Elinvoimajaosto, kokous 20.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Elinvoimajaoston tehtävät, puhe- ja läsnäolo-oikeudet ja käyttösuunnitelma

LAIDno-2023-146

Valmistelija

  • Heli Kiertokari-Laitinen, hallintojohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto päätti 14.11.2022 § 8 Laitilan kaupungin uudesta organisaatio- ja toimielinrakenteesta. Valtuusto päätti kaupunginhallituksen alaisen elinvoimajaoston perustamisesta.

 

ELINVOIMAJAOSTON KOKOONPANO

Jaostossa on 1.1.2023 voimaan tulleen hallintosäännön 9 § mukaisesti seitsemän valtuuston valitsemaan jäsentä ja heillä henkilökohtaiset varajäsenet. Valtuusto valitsee jaoston puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Jaoston jäsenet ja varajäsenet ovat valtuutettuja tai varavaltuutettu. Jaoston jäsenistä ja varajäsenistä vähintään puolet valitaan kaupunginhallituksen jäsenten ja varajäsenten tai kaupunginvaltuuston puheenjohtajiston keskuudesta.

Mikäli kaupunginhallituksen puheenjohtaja ei ole jäsenenä kaupunginhallituksen jaostossa, on hänellä läsnäolo- ja puheoikeus kaupunginhallituksen jaoston kokouksissa. Nuorisovaltuuston nimeämällä jäsenellä on oikeus osallistua jaoston kokouksiin kuitenkin siten, että nuorisovaltuuston jäsen ei voi osallistua suljettuihin kokouksiin tai salassa pidettävien asioiden käsittelyyn. Kaupunginjohtaja toimii kaupunginhallituksen jaoston esittelijänä ja nimeää jaoston sihteerin. Kaupunginjohtaja on nimennyt jaoston sihteeriksi hallintojohtajan.

Toimialajohtajilla on läsnäolo- ja puheoikeus kaupunginhallituksen jaoston kokouksissa. Jaosto voi päättää muista läsnäolo- ja puheoikeuksien myöntämisistä hallintosäännön 156 §:n mukaisesti.

Puhe- ja läsnäolo-oikeus on tarpeen myöntää lisäksi elinvoimapäällikölle, työllisyys- ja maahanmuuttopäällikölle, kaupunkisuunnittelijalle, asunto- ja palvelusihteerille sekä toimialojen ja erillisyksiköiden vastuuhenkilöille, jotka valmistelevat jaostolle asioita tai jotka kutsutaan asiantuntijoiksi.

Laitilan kaupungin hallintosäännön osan V, luvun 17 kokouspalkkioita koskevassa pykälässä179  määritellään jaoston kokouspalkkiot. Jaoston kokouspalkkio on sama kuin valiokunnan/lautakunnan kokouspalkkio eli puheenjohtaja 97,50 euroa ja jäsen 65 euroa (KV 12.12.22 § 93).

Toimielimen jäsenen on kutsuttava varajäsen sijaansa, mikäli hän ei pääse kokoukseen. Kun jäsen on esteellinen jossakin kokousasiassa tai esteen vuoksi ei voi osallistua jonkin asian käsittelyyn, hän voi kutsua varajäsenen yksittäisen asian käsittelyyn (Laitilan kaupungin hallintosääntö § 155).

 

ELINVOIMAJAOSTON TEHTÄVÄT

Laitilan kaupungin hallintosääntö 31 §

 1. Edustaa kaupunkia ja käyttää kaupungin puhevaltaa maankäytön suunnitteluun, elinkeinoasioihin, asumiseen, työllisyydenhoitoon ja maahanmuuttoasioihin kuuluvissa asioissa.

 2. Johtaa ja kehittää maankäytön suunnittelun, elinkeinoasioiden, asumisen, työllisyydenhoidon ja maahanmuuttoasioiden tehtäväalueiden toimintaa ja vastaa palvelujen tuloksellisesta järjestämisestä. Jaosto seuraa ja arvioin palveluiden vaikuttavuutta ja varaa asukkaille ja käyttäjille mahdollisuuden osallistua palveluiden suunnitteluun ja kehittämiseen

3. Päättää tehtävänään olevien palvelujen ja avustusten toimeenpanossa noudatettavista perusteista ja yleisistä ohjeista ja suunnitelmista näitä palveluita koskevan lainsäädännön perusteella, ellei tehtävää ole tässä säännössä annettu viranhaltijan päätösvaltaan

4. Valmistelee kaupunginhallitukselle vuosittain kaavoituskatsauksen edelleen valtuustolle tiedoksi annettavaksi.

5. Seuraa ja valmistelee kaupunginhallituksen päätösvaltaan kuuluvaa kaavojen laatimista, maankäyttösopimusten tekemistä ja muita maankäyttö- ja rakennuslaissa säädettyjä kaupunginhallitukselle hallintosäännössä osoitettuja tehtäviä.

6. Valmistelee ehdotuksen maankäytön suunnittelun, elinkeinoasioiden, asumisen, työllisyydenhoidon ja maahanmuuttoasioiden vähintään valtuustokausittain päivitettävistä strategisista tavoitteista ja tavoitteita tukevista toimenpiteistä.

7. Laatii elinvoiman erillisyksiön talousarvioehdotuksen hyväksytyn raamin mukaisesti kaupunginhallitukselle.

8. Hyväksyy käyttösuunnitelman, jolla tehtävien määräraha, toiminnalliset tavoitteet ja tuloarvio jaetaan tehtäväalueille ja asetetaan tarkennetut tavoitteet tehtäväalueittain.

