Tekninen valiokunta, kokous 22.5.2024

§ 47 LISÄPYKÄLÄ: Vesihuoltomaksujen tarkistaminen 2025 (lisäpykälä)

LAIDno-2021-557

Valmistelija

  • Niko Kryssi, Vesihuoltopäällikkö, niko.kryssi@laitila.fi

Perustelut

Vesihuoltolaitoksen talous on ollut useampana vuotena peräkkäin alijäämäinen, jonka seurauksena vesihuoltolaitoksen maksujen korotukselle on tarvetta. Vuoden 2023 alijäämä oli 349.312,66€.

Vuosien 2024-2030 välisenä aikana vesihuoltolaitoksen korjausinvestoinnit tulevat kasvamaan huomattavasti johtuen putkilinjojen korkeasta iästä. Jotta kaikki tarpeelliset uus- ja korjausinvestoinnit ja kustannukset voidaan kattaa, on maksujen korotustarve akuutti.

Vesihuoltolaitoksen käyttömaksuja korotettiin viimeksi vuoden 2024 alussa, tästä korotuksesta huolimatta maksujen tuloilla ei pystytä kattamaan vesihuoltolaitoksen menoja. Vesihuoltolain mukaan: "Vesihuollon maksujen tulee olla sellaiset, että pitkällä aikavälillä voidaan kattaa vesihuoltolaitoksen uus- ja korjausinvestoinnit ja kustannukset. Maksuihin saa sisältyä enintään kohtuullinen tuotto pääomalle. (22.8.2014/681)." Vesihuoltolaki edellyttää siis vesihuoltolaitokselta omavaraisuutta. Maksujen tulee olla sellaiset, että ne kattavat kaikki kustannukset. Maksujen tarkistuksessa yhtenä painopisteenä tulee huomioida perusmaksun ja käyttömaksun keskinäisen suhteen tasapainottaminen, "suositeltavana perusmaksun suhteena voidaan pitää 70/30, jolloin kiinteät kustannukset katetaan osittain käyttömaksuilla."

Jotta perusmaksujen osuutta saadaan lähemmäksi suositeltavaa 70/30 tasoa ehdotetaan perusmaksuja korotettavan 20 %. Käyttömaksuja ehdotetaan korotettavan seuraavasti; jätevesi 10 %, talousvesi 10 %.

Lisä- ja erillismittarimaksuja korotetaan 10 % sekä sakokaivo- ja umpisäiliölietemaksuja korotetaan 10%

Vesihuoltolaitoksen liittymismaksuja on viimeksi tarkistettu vuonna 2015. Kustannusten nousu on aiheuttanut korotuspainetta myös liittymismaksuihin. Ehdotus kaikkien liittymismaksujen korotukselle on 10%.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mika Raula, tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Tekninen valiokunta päättää korottaa vesihuoltolaitoksen maksuja päätösehdotuksen mukaisesti.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Vesihuoltolaitos

Muutoksenhaku

Seuraavaan päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan tekniselle toimelle,
osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
  
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen