Tekninen valiokunta, kokous 28.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 74 Pyöräilijöiden ja kävelijöiden etuajo-oikeuden merkitseminen tärkeimmille pyöräily- ja kävelyreiteille

LAIDno-2022-893

Valmistelija

  • Pekka Mäki-Tasku, Työpäällikkö, pekka.maki-tasku@laitila.fi

Perustelut

Laitilan kaupunki on monin eri toimin lähtenyt suunnittelemaan taajama-alueensa liikennettä. Nyt toteutetaan pyöräilyn ja kävelyn reittien turvallisuutta ja liikenteen sujuvuutta siten, että pyöräilijät saavat suosituimmilla reiteillä etuajo-oikeuden kadun ylittämiseen samoin kuin jalankulkijat. Koko työ saatetaan valmiiksi vuosina 2022- 2024. Turvallisuutta parannetaan monin eri keinoin, mutta ensisijaisen tärkeää on merkitä pyöräilijöiden etuajo-oikeus muille liikenteessä olijoille niin yksiselitteisesti, että uuden tieliikennelain 1.6.2020  ja vanhan lain tulkinta eivät aiheuta omaisuusvahinkoja tai onnettomuuksia.

Pyöräilijän ja kävelijän etuajo-oikeus merkitään siis jo rakennetuille ja vilkkaasti käytössä oleville reiteille, joilla myös onnettomuusriskit ovat suuria. Turvallisuus ja yksiselitteisyys saavutetaan yksinkertaisimmin perustamalla etuajo-oikeutetut ajoneuvoliikenteen väylät vilkkaiden kevyenliikenteen reittien varrelle. Näitä yhtenäisiä osuuksia, joiden varrella kulkee pyöräilyn ja jalankulun yhdistelmäreitti (kevari) on turvallisuuden parantamissuunnitelmassa 2022- 2024 viisi. 

Pääreitit:

I = Matovuorentie - Kaaritie - Santilan alikulku, II = Sytkorventie - Matikantie, III = Tanhuantie, IV = Garpintie, V = Sytkorventien länsipää välillä Kaukolantie - Tanhuantie.

Edellä mainittuja reittejä tukee ja yhdistää valtion tiet kuten Kaukolantie ja Syttyäntie, joilla uuden tieliikennelain mukainen merkintä on jo valmis. Samoin Garpintie on jo lähes merkitty. 

Parannustyöt ovat lähinnä liikennemerkkien ja ajoratamerkintöjen tekoa sekä pensasaitojen ja istutusten supistusleikkauksia. Työt aloitetaan merkkien E1, B5, H23.1 asennuksilla sekä L4-ajoratamerkinnällä, joiden viimeinen asennuspäivä on/oli 1.6.2022. Työt jatkuu merkeillä D6, H23.2 joilla on aikaa 2027 vuoteen mennessä. 

Työn tarvikkeiden arvo on n. 11.000 € ja töiden arvo n.15.000 €.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mika Raula, Tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Tekninen valiokunta päättää toteuttaa edellä mainitun pyöräilyn ja kävelyn kehittämisen ja turvallisuuden parantamistyön esitellyllä tavalla ja esittää hanketta ensi vuoden talousarvioon. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Seuraavaan päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan tekniselle toimelle,
osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
  
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen