden käyttäminen

2. tartuntatautilain 59 c §:n 1 ja 2 momenteissa tarkoitettujen määräysten antaminen 

Toimivallan siirto on voimassa 30.6.2021 saakka.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Ympäristöterveydenhuolto Uusikaupunki

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle,
osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.