Nuorisovaltuusto, kokous 23.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 53 Nuorisovaltuuston vaalien järjestäminen

LAIDno-2022-1103

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Reija Kankilampi, vt. nuorisopäällikkö, reija.kankilampi@laitila.fi

Perustelut

Laitilan kaupungin nuorisovaltuuston vaalit järjestetään marraskuussa 2022. Vaaleissa valitaan jäsenet kaudeksi 2023-2024. Vapautuvia paikkoja vuoden 2022 vaaleissa on seitsemän (7). Ehdolle voivat asettua kaikki laitilalaiset nuoret, jotka ovat vaalipäivänä 7.-luokkalaisia - alle 18-vuotiaita. Jos mahdollista, nuorisovaltuuston avoimet paikat täytetään suhteessa neljä (4) Varppeen koulun oppilasta ja kolme (3) 2. asteen opiskelijaa. 

Nykyinen nuorisovaltuusto järjestää vaalit yhteistyössä Varppeen koulun, Laitilan lukion ja Laitilan kirjaston kanssa. Nuorisotoimi avaa ehdokasasettelun ja ottaa ehdokkaiden tiedot ylös syysloman jälkeen. Nuorisopäällikkö kerää ehdolle asettuneet yhteen listaan vaalipäivää varten.

Nuorisovaltuuston vaaleista tehdään mainos, jota jaetaan nuorisovaltuuston ja nuorisotoimen sosiaalisen median kanavissa. Lisäksi mainos viedään kaikille kouluille. Varppeen koululla pyritään pitämään nuvan vaaliteemainen aamunavaus lähempänä vaaliajankohtaa. Aamunavauksen pitää nuorisovaltuuston jäsenet. Lisäksi vaali-info jaetaan Wilman kautta koteihin (nuorisopäällikkö).

Vaalipäivänä nykyiset nuorisovaltuuston jäsenet, jotka eivät asetu ehdolle, toimivat vaalivirkailijoina. Päivän viimeiset vaalivirkailijat toimittavat vaalilipukkeet nuorisotoimeen, jossa äänet lasketaan. Ääntenlaskijat nuorisovaltuusto valitsee keskuudestaan. Vaalitulokset pyritään julkaisemaan vaalipäivänä.

Ehdotus

Esittelijä

Reija Kankilampi, vt. nuorisopäällikkö, reija.kankilampi@laitila.fi

Nuorisovaltuusto valitsee keskuudestaan:

1. Mainostiimin, joka huolehtii mainosten esillepanosta

2. Aamunavauskaksikon, joka sopii käytännön järjestelyt nuvan vaali-infosta koululla sekä sisällön ja toteutuksen aamunavaukseen

3. Vaalivirkailija Varppeelle ja kirjastolle

4. Ääntenlaskijat laskemaan lipukkeita nuorisotalolle

Jos oppilas joutuu olemaan tunneilta pois vaalien vuoksi, sopii oppilas itse koulun kanssa poissaolosta. Tarvittaessa nuorisopäällikkö voi kirjoittaa todistuksen osallistumisesta vaalijärjestelyihin.

Nuorisovaltuusto keskustelee, miten parhaiten saataisiin ehdokkaita mukaan vaaleihin.

Päätös

1.       Nuorisovaltuusto päätti, että mainostiimissä ovat Jenna Hiltunen (some-mainostus) ja Ville Valtonen (mainostus Varppeen koululla, erityisesti 7.-luokkalaisille).

2.       Aamunavauksesta vastaa Ronja Mäkelä.

3.       Vaalivirkailijoina toimivat Varppeen koululla Ronja Mäkelä, Jenna Hiltunen ja Antti Vuorio sekä nuorisotilalla Antti Vuorio ja nuorisotoimen työntekijöitä.

4.       Ääntenlaskijoina ovat Saku Uusikartano ja Odessa Laivoranta.

Lisäksi nuorisovaltuusto päätti vaalipäiväksi perjantai 2.12.2022, koska koululta ei tullut ehdotusta vaalipäiväksi. Nuorisovaltuusto päätti, että ehdokasasettelu on avoinna 31.10.2022-13.11.2022. Nuorisovaltuusto päätti, että vaalipäivänä nuoret äänestävät kirjaston sijasta nuorisotilalla, koska vaalijärjestelyt saadaan sujuvimmin tehtyä nuorisotilalla.

Valmistelija

  • Reija Kankilampi, vt. nuorisopäällikkö, reija.kankilampi@laitila.fi

Perustelut

Nuorisovaltuustovaalien ehdokasasettelu päättyi 13.11.2022. Määräaikaan asetettiin seitsemän (7) ehdokasta, joista neljä (4) yläkoululaisia ja kolme (3) 2. asteen opiskelijoita.

Nuorisovaltuustovaalia markkinoitiin erityisesti Varppeen koululla mm. kertomalla nuorisovaltuustosta 7.-luokkalaisille, aamunavauksella ja mainostamalla somessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Reija Kankilampi, vt. nuorisopäällikkö, reija.kankilampi@laitila.fi

Nuorisovaltuusto päättää, että nuorisovaltuustovaaleja ei järjestetä vuonna 2022, koska ehdokasmäärä oli sama kuin avoinna olevien paikkojen määrä. Asettautuneet ehdokkaat valitaan suoraan ilman vaaleja nuorisovaltuuston jäseniksi suhteessa neljä (4) yläkoululaista ja kolme (3) 2. asteen opiskelijaa.

Nuorisovaltuusto antaa palautteen vaalien markkinoinnista.

 

Päätös

Nuorisovaltuusto päätti nuorisovaltuustovaaleista ehdotuksen mukaisesti.

Nuorisovaltuusto päätti, että nuorisovaltuustoon valitaan yläkoulusta Fanny Norrgård, Aino Paavilainen, Werner Nieminen ja Aino Hiekka. 2 asteen opiskelijoista nuorisovaltuustoon valitaan Maija Tiihonen, Sandra Sonija ja Anni Saloniemi.

Nuorisovaltuusto merkitsi tiedokseen, että vaalien järjestämisestä olisi hyvä laatia selkeä runko, jonka mukaan toimitaan vuosittain. Lisäksi vaalien markkinointi pitää aloittaa riittävän ajoissa ja esimerkiksi jalkautuminen yläkoululle suunnitella hyvin. Vaaleja tulee markkinoida monella eri tapaa. Tänä vuonna toimivia tapoja oli nuorisovaltuuston esitteleminen 7.-luokkalaisille sekä aamunavaus.