Tekninen valiokunta, kokous 26.4.2023

§ 28 Kesäkatukokeilu Keskuskadulla

LAIDno-2023-340

Valmistelija

  • Mika Raula, Tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Perustelut

Laitilan keskustan kestävä kehitys -hankkeen kautta anotaan lupaa kesä- / hidaskatukokeilulle. Kesäkadun suunniteltu sulku olisi n. 19.6.-21.7.2023. Hidaskatu kokeilun ajankohta olisi n.1.5. - 11.6.2023. 

Kokeilut voidaan nähdä osana kaupungin keskustan ja etenkin torialueen elävöittämistä. Kaikki tällaiset toimenpiteet on nähtävä positiivisessa valossa. Vastaavaa hanketta pyrittiin aikaansaamaan jo vuosi sitten Vihtorinkadulle. Tuolloin hanke ei toteutunut. Nyt esitetty toteutusmalli sijoittuisi pääasiassa Keskuskadulle, mikä on Vihtorinkatua parempi vaihtoehto. Hankkeen toteutusta tulee haittaamaan Vihtorinkadulla saman aikaisesti toteutettava kaukolämpö-, vesi- ja viemäriverkostojen saneeraus. Liikennettä joudutaan ohjaamaan kiertoteille ja myös Keskuskatua tullaan tarvitsemaan tähän.

Suunnittelu ja toteutus jatkuisi yhteistyössä kaupungin kanssa. Hanke on kaupungin, joten tien sulkemiseen liittyvät merkinnät ja toimenpiteet katsottaisiin yhdessä teknisen toimen henkilöstön kanssa. Istutusten lopulliset paikat määrittyisivät penkkien sijoittelulla, joten nämä laitettaisiin paikalleen teknisen kanssa yhteistyössä. Myös 4H ottaisi osaa näiden suunnitteluun, sillä he hoitaisivat ylläpidon. Hymynaamallisen nopeusnäytön paikka katsottaisiin sellaiseen paikkaan, josta siitä olisi saatavilla suurin hyöty. Hidaskatukokeilun ajankohdaksi on määritelty 1.5.-11.6.2023. Toimenpiteet toteutettaisiin kuitenkin porrastetusti ja esimerkiksi istutukset olisivat paikallaan koko kesän ajan. Kokeiluun liittyvä kampanjointi liikenneturvallisuudesta toteutettaisiin kuitenkin pääasiassa tuona aikana. Hidaskatukokeilun tarkoituksena on kannustaa ihmisiä liikkumaan enemmän kävellen ja pyöräillen, sekä kannustaa autoilijoita noudattamaan nopeusrajoituksia ja tulemaan tietoisemmaksi ympäristöstään.

Istutusastiat ja pylväsamppelit on hankittu jo viimevuoden aikana hankesuunnitelman alkuperäisen aikataulun mukaisesti, joten niistä ei syntyisi kuluja. Istutukset itsessään hankittaisiin hankkeen budjetista. 

Sekä hidaskatu-, että kesäkatukokeilujen aikana keskusta-alueella on tarkoitus kokeilla erilaisia kuntalaisia aktivoivia tapahtumia ja tempauksia, tarkoituksena saada ihmiset viihtymään ja viettämään enemmän aikaa keskustassa. Ideat tapahtumiin ja tempauksiin on nostettu tehdyistä kartoituksista, kyselyistä ja työpajoista. Näiden toteutuksista vastaisivat erilaiset paikalliset toimijat yhteistyössä toistensa kanssa, joten lopputulos olisi riippuvainen siitä, mihin suuntaan paikalliset aktiivit erilaisia idea-aihioita veisivät. Hankkeen rooli on pyrkiä löytämään toteuttajat erilaisille ideoille ja mahdollistaa uudenlaisten yhteistyökuvioiden synty. Näin kokeilut saavat suuremmalla todennäköisyydellä jatkoa myös tulevaisuudessa. Kesän iltatoreja on suunniteltu laajennettavan kesäkadun ja puiston puolelle. Kesäksi on suunnitteilla pari picnic tapahtumaa alueelle, sekä teemaviikkojen (liikunta, nuoret, kulttuuri) ympärille tuotettua sisältöä.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mika Raula, Tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Tekninen valiokunta myöntää luvan katualueiden käytölle ja -sulkemisille tietyin poikeuksin. Toteutuksessa tulee ottaa huomioon Vihtorinkadulla tehtävät saneeraustyöt ja niiden johdosta Keskukadulle ohjatulle kiertoliikenteelle tulee liikennettä haittaavat rakenteet purkaa. Kadun käytöstä tulee sopia Vihtorinkadun saneerauksesta vastaavan vesihuoltolaitoksen kanssa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Antti Maantiehinno, Lounais- Suomen poliisilaitos

Muutoksenhaku

Seuraavaan päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan tekniselle toimelle,
osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
  
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen