Valmistelija
Sari Koski, Henkilöstö- ja tietopalveluasiantuntija, sari.koski@laitila.fi
Perustelut
Työterveyshuolto tukee Laitilan kaupungin työntekijöiden työ- ja toimintakykyä tunnistamalla, ehkäisemällä ja hallitsemalla työkykyyn liittyviä riskejä. Toiminta perustuu hyvään työterveyshuoltokäytäntöön ja työterveyslakiin. Työterveyshuoltoa toteutetaan moniammatillisesti.
Työterveyshuollon tavoitteena on terveellinen ja turvallinen työympäristö, toimiva työyhteisö sekä hyvässä fyysisessä kunnossa oleva henkilöstö.
Työterveyshuoltopalveluiden kustannuskatto asetetaan vuodenvaihteen 2024-2025 henkilöstömäärän perusteella suhteessa tänä vuonna asetettuun kustannuskattoon, joka on 246 904 €. Em. kustannusseurantaa toteutetaan neljännesvuosittain.
Laitilan työterveyden palveluja voivat käyttää kaikki Laitilan kaupunkiin työ- ja virkasuhteessa olevat henkilöt. Työntekijän omasta aloitteesta anoman vapaan aikana (vuorottelu-, opinto-, hoito- tai muu työ-/virkavapaa) henkilöllä on oikeus käyttää työterveyshuollon lakisääteisiä palveluja.
Työterveyshuollon sisältö
Lakisääteinen työterveyshuolto
- ehkäisevä ja työkykyä ylläpitävä toiminta, työkykyarviot
- lääkärin erikoislääkärikonsultaatiomahdollisuus (ihotaudit, ortopedia, neurologia, psykiatria ja korva-, nenä- ja kurkkutaudit)
Sairaanhoito
- yleislääkäritasoinen sairaanhoitosopimus
- hoitajatasoinen ja työfysioterapeuttitasoinen sairaanhoitosopimus
- sairaanhoito on työterveyspainotteinen; ei sisällä pitkäaikaissairauksien seurantaa (esim. sydän- ja verisuonisairaudet, krooniset keuhkosairaudet, diabetes, reumasairaudet, tulehdukselliset suolistosairaudet, kilpirauhassairaudet, sukupuolitaudit, ehkäisy, gynekologiset ja urologiset sairaudet sekä hormonikorvaushoidot); pitkäaikaissairauksien vaikutus työkykyyn kuuluu olennaisesti työterveyshuollon toimintaan (esim. osasairauspäiväraha, kuntoutus)
- vapaa-ajan tapaturmat on rajattu palveluiden ulkopuolelle
Etäpalvelu
- tapauskohtainen harkinta, soveltuuko annettava palvelu etäpalveluna toteutettavaksi
- sähköiset palvelut: sähköinen ajanvaraus ja etävastaanotto, sähköiset terveystiedot-palvelu, sähköiset seurantapalvelut, sähköinen työterveyshuollon seuranta-palvelu henkilöstöhallinnolle ja esihenkilöille, sähköiset työpaikkaselvitykset ja muut raportit, terveyskyselyt
Ryhmätoiminta
- ohjauksen ja neuvonnan sisältö ja menetelmät, osallistujamäärä ja kesto ennalta suunniteltua
- ryhmä kootaan tuki- ja liikuntaelinoireen mukaan (yläraaja/alaraaja/selkä) korvaten yksilöohjauskäyntejä
- tavoitteena työkyvyn palauttaminen ja oireen uusimisen ennaltaehkäisy
Muut sovitut käytännöt
- työfysioterapeutin suoravastaanoton käyttöoikeus
- työfysioterapeutti voi sopia työpaikkaselvityksestä ja kevennetystä työstä 1-3 pvää yhdessä työnantajan kanssa
- työfysioterapeutilla sairausloman kirjoitusoikeus 1-3 pväksi
- v. 2025 jatketaan lyhytterapiapalvelua mielenterveyden tukena; lyhytterapia matalan kynnyksen palvelu, jossa lieviä mielenterveyden ongelmia hoidetaan työterveyslääkärin lähetteellä 5-10 käyntikerran jaksoissa
- työterveyspsykologikäyntejä käytettävissä ammattihenkilön lähetteellä 1-5 kertaa lähinnä työperäisiin ja työkykyä uhkaaviin asioihin
Työterveyshuollon kanssa tehtävän yhteistyön yleiset tavoitteet
1. Työstä johtuvien terveys- ja turvallisuusriskien vähentäminen
Keinoina työjärjestelyihin ja työympäristöön liittyvät toimenpiteet, joilla vähennetään työn kielteisiä vaikutuksia terveyteen ja turvallisuuteen sekä ylläpidetään henkilöstön työ- ja toimintakykyä.
Erityistä huomiota kiinnitetään väkivallan uhkatilanteiden ennaltaehkäisyyn työpaikkaselvitysten, koulutuksen ja työnantajan laatiman yksikkökohtaisen ohjeistuksen avulla.
2. Sairauspoissaolojen hallinta
Keinoina toimenpiteet, joilla ehkäistään ja hoidetaan sairauksia sekä vähennetään niihin liittyvää sairauslomatarvetta ja sairauslomien pitkittymistä.
Erityistä huomiota kiinnitetään työtapaturmien ennaltaehkäisyyn, läheltä piti - tilanteiden selvittämiseen sekä tapahtuneiden työtapaturmien läpikäymiseen työyksiköissä.
Työnantaja seuraa Kevan Avaintietojen ja työterveyden raportoinnin avulla sairauspoissaoloja.
Erityistä huomiota kiinnitetään kolmeen yksikköön, joissa sairauspoissaoloja on ollut suhteessa henkilöstömäärään eniten.
TOP 3 sairauspoissaolot-työryhmä kartoittaa uusia toimintatapoja sairauspoissaolojen ennaltaehkäisemiseksi.
Mikäli työntekijällä on ilmennyt työperäinen mielenterveyteen liittyvä sairauspoissaolo, kutsutaan työterveysneuvottelu koolle mahdollisimman pian.
3. Pysyvän työkyvyttömyyden ehkäisy
Keinoina toimenpiteet, joilla vähennetään työntekijän työkyvyn heiketessä tarvetta joutua työkyvyttömyyseläkkeelle ja eläkkeistä aiheutuvia kustannuksia.
Työnantaja ja työterveys pitävät verkostoneuvottelun ennen työkyvyttömyyseläkkeen hakemista.
4. Työhyvinvoinnin ja tuottavuuden edistäminen
Keinoina esihenkilöiden ja työntekijöiden tukeminen, konsultointi ja yhteistyö terveyteen ja työn sujuvuuteen liittyvissä asioissa yksilö-, työyhteisö- ja työympäristötasolla.
5. Myönteisen työnantaja- ja yrityskuvan ylläpito
Keinoina työterveyspalvelut, josta on saatavissa lisäarvoa sekä nykyisille että tuleville työntekijöille.
6. Kehittämistoimenpiteet
Kehittämistoimenpiteet vuosittaisessa henkilöstökertomuksessa ja työhyvinvointikyselyssä esiin tulleiden epäkohtien perusteella.
- Työterveys laatii Laitilan kaupungin työntekijöistä työnantajalle yhteenvedon, jossa kerrotaan työterveyden näkökulmasta yleisiä linjauksia henkilöstön hyvinvointiin, työssä jaksamiseen ja työstä palautumiseen liittyen.
- Työterveys ja kaupungin johtoryhmä tapaavat helmikuussa, jolloin käydään läpi työterveyden kehittämistoimenpiteitä henkilöstön hyvinvoinnin edistämiseksi.
- Tarvittaessa toimialajohtajat ja työterveys pitävät 1-2 kertaa vuodessa palaverin, jossa käydään läpi eri toimialojen tilanteet.
- Työkykyongelmissa yhteistyö työterveyden ja työnantajan välillä aloitetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Ennen työterveysneuvottelua työnantaja voi olla yhteydessä työterveyteen.
- Työpaikkaselvityksissä ja raportoinnissa käytetään hyödyksi työnantajan Targetor Pro-ohjelmaa. Työpaikkaselvityksiin kirjataan toimenpiteet mahdollisten terveysvaarojen poistamiseksi ja nimetään vastuuhenkilöt, jotka seuraavat toimenpiteiden toteutumista. Kaikki kaupungin kiinteistöissä toimivien eri alojen työntekijöiden edustajat kutsutaan mukaan työpaikkaselvityksiin.
- Erityistä huomiota kiinnitetään työntekijöiden kognitiiviseen ergonomiaan tietotyössä. Työfysioterapeutti arvioi kognitiivisia vaatimuksia havaitsemiseen ja näkemiseen liittyen ja työterveyspsykologi muita kognitiivisesti kuormittavia olosuhteita. Työterveys antaa toimenpide-ehdotuksia kognitiivisen kuormituksen vähentämiseksi. Kognitiivinen kuormitus näkyy erityisesti esihenkilötyössä, joka on paineista.
- Tavoitteena on työympäristön kehittäminen siten, että palautuminen myös työpäivän aikana on mahdollista.
- Kaupungin sisäisen palvelutoiminnan työhyvinvoinnin budjetissa on varattu pieni summa määrärahaa, jota voidaan käyttää myös työterveyden työkokeiluihin. Työkokeilun maksimiaika on 4 kk.
- Työterveysneuvottelujen laatua arvioidaan kyselyn avulla, joka teetetään esihenkilölle ja työntekijälle heti neuvottelun jälkeen.
Toimintasuunnitelman liitteenä on Laitilan kaupungin aktiivisen tuen malli ja Laitilan kaupungin päihdeohjelma.