Kaupunginvaltuusto, kokous 14.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 81 Organisaatiorakenne 1.1.2023 alkaen

LAIDno-2022-895

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Heli Kiertokari-Laitinen, hallintojohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi

Perustelut

Vuoden 2023 alusta lukien vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueelle. Kunnissa muutos vaikuttaa mm. organisaatiorakenteeseen.

Hyvinvointialueiden perustamisen lisäksi tulevan organisaation vaatimuksia määrittää TE-palvelu -uudistus, jonka myötä kunnille siirtyy entistä suurempi rooli työllisyyspalveluiden järjestäjänä.

Kaupunginvaltuuston seminaarissa keväällä 2022 esiteltiin luonnosta uudeksi organisaatiomalliksi. Seminaarissa käydyn keskustelun perusteella luonnoksesta on virkavalmistelussa muokattu päivitetty luonnos. Päivitetyssä malli mahdollistaa kaupungin hyvinvointityön vahvistamisen koko organisaatiossa sekä elinvoimatoimintojen selkeän organisoimisen yhdeksi kokonaisuudeksi.

Hyvinvoinnin näkökulma korostaa poikkihallinnollista hyvinvointitavoitteiden huomioimista osana kuntajohtamista. Tämä tarkoittaa toisin sanoen hyvinvointinäkökulman huomioimista osana kaupungin strategista johtamista ja siihen liittyviä menettelyitä sekä siitä johdettavaa toimintaa kaikilla kaupunkiin jäävillä toimialoilla. Hyvinvoinnin edistämisen suunnittelu, organisointi, vaihtoehtojen arviointi, strategiset päätökset, toiminnan seuranta ja arviointi sekä yhdyspintayhteistyö hyvinvointialueen ja kaupungin välillä koskettavat siten koko kaupunkiorganisaatiota.

Elinvoiman näkökulma liittyy kaupungin kokonaisvaltaiseen kehittämiseen ja jatkuvaan uudistumiseen. Kuntien elinvoimatehtävät korotustuvat sosiaali- ja terveyspalveluiden siirryttyä hyvinvointialueille. Paikallisen elinvoiman kehittäjänä kaupunki tunnistaa toimintaympäristön muutokset, oman alueensa vahvuudet, sopeuttaa oman toimintansa uusiin vaateisiin sekä aktivoi kaupunkilaiset, yritykset ja muut toimijat yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Työllisyys-, elinkeino-, asumis-, maankäyttö- ja maahanmuuttopalvelut muodostavat selkeän toiminnallisen kokonaisuuden, jossa palvelut tukevat toisiaan ja liittyvät kaikki kiinteästi kaupungin elinvoimaan. Päivitetyssä organisaatiomalliluonnoksessa kaikki elinvoimapalvelut muodostavat yhteisen elinvoimapalveluiden erillisyksikön.

Organisaatioehdotus on liitteenä. 

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus merkitsee organisaatiomallin valmisteluvaiheen tiedoksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijoina läsnä asian käsittelyn ajan olivat tekninen johtaja Mika Raula, sivistysjohtaja Susanne Laaksonen, sosiaali- ja terveysjohtaja Johanna Ahokas, työhyvinvointipäällikkö Tarja Saarela ja talousjohtaja Marika Silvennoinen.

Valmistelija

Heli Kiertokari-Laitinen, hallintojohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi

Perustelut

Organisaatiouudistuksen lähtökohta on mukauttaa kaupungin toimiala- ja luottamusmiesorganisaatio niihin muutoksiin, joita hyvinvointialueiden toiminnan  käynnistyminen 1.1.2023 alkaen aiheuttaa. Samalla hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palvelujen koordinointia halutaan selkeyttää. Edelleen elinvoiman keskeistä merkitystä ja vaikuttavuutta halutaan vahvistaa keskittämällä asumisen, elinkeinotoimen, maahanmuuton, kotouttamisen sekä työelämän palvelut yhteen kokonaisuuteen. Rakenteiden tarkastelussa on pyritty löytämään paras toimintamalli sekä asukas- että asiakasnäkökulmasta käytössä olevien resurssien rajoissa.

