§ 53 Tutkimuslupa, Turun yliopisto

Lataa 

LAIDno-2024-328

Päätöspäivämäärä

19.4.2024

Päätöksen tekijä

Sivistysjohtaja

Päätöksen peruste

Hallintosääntö §35

Kuvaus

Yleistä

FT Katja Tervahartiala Turun yliopiston psykologian ja logopedian laitokselta, FinnBrain -tutkimuksesta on anonut tutkimuslupaa Laitilan kaupungin alakouluihin. Tutkimuslupa koskee FinnBrain -tutkimuksen kehityspsykologista osatutkimusta, joka on vuonna 2010 alkanut kohorttitutkimus, johon osallistuu lähes 4000 perhettä Turusta, ympäristökunnista ja Ahvenanmaalta. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää geneettisten ja ympäristötekijöiden vaikutusta lapsen kehitykseen ja terveyteen. Perheitä on tutkittu jo äidin raskausajasta lähtien. Tutkimuksessa mukana olevat lapset ovat tällä hetkellä n. 11 -vuotiaita.

Anomuksen mukaan tutkimukseen osallistuu maksimissaan muutamia lapsia Laitilan alueen perusopetuksen kouluista. Perheet osallistuvat ensin tutkimuskäynnille, joissa heiltä pyydetään suostumus tutkimukseen osallistumisesta ja tiedot lapsen koulusta ja opettajasta. Opettajalta kysytään kyselylomakkeella tietoja lapsesta. Tutkimuksessa ei tutkita kouluja tai oppimisympäristöjä, ainoastaan yksittäisiä tutkimuksessa jo mukanaolevia lapsia eri kouluissa. 

Laitilan kaupunki ei osallistu tutkimukseen osallistuvien lasten tai perheiden valintaan. Kevään 2024 osalta tutkimus koskettaa yhtä lasta sekä hänen opettajaansa. Lomakkeen täytössä kuluu opettajalta aikaa n. 15-20 minuuttia ja lomake voidaan täyttää sähköisenä tai paperisena. Liitteenä tutkimuslupahakemus.

Tutkimuksen tietosuoja  
 
Varsinais-Suomen  Sairaanhoitopiirin  Eettinen  toimikunta  on  antanut  puoltavan  lausunnon  tutkimuksen  suorittamisesta.  Tutkimukseen  osallistuvat  perheet  antavat  kirjallisen  suostumuksen  tutkimukseen osallistumisesta  ja  tietojen keräämisestä  sekä  tutkimuskäynneiltä  että  koulusta  lapsen  opettajalta.  Kerätty  tutkimusdata  käsitellään  ja  säilytetään  Turun  yliopiston  ohjeiden  ja  vallitsevien  EU:n  yleisten  tietosuoja-asetusten  (2016/679)  ja  tietosuojakäytäntöjen mukaisesti.  Tutkittavien henkilötiedot  on  ID-koodattu,  eikä tutkimuksen tuloksista tai raporteista ilmene yksittäisen henkilön, perheen tai koulun tietoja. 

Päätös

Päätän myöntää tutkimusluvan FT Katja Tervahartialalle/Turun yliopistolle vuosien 2024-2027 ajalle.

Allekirjoitus

Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja

Organisaatiotieto

Sivistystoimi