Perustelut
Kaupunginvaltuusto päätti 14.11.2022 § 8 Laitilan kaupungin uudesta organisaatio- ja toimielinrakenteesta. Valtuusto päätti kaupunginhallituksen alaisen hyvinvointijaoston perustamisesta.
HYVINVOINTIJAOSTON KOKOONPANO
Jaostossa on 1.1.2023 voimaan tulleen hallintosäännön 9 § mukaisesti seitsemän valtuuston valitsemaan jäsentä ja heillä henkilökohtaiset varajäsenet. Valtuusto valitsee jaoston puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Jaoston jäsenet ja varajäsenet ovat valtuutettuja tai varavaltuutettu. Jaoston jäsenistä ja varajäsenistä vähintään puolet valitaan kaupunginhallituksen jäsenten ja varajäsenten tai kaupunginvaltuuston puheenjohtajiston keskuudesta.
Mikäli kaupunginhallituksen puheenjohtaja ei ole jäsenenä kaupunginhallituksen jaostossa, on hänellä läsnäolo- ja puheoikeus kaupunginhallituksen jaoston kokouksissa. Nuorisovaltuuston nimeämällä jäsenellä on oikeus osallistua jaoston kokouksiin kuitenkin siten, että nuorisovaltuuston jäsen ei voi osallistua suljettuihin kokouksiin tai salassa pidettävien asioiden käsittelyyn. Kaupunginjohtaja toimii kaupunginhallituksen jaoston esittelijänä ja nimeää jaoston sihteerin. Kaupunginjohtaja on nimennyt jaoston sihteeriksi hallintojohtajan.
Toimialajohtajilla on läsnäolo- ja puheoikeus kaupunginhallituksen jaoston kokouksissa. Jaosto voi päättää muista läsnäolo- ja puheoikeuksien myöntämisistä hallintosäännön 156 §:n mukaisesti.
Puhe- ja läsnäolo-oikeus on tarpeen myöntää myös hyvinvointikoordinaattorille sekä toimialojen vastuuhenkilöille, jotka valmistelevat jaostolle asioita tai jotka kutsutaan asiantuntijoiksi.
Laitilan kaupungin hallintosäännön osan V, luvun 17 kokouspalkkioita koskevassa pykälässä179 määritellään hyvinvointijaoston kokouspalkkiot. Jaoston kokouspalkkio on sama kuin valiokunnan/lautakunnan kokouspalkkio eli puheenjohtaja 97,50 euroa ja jäsen 65 euroa (KV 12.12.22 § 93).
Toimielimen jäsenen on kutsuttava varajäsen sijaansa, mikäli hän ei pääse kokoukseen. Kun jäsen on esteellinen jossakin kokousasiassa tai esteen vuoksi ei voi osallistua jonkin asian käsittelyyn, hän voi kutsua varajäsenen yksittäisen asian käsittelyyn (Laitilan kaupungin hallintosääntö § 155).
HYVINVOINTIJAOSTON TEHTÄVÄT
Laitilan kaupungin hallintosääntö 32 §
1. Edustaa kaupunkia ja käyttää kaupungin puhevaltaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen kuuluvissa asioissa.
2. Toimii sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain 6 §:n mukaisena hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen vastuutahona ja toimii hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen kuuluvissa asioissa kulloisessakin tapauksessa kyseeseen tulevan lain tarkoittamana monijäsenisenä toimielimenä.
3. Vastaa kaupungin ja hyvinvointialueen välillä tehtävän hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön koordinoinnista.
4. Vastaa kaupungin eri toimialojen välillä tehtävän hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön koordinoinnista.
5. Laatii hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen annettavien avustusten talousarvioehdotuksen hyväksytyn raamin mukaisesti kaupunginhallitukselle.
6. Päättää hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen annettavien avustusten toimeenpanossa noudatettavista perusteista ja yleisistä ohjeista ja suunnitelmista, ellei tehtävää ole tässä säännössä annettu viranhaltijan päätösvaltaan
7. Päättää hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen annettavien avustusten myöntämisestä, mikäli ei ole siirtänyt päätösvaltaa viranhaltijalle.
8. Antaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen kuuluvat pyydetyt lausunnot, mikäli ei ole siirtänyt lausunnonantovaltaa viranhaltijalle.
9. Valmistelee ehdotuksen hyvinvoinnin ja terveyden edistämiselle asetettavista vähintään valtuustokausittain päivitettävistä strategisista tavoitteista ja tavoitteita tukevista toimenpiteistä.
10. Valmistelee valtuustolle valtuustokausittain annettavan hyvinvointikertomuksen ja –suunnitelman sekä toimittaa hyvinvointikertomuksen hyvinvointialueelle ja julkaisee sen tietoverkossa.
11. Valmistelee vuosittain valtuustolle annettavan raportin kuntalaisten hyvinvoinnista ja terveydestä, niihin vaikuttavista tekijöistä sekä toteutetuista toimenpiteistä.
12. Vastaa kaupungin asukkaiden ja palveluiden käyttäjien mahdollisuudesta osallistua palveluiden suunnitteluun ja kehittämiseen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen näkökulmasta.
HYVINVOINTIJAOSTON KÄYTTÖSUUNNITELMA
Talousarvion vahvistamisen jälkeen tilivelvollisten toimielinten tulee vahvistaa käyttösuunnitelma. Suunnitelmassa tulee vahvistaa määrärahojen jako toimielimen alaisille vastuualueille sekä vastuualueiden alaiset kustannuspaikkojen vastuuhenkilöt. Kaupunginhallitus on poikkeuksellisesti 23.1.2023 § 9 vahvistanut hyvinvointijaoston alaisen toiminnan käyttösuunnitelman vuodelle 2023, koska jaosto ei vielä ollut aloittanut toimintaansa.
Vastuuhenkilö vastaa nettotavoitteen saavuttamisesta ja hyväksyy vastuualueensa ostolaskut. Kaupunginhallitus ja lauta/valiokunnat voivat päättää kaikille kaupungin kustannuspaikoille lisäksi muita ostolaskujen hyväksyjiä. Toimialojen ja erillisyksiköiden talousarviot ovat talousarviokirjassa yksityiskohtaisia ja sisältävät suunnitelman talousarviovuoden toiminnaksi. Lisäksi talousarviokirjassa on asetettu useita tavoitteita, joiden toteuttamiseen toimialueet keskittyvät talousarviovuonna. Erillisiä käyttösuunnitelmatasoisia tavoitteita ei siis tämän takia nähdä tarpeen asettaa.
Kaupunginvaltuuston myöntämien määrärahojen riittävyys varmistetaan seuraamalla tiiviisti ja säännöllisesti talouden toteutumista eri vastuualueilla.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinointi sijoittuu hallintotoimeen uutena kokonaisuutena vuoden 2023 talousarviossa. Liitteenä on TA- 2023 hyvinvoinnin koordinoinnissa. Terveyden ja hyvinvoinnin edistämistyötä tehdään kaikilla toimialaoilla osana toimialan perustehtävää.
Oheismateriaalina on kaupunginhallituksen hyväksymä käyttösuunnitelma.
HENKILÖSTÖ
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sisältyy kaikkien toimialojen tehtäviin, mutta sen koordinointia varten on kaupunginhallitus 7.11.2022 § 277 perustanut hallintotoimeen hyvinvointikoordinaattorin vakanssin, joka on täytetty 50 % työajalla.