Sivistysvaliokunta, kokous 27.2.2025

§ 28 LISÄPYKÄLÄ: Aamu- ja iltapäivätoimintamaksut / Varha (lisäpykälä)

LAIDno-2025-156

Valmistelija

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varha on lähettänyt Laitilan kaupungille 30.1.2025 päivätyn reklamaation koskien sijaishuollon lasten iltapäivätoiminnan laskutusta. Reklamaatio on oheismateriaalina.

Hyvinvointialueuudistuksen jälkeen on kuntien ja Varhan keskuudessa noussut esiin sijaishuollon lasten aamu- ja iltapäivätoiminnan kustannusvastuukysymykset. Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varha on lähettänyt kuntiin 26.11.2024 päivätyn linjauksen, jossa se toteaa, että se ei ole vastuussa sijoitetun lapsen iltapäiväkerhon asiakasmaksuista. Kirje on liitteenä. Kuntien sivistystoimen edustajat ovat nostaneet yksipuolisen linjauksen esiin ja vieneet asiaa edelleen Kuntaliittoon tarkasteltavaksi, jotta asiaan saataisiin lainsäädännöllinen selkeys. Laitilassa asia koskee hyvin marginaalista osaa aamu- ja iltapäivätoimintaan osallistujista. 

Perusopetuslain 8 a luvussa on säädetty aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämisestä. Kyse ei ole kuntien järjestämisvastuulle kuuluvasta palvelusta, kuten hyvinvointialue linjakirjeessään asian näkee, vaan palvelu, jota kunta voi halutessaan järjestää. Kunnilla ei siis ole laissa säädettyä velvollisuutta tarjota aamu- ja/tai iltapäivätoimintaa niin, että siitä ei maksettaisi kuukausimaksua. Aamu- ja iltapäivätoiminta ei näin ollen ole perheille subjektiivinen perusoikeus. Jos aamu- ja iltapäivätoiminnasta on päätetty periä maksu, se on tiedossa, kun lapselle päätetään hakea paikkaa. Tällöin lähtökohtaisesti myös aamu- ja iltapäivätoimintapaikan maksaja tulisi olla selvillä (ellei erikseen ole päätetty myöntää maksuvapautusta).

Maksun alentamisesta tai perimättä jättämisestä säädetään perusopetuslain 48 f § 4 momentissa. Tätä perustellaan perusopetuslain esitöissä (Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi perusopetuslain 48 f §:n muuttamisesta; HE 78/2015 vp) aamu- ja iltapäivätoiminnan kuukausimaksujen enimmäismäärien korottamista koskevassa lakimuutoksessa luvussa 2: ”Pykälän 2 momenttia ehdotetaan muutettavaksi hallitusohjelman mukaisesti siten, että maksu olisi jätettävä perimättä tai sitä olisi alennettava, mikäli siihen olisi syytä ottaen huomioon huoltajan elatusvelvollisuus, toimeentuloedellytykset tai huollolliset näkökohdat. Huollollisena näkökohtana voidaan pitää esimerkiksi perheessä olevan vammaisen lapsen tavanomaista suurempaa avuntarvetta. Säännös on vastaavan sisältöinen kuin sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain (734/1992) 11 §. Kyseisen lainkohdan mukaan sosiaalihuollon palveluista määrätty maksu ja terveydenhuollon palveluista henkilön maksukyvyn mukaan määrätty maksu on jätettävä perimättä tai sitä on alennettava siltä osin kuin maksun periminen vaarantaa henkilön tai perheen toimeentulon edellytyksiä tai henkilön lakisääteisen elatusvelvollisuuden toteuttamista. Momentin sanamuodon tiukentaminen esitetyllä tavalla turvaisi kaikkein heikoimmassa taloudellisessa tilanteessa olevien lasten iltapäivähoidon korotetuista maksuista huolimatta.”

sekä kohdassa 3.3: ”Aamu- ja iltapäivätoimintaan säädetään yhä enimmäismaksut ja lisäksi lakiin ehdotetaan sisällytettäväksi velvoite maksujen perimättä jättämiseen tai alentamiseen, mikäli siihen on syytä ottaen huomioon huoltajan elatusvelvollisuus, toimeentuloedellytykset tai huollolliset näkökohdat. Tavoitteena on, että toiminta olisi yhdenvertaisesti kaikkien lasten ja perheiden saatavilla. Monipuolisilla harrastusmahdollisuuksilla, jotka tarjoavat lapsille mahdollisuuden onnistumisen ja osaamisen kokemuksiin ja vahvistavat heidän elämän hallintaan liittyviä taitojaan, on saatu myönteisiä kokemuksia eriarvoisuuden ja syrjäytymisen ehkäisemisessä.

Aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestäminen on kunnille vapaaehtoinen tehtävä. Maksujen korottaminen vastaamaan paremmin yleistä hintakehitystä ja palvelun tuottamisesta aiheutuvia kustannuksia voi vaikuttaa kuntien halukkuuteen järjestää aamu- ja iltapäivätoimintaa. Enimmäismaksujen korotus lisäisi kuntien tuloja ja helpottaisi siten toiminnan järjestämistä perusopetuslain tavoitteiden mukaisesti. Maksujen korottaminen parantaisi laadukkaan toiminnan järjestämisedellytyksiä ja saattaisi edistää aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaajien työsuhteiden pysyvyyttä.

Asiakasmaksujen perimättä jättämis- tai alentamismahdollisuutta koskeva säännös on tärkeä, jottei perheen pienituloisuus muodostu esteeksi lapsen osallistumiselle toimintaan. Velvollisuus jättää maksu perimättä tai alentaa sitä saattaisi jonkin verran lisätä hallinnollista työtä kunnissa. Mahdollisuudesta hakea aamu- ja iltapäivätoiminnan asiakasmaksun alentamista tai perimättä jättämistä on tarpeen tiedottaa kaikissa kunnissa. On mahdollista, että maksujen korottaminen vähentäisi lasten osallistumista aamu- ja iltapäivätoimintaan siitäkin huolimatta, että kunnalla olisi velvollisuus jättää asiakasmaksu perimättä tai alentaa sitä. Tällöin esityksellä olisi vaikutusta myös aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaajien työllisyyteen.”

Em. kohdat perustelevat sitä, että aamu- ja iltapäivätoiminta on kunnille vapaaehtoinen tehtävä, kun taas hyvinvointialue vetoaa hallituksen esityksen 56/2023 sanamuotoihin kunnan järjestämisvastuusta. ”Huollolliset näkökulmat” on perusteltu perusopetuslakiin liittyvässä hallituksen esityksessä aamu- ja iltapäivätoiminnan maksujen osalta liittyvän pienituloisuuteen toimintaan osallistumisen esteenä, kuten esityksessä todetaan: "Säännös, joka velvoittaa jättämään asiakasmaksun perimättä tai alentaa sitä on tärkeä, jotta perheen pienituloisuus ei muodostu esteeksi lapsen osallistumiselle perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoimintaan." Sijaishuoltoon liittyvää näkökulmaa ei ole hallituksen esityksessä tunnistettu huollolliseksi näkökulmaksi perusopetuslakia säädettäessä tai muutettaessa siltä osin, kun kyse on perusopetuslaissa säädetystä koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnasta.