9. Päättää elinvoiman erillisyksikön hallinnassa olevien alueiden, laitosten, toimitilojen ja huoneistojen käytön sekä omaan toimintaan että vuokralle antamisen perusteista kaupunginhallituksen antamien yleisohjeiden mukaisesti, ellei jaosto ole antanut asiaa viranhaltijan ratkaistavaksi,

10. Päättää toimialansa irtaimen omaisuuden hankintaperusteista ja hankkimisesta 

11. Päättää elinvoiman erillisyksikön hallinnassa olevan irtaimen omaisuuden käytöstä, poistamisesta, myynnistä, kun se kirjanpitoarvoltaan ylittää 10 000 euroa, vuokralle antamisesta ja ottamisesta sekä muusta käytettäväksi luovuttamisesta noudattaen niitä ohjeita, joita kaupunginhallitus on mahdollisesti antanut

12. Hyväksyy toimialaansa kuuluvat hankinnat huomioiden hankintaohjeistuksen toimivaltarajat

13. Päättää toimialaansa kuuluvien saatavien poistoista.

14. Päättää toimialaansa kuuluvien avustusten myöntämisestä, mikäli ei delegoi päätösvaltaa viranhaltijalle.

15. Antaa toimialaansa kuuluvat pyydetyt lausunnot, mikäli ei ole siirtänyt sitä viranhaltijalle

16. Hyväksyy vähäiset muutokset teollistamis- ja yrityssopimusten aikatauluihin ja maksumuutoksiin enintään kuuden kuukauden osalta.

 

ELINVOIMAJAOSTON KÄYTTÖSUUNNITELMA

Talousarvion vahvistamisen jälkeen tilivelvollisten toimielinten tulee vahvistaa käyttösuunnitelma. Suunnitelmassa tulee vahvistaa määrärahojen jako toimielimen alaisille vastuualueille sekä vastuualueiden alaiset kustannuspaikkojen vastuuhenkilöt. Kaupunginhallitus on poikkeuksellisesti 23.1.2023 § 9 vahvistanut kaikkien alaisensa toiminnan käyttösuunnitelman vuodelle 2023, koska jaosto ei vielä ollut aloittanut toimintaansa.

Vastuuhenkilöt vastaavat nettotavoitteen saavuttamisesta ja hyväksyvät vastuualueensa ostolaskut. Kaupunginhallitus ja lauta/valiokunnat voivat päättää kaikille kaupungin kustannuspaikoille lisäksi muita ostolaskujen hyväksyjiä. Toimialojen ja erillisyksiköiden talousarviot ovat talousarviokirjassa yksityiskohtaisia ja sisältävät suunnitelman talousarviovuoden toiminnaksi. Lisäksi talousarviokirjassa on asetettu useita tavoitteita, joiden toteuttamiseen toimialueet keskittyvät talousarviovuonna. Erillisiä käyttösuunnitelmatasoisia tavoitteita ei siis tämän takia nähdä tarpeen asettaa.

Kaupunginvaltuuston myöntämien määrärahojen riittävyys varmistetaan seuraamalla tiiviisti ja säännöllisesti talouden toteutumista eri vastuualueilla.

Laitilan kaupungin organisaatiossa Elinvoiman erillisyksikköön kuuluvat tehtävät 21 elinkeinotoimi (sis. mm. työllisyyspalvelut, kotouttaminen ja maahanmuutto, Palke 5, elinkeinotoiminta), 22 kaavoitus ja 23 asuminen. Liitteenä on TA- 2023 em. tehtävissä. Edelleen elinvoiman edistämistyötä tehdään kaikilla toimialaoilla osana toimialan perustehtävää.

Oheismateriaalina on kaupunginhallituksen hyväksymä käyttösuunnitelma.

 

HENKILÖSTÖ

Elinvoimajaoston alaisia tehtäviä tehdään elinkeinotoimessa, asumisenpalveluissa, kaavoituksessa sekä maahanmuuton ja työllisyyden hoidossa. Henkilöstöä mainituissa tehtävissä on yhtensä 4.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

  1. Elinvoimajaosto merkitsee tiedoksi  käyttösuunnitelman.
  2. Elinvoimajaosto myöntää puhe- ja läsnäolo-oikeuden jaoston kokouksiin elinvoimapäällikölle, työllisyys- ja maahanmuuttopäällikölle, kaupunkisuunnittelijalle, asunto- ja palvelusihteerille sekä toimialojen ja erillisyksiköiden vastuuhenkilöille, jotka valmistelevat jaostolle asioita.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Merkittiin pöytäkirjaan, että läsnä asian käsittelyn ajan asiantuntijoina olivat työllisyys- ja maahanmuuttopäällikkö Eila Pappila, elinvoimapäällikkö Juha-Matti Päivölä, kaupunkisuunnittelija Satu Sarkoranta, asunto- ja palvelusihteeri Tiina Mäkelä, tekninen johtaja Mika Raula ja sivistysjohtaja Susanne Laaksonen.

Tiedoksi

Toimialajohtajat, tehtäväaluevastaavat, elinvoimapäällikkö, työllisyys- ja maahanmuuttopäällikkö, kaupunkisuunnittelija, asunto- ja palvelusihteeri