Sivistysvaliokunta, kokous 27.6.2024

§ 64 Lausunto luonnoksesta hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi perusopetuslain muuttamisesta ja siihen liittyvistä laeista

LAIDno-2024-452

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Perustelut

Opetus- ja kulttuuriministeriö pyytää lausuntoa esi- ja perusopetuksen oppimisen ja koulunkäynnin tuen uudistusta koskevasta hallituksen esitysluonnoksesta. Lausunnot pyydetään toimittamaan viimeistään 18.6.2024 lausuntopalvelu.fi -palvelun kautta.

Ehdotuksella esitetään muutettavaksi oppimisen ja koulunkäynnin tukea koskevat säännökset perusopetuslaissa ja muissa siihen liittyvissä laeissa.

Esityksen tavoitteena on pääministeri Orpon hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti uudistaa nykyinen oppimisen ja koulunkäynnin ns. kolmiportaista tukea koskeva lainsäädäntö siten, että tuen muodot olisivat valtakunnallisesti yhtenäiset, selkeät ja monipuoliset. Esityksessä selkiytettäisiin oppilaalle annettavien tukimuotojen kokonaisuutta, tuen järjestämisen periaatteita, käytäntöjä ja käsitteitä.

Esityksen tavoitteena on selkiyttää, täsmentää ja yhtenäistää oppilaan saaman tuen muotoja siten, että tukitoimet olisivat valtakunnallisesti yhtenäiset ja selkeät sekä varmistaa riittävät resurssit tukitoimien toteuttamiseen.

Esityksen tavoitteena on myös vähentää opetushenkilöstön hallinnollista työtä vähentämällä tuen arvioinnissa, päätöksenteossa ja suunnittelussa tarvittavien asiakirjojen määrää sekä keventämällä niiden valmisteluprosessia.

Esitys liittyy valtion vuoden 2025 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.

Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan pääsääntöisesti 1.8.2025

Peruskoulun oppilaista jo joka neljännellä on tehostetun tai erityisen tuen tarve, ja tilastojen perusteella tuen tarpeet näyttävät kasvavan joka vuosi. Oppimisen ja koulunkäynnin tuen järjestelmä ei tällä hetkellä toimi kaikkialla siten, että oppilaiden oikeudet toteutuvat. Useat tutkimukset ja selvitykset osoittavat, että oppimisen ja koulunkäynnin tuen toteuttamisessa voimassa olevien normien mukaisesti on epäselvyyttä sekä huomattavaa alueellista vaihtelua. Se, millaisia konkreettisia tukimuotoja sisältyy tuen eri tasoille, vaihtelee kunnittain ja jopa kouluittain.

Tuen asiakirjojen ja hallintopäätöksen valmistelu kuormittaa sekä opettajia että rehtoreita. Asiakirjoja koetaan olevan liikaa ja ne ovat keskenään päällekkäisiä, jolloin resursseja karkaa tuen antamisesta moninkertaiseen kirjoittamiseen. Tuen asiakirjoihin myös kirjataan tietoa, joka ei ole oleellista tuen järjestämisen kannalta.

Esi- ja perusopetuksen lainsäädännössä on tunnistettu selkiyttämistarve koko oppimisen tuen järjestelmän osalta.

Ehdotus

Esittelijä

Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Sivistysvaliokunta päättää delegoida lausunnon antamisen sivistysjohtajalle. Lausunto valmistellaan yhteistyössä sivistystoimen palvelupäällikön, varhaiskasvastuspäällikön, koulujen rehtoreiden ja päiväkodin johtajien kanssa. Lausunto tuodaan tiedoksi sivistysvaliokunnalle seuraavassa kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Perustelut

Opetus- ja kulttuuriministeriö on pyytänyt lausuntoa esi- ja perusopetuksen oppimisen ja koulunkäynnin tuen uudistusta koskevasta hallituksen esitysluonnoksesta. Lausunnot pyydettiin toimittamaan viimeistään 18.6.2024 lausuntopalvelu.fi -palvelun kautta. Ehdotuksella esitetään muutettavaksi oppimisen ja koulunkäynnin tukea koskevat säännökset perusopetuslaissa ja muissa siihen liittyvissä laeissa.

Sivistysvaliokunta on kokousessaan 23.5.2024/§ 55 päättänyt delegoida lausunnon antamisen sivistysjohtajalle. Sivistysjohtaja on antanut Laitilan kaupungin lausunnon 18.6.2024 lausuntopalvelu.fi-palvelun kautta. Lausunto on valmisteltu yhteistyössä sivistysjohtajan, sivistystoimen palvelupäällikön, perusopetuksen rehtoreiden sekä varhaiskasvatuspäällikön ja päiväkodin johtajien kanssa. Lausunto on liitteenä.
 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Sivistysvaliokunta merkitsee tiedoksi Laitilan kaupungin lausunnon koskien esitysluonnosta esi- ja perusopetuksen oppimisen ja koulunkäynnin tuen uudistuksesta.

Tiedoksi

sivistystoimen palvelupäällikkö, perusopetuksen rehtorit