Laitilan aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelmassa todetaan maksuvapautuksesta seuraavaa: "Kunta päättää aamu- ja iltapäivätoiminnasta perittävien kuukausimaksujen määrästä, joka saa olla 570 tunnin osalta enintään 120 euroa ja 760 tunnin osalta enintään 160 euroa. Laitilassa toimintaa järjestetään aamu- ja iltapäiväkerhoissa n. 8 tuntia päivässä (eli yht. 1520 h) ja iltapäivätoiminnassa 5,5 tuntia päivässä (yht. 1045 h). Maksut ovat lukuvuonna 2024-2025 joko 106 euroa tai 126 euroa. Maksu peritään jokaiselta sellaiselta kuukaudelta, jona lapsi osallistuu toimintaan. Maksusta peritään puolet, jos ao. toimintaa annetaan enintään 10 päivänä tai lapsi ei sairautensa vuoksi voi osallistua toimintaan yli 10 päivänä kyseisen kuukauden aikana. On huomioitavaa, että laskutus toteutuu anotun ja myönnetyn palvelutarpeen mukaan. Jos lapsen sai- raudesta johtuva poissaolo toiminnasta jatkuu koko kuukauden, ei maksua peritä. Jos lapsi jostakin muusta syystä kuin sairauden vuoksi on poissa toiminnasta koko kalenterikuukauden, maksuna peritään puolet kuukausimaksusta. Maksu voidaan huoltajan anomuksesta ja sivistysvaliokunnan päätöksellä jättää perimättä tai sitä voidaan alentaa, jos huoltajan elatusvelvollisuus, toimeentuloedellytykset tai huollolliset näkökohdat huomioon ottaen siihen on syytä. Päätös on määräaikainen. Huoltajaa velvoitetaan ilmoittamaan, mikäli maksuvapautuksen perusteisiin tulee muutoksia. Puolet maksusta peritään, mikäli lapselle on paikka varattu, vaikka hän ei sitä käyttäisikään. Kesä- ja elokuulta maksu peritään päiväkohtaisena (5 euroa/aamu- tai iltapäivä ja 6 euroa/aamu- sekä iltapäivä)."

Sijoitetut lapset ja heidän huoltajansa tai sijaishuoltajat ovat yhdenvertaisessa asemassa päätettäessä lapsen aamu- ja iltapäivätoiminnan paikasta ja maksuista. Tämän mukaisesti huoltajan/sijaishuoltajan tulisi hakea maksuvapautusta sivistysvaliokunnalta, kuten kaikkien muidenkin huoltajien.

Yllä oleva selvitys on annettu Varhan eri toimijoille ja keskustelua on käyty usean eri tahon kanssa. 16.12.2024 on sivistystoimen hallintoon tullut tieto, että Varha hoitaa kustannusvastuun sijoitettujen lasten aamu- ja iltapäivähoitomaksuista asian ollessa lainsäädännöllisesti epäselvä. Tämän mukaisesti Laitilan kaupunki on lähettänyt sijoitettujen lasten aamu- ja iltapäivätoiminnan laskut hyvinvointialueelle toimintakauden 2024-2025 osalta. 30.1.2025 on saapunut sivistystoimen hallintoon reklamaatiokirje jossa todetaan, että Varsinais-Suomen hyvinvointialue ei katso olevansa kustannusvastuussa asiassa.

Laitilan kaupunki noudattaa aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämisessä Perusopetuslakia, valtakunnallisia aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteita ja Laitilan kaupungin aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelmaa sekä  asiakkaiden yhdenvertaista kohtelua. Asian lainsäädännöllinen epäselvyys on kuitenkin kohtuuton yksilön näkökulmasta ja tähän tulisi nopeasti saada valtakunnan tason ratkaisu. Jotta asiaan saadaan yksilön näkökulmasta selvyys, on perusteltua, että Laitilan kaupunki ottaa kustannusvastuun sijaishuollon piirissä olevien lasten aamu- ja iltapäivätoiminnan maksuista toimintakauden 2024-2025 ajan, heikoimmassa asemassa olevien lasten edun mukaisesti. Ennen toimintakauden 2025-2026 alkua tulee valmistella, millaisin perustein iltapäivätoiminnan paikkoja ja mahdollisia maksuvapautuksia Laitilan kaupungissa jatkossa myönnetään.

Ehdotus

Esittelijä

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Sivistysvaliokunta päättää, että se ottaa kustannusvastuun sijaishuollon piirissä olevien lasten aamu- ja iltapäivätoiminnan maksuista toimintakauden 2024-2025 ajan, heikoimmassa asemassa olevien lasten edun mukaisesti. Ennen toimintakauden 2025-2026 alkua tulee valmistella, millaisin perustein iltapäivätoiminnan paikkoja ja mahdollisia maksuvapautuksia jatkossa Laitilan kaupungissa myönnetään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Varha, koulutoimisto, Kappelimäen apulaisrehtori Juha Into

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan sivistysvaliokunnalle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.