Vakka-Suomen musiikkiopiston johtokunta, kokous 30.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 28 Oppilaiden suoritusten kirjaaminen Koski-tietovarantoon

LAIDno-2023-1016

Valmistelija

  • Jussi Kauranen, Vakka-Suomen musiikkiopiston rehtori, jussi.kauranen@laitila.fi

Perustelut

Opetushallituksen kansallinen opiskeluoikeuksien ja suoritusten keskitetty integraatiopalvelu KOSKI sisältää opetuksen ja koulutuksen valtakunnalliseen tietovarantoon tallennetut tiedot oppijoiden yksittäisistä opiskeluoikeuksista, opintosuorituksista sekä suoritetuista tutkinnoista. KOSKI-palvelu sisältää myös erillisen kansallisten opinto- ja tutkintotietoja sisältävien rekistereiden yhteen kokoavan luovutuspalvelun sekä muun kuin säännellyn koulutuksen rekisterin.

KOSKI on perustettu 1.1.2018 kun valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä annettu laki (884/2017) astui voimaan. KOSKI-palvelu helpottaa ja sujuvoittaa asiointia sekä vähentää eri hallinnonalojen päällekkäistä virkatyötä. Kansalaiset ja viranomaiset saavat tarvitsemansa tiedot luotettavasti yhdestä paikasta. Lisäksi suoritustiedot ovat pitkäaikaisesti, turvallisesti ja luotettavasti kansalaisen saatavilla.

Opetuksen ja koulutuksen tietovarannon yhteisrekisterinpitäjiä ovat tietoja tallentavat opetuksen ja koulutuksen järjestäjät yhdessä tietovarantoa ylläpitävän Opetushallituksen kanssa. Opetushallitus vastaa KOSKI-tietovarannon ja luovutuspalvelun ylläpidosta sekä tietojen luovuttamisesta. Opetuksen ja koulutuksen järjestäjät ovat tallentaneet esiopetuksen, perusopetuksen, lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen opintosuoritus- ja tutkintotiedot tietovarantoon vuodesta 2018 alkaen. Tietovaranto sisältää tiedot myös perusopetuksen ja toisen asteen välisissä nivelvaiheen koulutuksissa opiskelevien oppijoiden opiskeluoikeuksista ja opintosuorituksista. Kansanopistojen ylläpitäjät ovat tallentaneet kansanopistojen vapaan sivistystyön oppivelvollisille suunnatuissa vapaan sivistystyön koulutuksessa, vapaan sivistystyön lukutaitokoulutuksessa sekä kotoutumiskoulutuksissa oppivelvollisuuttaan suorittavien oppijoiden opiskeluoikeus- ja suoritustiedot tiedot tietovarantoon 1.8.2021 alkaen. Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen järjestäjät ovat tallentaneet koulutuksessa opiskelevien oppijoiden opiskeluoikeus- ja suoritustiedot tietovarantoon 1.8.2022 alkaen. Helsingin eurooppalaisessa koulussa järjestetyn opetuksen sekä Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama muun kuin säännellyn koulutuksen, ammatillisen koulutuksen sekä vapaan sivistystyön koulutuksen opiskeluoikeus- ja suoritustiedot tallennetaan tietovarantoon 1.1.2023 alkaen.

Vapaan sivistystyön oppilaitosten ylläpitäjät voivat lisäksi päättää tietojen tallentamisen mahdollistamisesta vapaatavoitteisessa vapaan sivistystyön koulutuksessa opiskeleville oppijoilleen 1.8.2021 alkaen ja taiteen perusopetuksesta annetussa laissa tarkoitetut koulutuksen järjestäjät järjestämässään tai hankkimassaan taiteen perusopetuksessa 1.1.2023 alkaen. Vapaatavoitteisen vapaan sivistystyön koulutuksen ja taiteen perusopetuksen opiskeluoikeus- ja suoritustietojen tallentaminen KOSKI-tietovarantoon perustuu aina oppijan vapaan sivistystyön oppilaitoksen ylläpitäjälle tai taiteen perusopetuksen koulutuksen järjestäjälle antamaan suostumukseen tietojen tallentamisesta.

Taiteen perusopetuksen osalta koulutuksen järjestäjä päättää itse, milloin tietojen tallentaminen KOSKI-palveluun aloitetaan ensimmäistä kertaa. Oppilas voi antaa suostumuksensa takautuvasti 1.8.2018 tai sen jälkeen aloitetun, taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteen mukaisen opetuksen osalta, jos tällainen koulutus ei ole ollut lain voimaan tullessa 1.1.2023 vielä päättynyt. Edellä kuvattujen reunaehtojen puitteissa koulutuksen järjestäjä päättää, mistä alkaen aloitetuista opinnoista se vastaanottaa suostumuksia tietojen tallentamiseen. Koulutuksen järjestäjällä ei ole velvollisuutta mahdollistaa tietojen tallentamista takautuvasti. Näissä tilanteissa tarkoitettu suostumus voidaan antaa takautuvasti viimeistään 31.12.2023, minkä jälkeen tietojen tallentaminen voidaan aloittaa koulutuksen järjestäjän päättämässä aikataulussa Opetushallituksen eDuuni-wikistä löytyviä palvelun käyttöohjeita noudattaen. Ajankohta on määritelty lainmuutokseen liittyvässä hallituksen esityksessä HE 160/2022 vp, mikä tarkoittaa, että KOSKI-tiimi ei voi myöntää prosessiin lisäaikaa lainsäätäjän asettamasta määräajasta. Määräaika ei tarkoita, että ennen 1.1.2023 alkaneiden opintojen tietojen tulisi olla takautuvasti tallennettu 31.12.2023 mennessä, vaan koulutuksen järjestäjä voi esimerkiksi suunnitella syksyn aikana suostumuksen hallinnan prosessinsa, kerätä vuoden loppuun mennessä takautuvasti annettavat suostumukset ja aloittaa tietojen tallentamisen KOSKI-palveluun päättämässään aikataulussa alkuvuodesta 2024. Mikäli takautuvia suostumuksia kerätään loppuvuodesta ja takautuvien tietojen tallentaminen aloitetaan vasta tulevan vuoden puolella, on koulutuksen järjestäjän ja oppilaitoksen suunnittelemasta aikataulusta kuitenkin tarpeen viestiä suostumuksensa antaville oppilaille ja alaikäisten oppilaiden huoltajille, jotka pääsevät näkemään tallennetut tiedot Oma Opintopolku-palvelusta heti, kun tiedot on tallennettu KOSKI-palveluun. Kun tietojen tallentaminen on ensimmäistä kertaa aloitettu, tulee tämän jälkeen huolehtia tietojen oikeellisuudesta ja ajantasaisuudesta eDuuni- wikissä olevien KOSKI-ohjeiden mukaisesti.

 

 

Päätöksenteon peruste

Laitilan kaupungin hallintosääntö 33 §

Ehdotus

Esittelijä

  • Jussi Kauranen, Vakka-Suomen musiikkiopiston rehtori, jussi.kauranen@laitila.fi

Vakka-Suomen musiikkiopiston johtokunta päättää, että Vakka-Suomen musiikkiopiston oppilaiden musiikin taiteen perusopetuksen perusopintojen ja syventävien opintojen suorituksia voidaan ryhtyä tallentamaan KOSKI-palveluun, mikäli musiikkiopiston oppilas ja/tai hänen huoltajansa on antanut siihen suostumuksen.

Vakka-Suomen musiikkiopiston johtokunta päättää, että Vakka-Suomen musiikkiopiston oppilaiden taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden tarkoittamien tietojen tallentaminen KOSKI-palveluun aloitetaan syyslukukauden 2024 aikana.

Vakka-Suomen musiikkiopiston johtokunta päättää, että Vakka-Suomen musiikkiopisto voi ryhtyä keräämään oppilaidensa suostumuksia takautuvasti 1.8.2018 tai sen jälkeen aloitetun taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteen mukaisen opetuksen osalta, jos tällainen koulutus ei ole ollut lain voimaan tullessa 1.1.2023 vielä päättynyt. Oppilas voi antaa Opetushallituksen ohjeiden mukaisesti näissä tilanteissa tarkoitetun suostumuksensa takautuvasti viimeistään 31.12.2023.

Päätös

Ehdotuksen mukaan.