Vakka-Suomen kansalaisopiston johtokunta, kokous 14.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 17 Osaamisperusteisesti toteutettavien kurssien opetussuunnitelman vahvistaminen lukuvuodeksi 2023-2024

LAIDno-2023-440

Valmistelija

  • Tomi Kangas, Vakka-Suomen kansalaisopiston rehtori, tomi.kangas@vakkaopisto.fi

Perustelut

Osaamisperustaisuus tukee opiskelijan elämän mittaista kehittymistä, jatkuvaa oppimista. Vapaassa sivistystyössä saavutettua osaamista voidaan hyödyntää osana tutkintotavoitteista koulutusta tai työelämässä vaadittavia taitoja. Kansalaisopistoissa osaamisperustaisuuden kehittämisen tavoite on vapaan sivistystyön koulutuksissa saavutetun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen.
Osana parlamentaarista jatkuvan oppimisen uudistusta on muutettu lakia valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä ja tämä antaa vapaan sivistystyön oppilaitoksen ylläpitäjälle mahdollisuuden tallentaa vapaatavoitteisen ja tutkintoon johtamattoman koulutuksen suoritustietoja Opetuksen ja koulutuksen valtakunnalliseen tietovarantoon (KOSKI -järjestelmä) opiskelijan suostumuksella 1.8.2021 lähtien. Opiskelijalle uudistus näyttäytyy Oma opintopolku -palveluna, josta omia tutkintosuorituksia pääsee seuraamaan. Opiskelija voi palvelua käyttämällä ja omalla suostumuksellaan jakaa tietovarannossa olevaa koulutustietoa halutessaan edelleen kolmansille osapuolille.

Tietoa voidaan tallentaa KOSKI-järjestelmään, mikäli seuraavat edellytykset täyttyvät:
1. Oppilaitoksen ylläpitäjä päättää tarjota mahdollisuuden tietojen tallentamiseen valtakunnalliseen rekisteriin.
2. Oppilaitos on kuvannut koulutuksen osaamisperustaisesti ja opintojen laajuus on määritelty opintopisteinä. Kuvaus tehdään viemällä paikallinen opinto- tai kurssisuunnitelma Opetushallituksen ylläpitämään ePerusteet-palveluun.
3. Oppilaitos on suunnitellut kuvatun koulutuksen arviointikäytännöt.
4. Opiskelija antaa suostumuksen tiedon tallentamiseen koulutuksen alkaessa. Alaikäisen lapsen ollessa kyseessä suostumuksen antaa lapsen huoltaja.
5. Oppilaitos arvioi opiskelijan osaamisen. Arviointi voidaan toteuttaa joko numeerisesti tai siten, että koulutus arvioidaan olevan joko hyväksytty tai hylätty. Mikäli arvioinnin tuloksena on hylätä opiskelijan suoritus, ei suoritustietoa tallenneta valtakunnalliseen tietovarantoon.

Laitilan kaupungin sivistysvaliokunta on Vakka-opiston johtokunnan esityksestä (Vakka-opiston johtokunta 15.6.2022 § 21) päättänyt, että Vakka-Suomen kansalaisopisto voi järjestää osaamisperusteisesti laadittuja ja arvioituja kursseja harkintansa mukaan ja tiedot tallennnetaan opiskelijan suostumuksen perusteella valtakunnalliseen Koski-tietovarantoon 1.8.2022 alkaen (Laitilan sivistysvaliokunta 25.8.2022 § 84).

Vakka-Suomen kansalaisopistossa on tarkoitus lukuvuonna 2023-2024 järjestää yhteensä kaksikymmentä osaamisperusteisesti toteutettua kurssia, 10 kurssia kielissä ja 10 kädentaidoissa. Edellä kuvattujen ehtojen mukaisesti nämä koulutukset on kuvattava osaamisperusteisesti ja tämä kuvaus tehdään viemällä paikallinen opinto- tai kurssisuunnitelma Opetushallituksen ylläpitämään ePerusteet-palveluun.

Koulutuksen laajuus määritellään opintopisteinä siten, että opiskelijan keskimäärin 27 tunnin työpanos vastaa yhtä opintopistettä. Osaamisperusteinen kurssi voi olla myös alle yhden opintopisteen laajuinen.
Opiskelija päättää aina itse, haluaako viedä suoritetun opintokokonaisuuden Omaan opintopolkuun. Suostumus kysytään jo kurssin alkuvaiheessa kirjallisesti.

 

Päätöksenteon peruste:

Laitilan kaupungin hallintosääntö 33 §

Laitilan kaupungin sivistysvaliokunta 25.8.2022, 84 §

Ehdotus

Esittelijä

  • Tomi Kangas, Vakka-Suomen kansalaisopiston rehtori, tomi.kangas@vakkaopisto.fi

Vakka-Suomen kansalaisopiston johtokunta vahvistaa liitteenä olevan Vakka-Suomen kansalaisopiston Osaamisperusteisesti toteutettavien kurssien opetussuunnitelman lukuvuodeksi 2023-2024.

Samalla johtokunta siirtää toimivallan kansalaisopiston rehtorille tehdä lukuvuoden 2023-2024 Osaamisperustaisesti toteutettavien kurssien opetussuunnitelmaan tarvittaessa muutoksia ja lisäyksiä käytössä olevien määrärahojen puitteissa. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin kaikilta osin.