Merkittävimmät esitettävät muutokset organisaatiossa ovat useiden erillisyksiköiden kokoaminen yhdeksi elinvoiman erillisyksiköksi sekä kaupungin toimielinrakenteen muutos siten, että kaupunginhallitukselle perustetaan kaksi jaostoa. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen jaosto tulee kootusti vastaamaan kaupungin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tehtävästä, vastaamaan yhteistyöstä hyvinvointialueen kanssa ja päättämään hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi annettavista avustuksista. Elinvoimajaosto seuraa ja valmistelee kaupungin kaavoitusta ja maankäyttöä sekä vastaa elinkeino-, työllisyys- ja maahanmuuttoasioista. Elinkeinojaoston aloitettua toimintansa nykyinen elinkeinoryhmä ja kaavaryhmä lakkaavat.

Organisaatiouudistus vaatii muutoksia kaupungin hallintosääntöön. Esityksen liitteeseen on koottu keskeiset toimielinten kokoonpanoon, tehtäviin ja toimivaltaan liittyvät hallintosääntöön esitettävät muutokset. Näiden lisäksi hallintosääntöä tullaan esittämään päivitettäväksi vuoden 2022 aikana muilta tarvittavilta osin, mikäli hyvinvointialueiden toiminnan käynnistyminen ja kaupungin muuttuvat tehtävät sekä uusi organisaatiomalli vaativat muutoksia. 

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan johdolla on käyty keskusteluja organisaatiomallista valtuustoryhmien kesken.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus ehdottaa kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi Laitilan kaupungin organisaatiomallin 1.1.2023 alkaen liitteenä olevan mallin mukaisesti.

Lisäksi kaupunginhallitus ehdottaa kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi uuden organisaatiomallin mukaiset tarvittavat muutokset hallintosääntöön liitteen mukaisesti.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

 

Valmistelija

  • Heli Kiertokari-Laitinen, hallintojohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi

Perustelut

-

Ehdotus

Kaupunginhallitus ehdottaa kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi Laitilan kaupungin organisaatiomallin 1.1.2023 alkaen liitteenä olevan mallin mukaisesti.

Päätös

Asian käsittelyn aikana puheenvuoron käyttivät kaupunginjohtaja Lauri Kattelus, valtuutetut Pertti Pokki, Heikki Peltola ja Seppo Rinne.

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Laitilan kaupungin organisaatio

Muutoksenhaku

Päätökseen voidaan hakea muutosta Turun hallinto-oikeudelta kirjallisella valituksella. Valituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksin vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Mikäli päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksin myös asianosainen sekä kunnan jäsen.

Valituskirjassa on ilmoitettava
- valittajan nimi, ammatti, asuinkunta ja postiosoite
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja muutos, joka siihen vaaditaan tehtäväksi
- muutosvaatimuksen perusteet

Valituskirja on valittajan tai valituskirjan muun laatijan omakätisesti allekirjoitettava. Jos ainoastaan laatija on allekirjoittanut valituskirjan, siinä on mainittava myös laatijan ammatti, asuinkunta ja postiosoite.

Valituskirjaan on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai viran puolesta oikeaksi todistettuna jäljennöksenä sekä todistus siitä päivästä, josta valitusaika on luettava. Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä. Omalla vastuulla voi valitusasiakirjat lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Valitusaika on 30 päivää päätöksen tiedoksisaannista.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Turun hallinto-oikeuden postiosoite on PL 32, 20101 Turku ja käyntiosoite Sairashuoneenkatu 2-4, 20100 Turku, sähköposti turku.hao@oikeus.fi, puh. 0295642400 ja fax 0295642414. Sähköinen asiointi osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (701/93) 3 §:n nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksua hallinto-oikeudessa 270 euroa.